Tignes hostí Zimné extrémne hry

01. marca 2012

X-Games sú neoficiálne olympijské hry v extrémnych športoch, pôvodne nazývané Extreme Games.  Prvé sa konali v roku 1995 v USA. Ich americkú zimnú verziu videli diváci už v januári v Aspene v Colorade a európsku bude hostiť francúzske stredisko Tignes.

Na Zimných X-Games sa súťaží v lyžovaní (big air, slopestyle, superpipe, skier X, moniski), snoubordingu (big air, slopestyle, superpipe, snowboard X, best method) a jazde na snežných skútroch (freestyle, rýchlosť&štýl, najlepšie triky).

Začalo sa to v USA

Nápad s organizovaním hier v extrémnych športoch sa zrodil v USA. Najskôr to boli letné disciplíny  (jazdy na motorkách, rally, skateboarding, BMX a iné). V nich sa bude súťažiť tohto roku v auguste už 18-ty krát, a to v Los Angeles v Kalifornii.  Zimná verzia X-hier sa tohto roku uskutočnila v januári, a to už po 16-ty krát v Aspene, v štáte Colorado.  

Ďalšiu možnosť odžiť si, nasávať, vdychovať, prežívať, užívať, odkukávať, vzdychať a nechápať súťaže v zimných extrémnych športov  ponúka v polovici marca známe lyžiarske stredisko vo francúzskych Alpách – Tignes (www.tignes.net).   A to už tretíkrát.

Na prvé Winter X-Games v Európe doviezli pred dvomi rokmi z USA  jediný stroj schopný vytvoriť superpipe potrebných rozmerov – Zaugg Pipe Monster. Ďalší rok si už Tignes zaobstaralo vlastného „monstera“ Winch BR 350. Na superpipe je potrebných až 44-tisíc m3 umelého snehu, na slopestyle až 115-tisíc m3.

Na zjazdovke Double M

Najlepší freestylisti planéty sa tu stretnú v Tignes počas štyroch dní v polovici marca 2012 abudú opäť súťažiť v superpipe (dĺžka 220 m, šírka 19 m, výška 7 m – pre neznalcov uveďme, že bežná halfpipe má dĺžku 120 m a šírku 4 m) a slopestyle (dĺžka 800 m, prevýšenie 190 m), šesť prekážok ako big air, table, hip a tunajší rail dlhý12 m. Pretekať sa bude tak ako po minulé roky na zjazdovke Double M. a na programe budú aj ukážky hviezd krotiacich skútre. Večer čakajú návštevníkov koncerty pod holým nebom a iný program.

Ekológia v  merku

Ekonadšencov snáď poteší, že potrebný umelý sneh je vyrábaný len z vody a vzduchu a až dve tretiny z použitej vody sa vráti späť do jazera. Spotrebu umelého snehu výrazne znižuje aj to, že väčšina superpipe je postavená zo zeme. A verejnosti bude k dispozícii pred aj po pretekoch.

Samozrejmosťou je triedenie odpadu (po minulé roky zakaždým zrecyklovali asi 30 ton odpadkov), každoročné čistenie strediska, využívanie drobného štrku na posyp miesto soli, ratraky fungujúce na biooleje, ktoré potom opätovne spracúvajú, program pretekov vytlačený na recyklovanom papieri.  Je sa čo učiť, že?

Zájazdy do Tignes organizujeCK Hitka, Bratislava.

Kontakt: http://www.hitka.sk/lyzovanie/francuzske-alpy/tignes-espace-killy

Foto: Archív CK Hitka

Autor: Jana Janků | 01. marca 2012