Tejto zimy možno hrať golf aj doma – na Slovensku

04. februára 2021

Zima v Bratislave a jej okolí je tohto roku zatiaľ taká nemasná-neslaná. Pomerne teplá a ešte aj skúpa na sneh. Golfisti, pre ktorých sú vzhľadom na obmedzenia dostupné rezorty v Báči, Hrubej Borši či Lozorne, sa tomu tešia. Tam sa totiž hrá. Navyše na letné gríny.

Nuž, Turecko, Maurícius, Mallorku, Kanárske ostrovy či Floridu si väčšina z golfistov-cestovateľov vzhľadom na pandemickú COVID situáciu tejto zimy odpustila. Aj zjazdové lyže zostali kvôli zatvoreným lyžiarskym strediskám kdesi v kúte komory či garáže. Pohyb na čerstvom vzduchu sa však takmer každému žiada, ba lekári ho aj odporúčajú. Navyše – čo je dôležité dodať – ide v prípade disciplínovaných hráčov o bezkontaktný šport.

A  hovoríme nemasnej-neslanej zime na západnom Slovensku, golfisti si ju pochvaľujú. Na rozdiel od iných rokov sú totiž možnosti hrať širšie.

V Lozorne pre členov

V Pegas v Lozorne je to už dlhoročná tradícia. Členovia môžu v čase priaznivého počasia – a to záhorácke také často býva – trénovať a hrať na tamojšej deviatke na letných grínoch aj počas zimných mesiacov. A verte, že v týchto dňoch tam často aj pri teplote okolo 4-5 stupňov Celzia býva plno. Veď platí známe: niet zlého počasia, len zle oblečených golfistov. Teplé bundy, v prípade dám prešívané sukničky, a pravdaže aj čiapky a rukavice patria tak k plnej výbave.

V Báči vydarená novinka

dig

V histórii rezortu Welten v Báči je to prvý krát, čo majstrovské ihrisko pred zimou nezatvorili. Pravdaže, nie je to náhoda. Ako prezradil manažér rezortu Miroslav Mazúch, o otvorení ihriska s hrou na letné gríny počas celej zimy uvažovali po vzore niektorých rakúskych ihrísk už dávno. Vďaka kvalitnej príprave a priaznivému počasiu sa im to podarilo zrealizovať. Golfisti, ktorí v Báči v na prelome rokov a potom v januári 2021, ako aj v prvé dni februára hrali, potvrdia, že ihrisko vrátane grínov je vo výbornom stave, svieže, zelené.

Vedenie rezortu využíva pri komunikácii s hráčmi sociálne siete. Tí sa na web stránke rezortu vždy ráno o 8,45 hod. dozvedia, či je ihrisko v daný deň otvorené alebo nie. Pravdaže, keď je na tráve námraza, tak sa zvyčajne nehrá, alebo sa posúvajú hracie časy. Faktom ale je, že v decembri 2020 sa dalo hrať napríklad aj na Silvestra a v po Novom roku 2021 otvárali už druhého januára. Celkovo sa a hralo viac ako polovicu dní. Nečudo, že najmä v teplejšom počasí je plno. Počet hracích časov totiž obmedzujú aj ešte stále pomerne krátke dni.

Pridali sa aj v Borši

Tretí februárový deň 2021 prišla potešujúca správa aj z Hrubej Borše. Aj tam vzhľadom na priaznivé podmienky opätovne otvorili tak majstrovskú 18-tku (par 72) ako aj 9-jamkové verejné ihrisko (par 28). A tiež sa tam hrá na letných grínoch. Golfistom je  k dispozícii aj driving range s možnosťou odpaľovať z podložiek, ako aj ostatné cvičné plochy.

Ak však dumáte o tom, že slabšiu zimnú kondíciu nahradíte hrou na autíčku, zabudnite. V Báči i Borši a pravdaže aj v Lozorne (kde je to jediná možnosť) sa chodí v týchto dňoch peši.  Predsa len ferveje nie sú v zime na tom tak, aby hmotnosť autíčok naložených golfistami a bagmi zvládli bez ujmy.  A o to aj ide. Intenzívny pohyb na čerstvom vzduchu v týchto dňoch všetci mimoriadne potrebujeme.

Treba si tiež pribaliť jedlo, pretože reštaurácie v klubových domoch sú z pochopiteľných dôvodov zatvorené. Cez okienko však drobné občerstvenie dostanete.

V každom prípade však patrí majiteľom a hlavne grínkíperom spomínaných ihrísk veľká vďaka. Jar tak privítajú mnohí golfisti v dobrej forme.

Autor: Jana Janků | 04. februára 2021