Pravidlá. Potrebné i v golfe

23. februára 2021

Aj v športe gentlemanov, ktorým sa golf nazýva, sú potrebné pravidlá. Tie sa neustále vyvíjali a k zmenám dochádza aj v súčasnosti. V začiatkoch golfu mal každý klub svoje pravidlá, až prišla doba, keď ich bolo potrebné zjednotiť. Posledná významná zmena prišla minulý rok, keď sa zjednotili rôzne hendikepové systémy.

Aby ste si vychutnali golf naplno, je potrebné pravidlá dodržiavať. Na to pri turnajoch dohliadajú rozhodcovia. Pravidlá môžete mať naštudované, ale aj tak vznikajú rôzne situácie, kedy sú potrební odborníci. Poslednú veľkú kontroverziu, ktorá vyvolala veľké diskusie a predostrela mnoho názorov, spôsobil americký profesionálny hráč Patrick Reed na turnaji Farmers Insurance Open. Využil pravidlo, keď v pomerne hustom rafe, keď loptičku nebolo ani vidieť, ju po označení zdvihol, ,,aby sa presvedčil, či nebola zaborená“ a potom si ju výhodne dropol. Na druhý deň to isté pravidlo využil Rory McIlroy.

Ak máte nejaké nejasnosti s pravidlami, ich nuansami, rôznymi hernými situáciami, kde nie ste si istí ako ich riešiť, pošlite svoje otázky a podnety do Golfovej poradne SKGA. Odpovedať na ne bude osoba povolaná – Rastislav Michalák, manažéer turnajov SKGA a výkonný podpredseda Športovo-technickej komisie SKGA. https://skga.sk/pravidla-golfu-poradna/.

V roku 2015 absolvoval školenie pre rozhodcov v St. Andrews v Škótsku. Je držiteľom rozhodcovskej licencie triedy International. Zároveň je školiteľom SKGA pre oblasť golfových pravidiel. Ako hlavný rozhodca, alebo rozhodca pôsobil a pôsobí na najvýznamnejších podujatiach SKGA, tiež na viacerých EGA podujatiach, ktoré sa uskutočnili na území Slovenska.  Ako rozhodca sa zúčastnil aj na podujatí zo série Challenge Tour.

Autor: skga.sk | 23. februára 2021