V Adamstale sú Slováci vítaní

01. marca 2012

Spolumajiteľ golfového ihriska v rakúskom Adamstale – Franz Wittmann, má za sebou bohatú rallye pretekársku kariéru. Vyhral svetové preteky (na  Novom Zélande),  európske 30-krát a víťazstvá v Rakúsku ani nepočíta. Žezlo rallyeového jazdca prebral po ňom syn.  On sám sa už viac venuje golfu, okrem iného aj ako prezident Rakúskeho golfového zväzu.

  • Aký máte hendikep?

Pohybujem sa okolo čísla 12. Na našom ihrisku však nijaké špičkové výsledky neviem dosiahnuť. Keď totiž hrám, mám pri sebe zápisník. Zaznamenávam si, čo treba na ihrisku urobiť, opraviť. Keď vidím zlý grín, tak sa rozčúlim, že už viac nič poriadne nezahrám (smeje sa).

  • Ako často hráte na vlastnom ihrisku?

Asi tak raz za dva týždne. Ako reprezentant Rakúskeho golfového zväzu sa totiž musím zúčastňovať rôznych turnajov. Aj keď pozvania z časových dôvodov často odmietam.

  • Adamstal je veľmi populárny aj medzi Slovákmi. Akými sú hráčmi?

Musím povedať, že sú výbornými klientmi. Dodržiavajú golfové pravidlá, a preto sú u nás vítaní.

  • Adamstal sa stal niekoľkokrát Najkrajším ihriskom Rakúska. Kto rozhoduje o titule?

Body udeľuje sto golfových odborníkov z celej krajiny. Hráči majú samostatné hodnotenie. Mrzí ma, že nemôžeme súťažiť s ihriskom Fontána. To získalo titul päť či šesť krát a potom sa súťaže jej majitelia vzdali, lebo sa im zdalo trápne stále ju vyhrávať. My by sme sa ale s nimi radi porovnávali.

  • Koľko členov má Rakúsky golfový zväz?

Evidujeme 105-tisíc členov, ale v súčasnosti pociťujeme stagnáciu.

  • Ako sa dívajú obyčajní Rakúšania na golf?

Mnohí si myslia, že ide o elitársky šport. Už dávno to nie pravda. Napríklad naša reštaurácia je otvorená pre všetkých. A pritiahnuť chceme najmä mládež. Kto chce elitárstvo, nech ide do Fontány.

  • Ako sa odzrkadľuje hospodárska recesia na rakúskom golfe?

Krízu naozaj cítiť. Už nestačí byť perfektným. Najhoršie sú na tom ihriská strednej úrovne, ktoré pociťujú pokles návštevníkov najmä počas týždňa. Okrem iného aj preto, že mnoho firiem zrušilo svoje túry.

Foto: Jana Janků

 

Autor: Jana Janků | 01. marca 2012