Rioja – pintxos, víno a golf

19. júla 2018

To, že Španielsko patrí medzi golfové veľmoci, je známe. Veď spolu s Kanárskymi ostrovmi má takmer 300 ihrísk. Konkurencia ako hrom, ale aj v nej sa dá upútať – ak ponúknete zaujímavú kombináciu. Čo tak skvelé vína, chutné pintxos a krásne golfového ihriská? To je Rioja.

A k tomu čosi navyše z kultúry, čo si vás získa na prvý pohľad. Bilbao, najväčšie mesto Baskicka, s jeho slávnym Guggenheimovym múzeom. Je leteckou bránou do tohto

Nezabudnuteľné Guggenheimove múzeum v Bilbao.

regiónu, ktorého súčasťou je aj slávna vinárska oblasť Rioja.

Miluje ho aj Miguél Jimenéz

Miguél Ángel Jimenéz  slávi svoje  golfové úspechy zvyčajne s pohárom červeného z Riojy. Foto: Stuart Franklin

Najsevernejší vinársky región Španielska – Rioja, nemôže mať v golfovom svete lepšiu reklamu, ako mu robí svetoznámy golfista s chvostíkom z ryšavých kučeravých vlasov Miguél Ángel Jiménez. Hoci je rodákom z juhu krajiny – Malagy, často ho vidno s pohárom červeného práve z Riojy. Netají, že vína odtiaľ miluje. Na svojej webovskej stránke označuje ako favorita Roda 1, Cirsion.

Niet sa mu čo čudovať. Rioja je vraj Španielsko skoncentrované v pohári červeného vína. Áno, ide o najslávnejšiu španielsku vinársku oblasť s niekoľko sto ročnou tradíciou. Vyše 64 000 hektárov vinohradov sa tiahne pozdĺž rieky Ebro s Cabrijským pohorím za chrbtom. Ročne tam vyrobia 190 až 250 miliónov litrov vína, z toho asi 85 % červeného, zvyšok sú ružové a biele. Viniču skvele pasujú tamojšie kontinentálne klimatické podmienky – teda horúce a dlhé letá a chladné zimy. Nesporný je však aj vplyv Atlantického oceánu, jeho vetrov fúkajúcich cez Biskajský záliv. Najpestovanejšou odrodou je Tempranillo, ktorá tvorí základ tamojších skvelých červených vín.

Sojuela – s výhľadmi na vinohrady

Sojeula – pekné príjemné členité ihrisko.

Poďme ale ku golfu. Sever Španielska nie je taký presýtený golfovými ihriskami ako juh. Je ich tam len okolo tridsiatky. Väčšina z nich má však nastavenú latku kvality veľmi vysoko. Našim golfovým stanom v autonómnej oblasti Rioja bolo jej administratívne centrum, historické mestečko Logroño (Slováka určite pochvália za výslovnosť mäkučkého „ň“).

Prvou golfovou zastávkou bolo ihrisko Sojuela dvadsať kilometrov na juh od mesta, ktoré je súčasťou rezortu Moncalvilo Green Residential Complex. Je to idylické miesto obklopené lesmi pozostávajúcich z

Výhľady z ihriska Soujela sú úchvatné.

mohutných cezmínov, dubov a borovíc a ako inak – nechýbajú výhľady na vinohrady. Tie sú podľa miestnych najkrajšie v máji, keď pučia mladé výhonky a potom na jeseň, keď sa listy sfarbia do všetkých odtieňov červenej, žltej a hnedej.

Architekt Julián Garciá-Mayoral zasadil ihrisko dokonale do danej prírody. V tomto prípade značne kopcovitej. Táto 72 parovka (6 296 m z bielych a 4 981 m z červených odpalísk) je poriadne členitá a hra si vyžaduje premyslenú stratégiu. Na jar prešlo ihrisko obnovou vrátane bunkrov, čím prezentujú svoje investície noví majitelia.

www.sojuelagolf.com

Už nielen víno

Kedysi ulička lásky, dnes plná pintxos barov.

No keďže Riojania ponúkajú produkt  Golf & Víno, po ceste z ihriska sa zastavíme vo bodege (čo je miestny názov pre vinárstvo) v luxusnom hoteli Finca de Los Arandinos s krásnym výhľadom na okolie i samotné ihrisko. To je ešte len rozcvička. Večer nás totiž čaká putovania po miestnych pintxos (vyslovuje sa pinčos) baroch. Pintxos je baskický názov pre obľúbené španielske tapas – snacky. Sprievodcu nám robí José Ramón Jiménez Berger, ktorý si z toho urobil živnosť. Po návšteve vari ôsmeho baru sa však ukázalo, že párovanie jedla a vína nie je až také dôležité. Hlavné sú svelá rodinná atmosféra, stretnutia s domácimi i turistami, príjemne strávený čas s ľuďmi podobného razenia.

Bobule podľa predstavy umelcov vo vinárstve Vinaco.

Vinárstva v Rioje, či už súkromné alebo vo vlastníctve farmárskych družstiev, píšu zväčša vyše 400-ročnú históriu. Mnohé vinárske rodiny či firmy sú už natoľko bohaté, že svoj biznis posunuli ďalej od samotnej výroby a predaja vína. Po tom, čo investovali do najmodernejšej zberovej a a spracovateľskej techniky, začali vinárstva premieňať na krásne udržiavané záhrady, s ochutnávkovými či konferenčnými miestnosťami, hotelíkmi, penziónmi a reštauráciami. Mohli sme sa o tom presvedčiť napríklad vo vinárstve Vinaco. Jeho majitelia vložili časť svojich ziskov do dnes už slušnej zbierky historických vinárskych predmetov z tisícročnej histórie výroby vína. Obdivovať tam možno aj obrovský lis na hrozno z Horného Uhorska, čo je teda dnešné Slovensko. Za zmienku však stojí najmä krásna zbierka obrazov s vinárskou tematikou, vrátane Picassa a iných maliarskych hviezd.

Pokračovanie

Foto: golfové rezorty a autorka

Autor: Jana Janků | 19. júla 2018