Na lyžovačku do francúzskych Álp vlakom

28. júna 2012

Mnohí lyžiari vedia z vlastných skúseností, že lyžovačka vo francúzskych Alpách je naozaj lahôdka. Stovky kilometrov dokonale upravených zjazdoviek, záruka snehu, dobré jedlo a víno… Len keby cesta tam nebola taká úmorná. Cestovná kancelária Hitka však prichádza aj s ponukou cestovať vlakom.

CK HITKA s prevádzkou v Bratislave dostala názov po svojom majiteľovi Ivanovi Hitkovi. Ten sa so svojou rodinou už 23 rokov špecializuje na organizovanie lyžiarskych zájazdov. A väčšinu z tohto obdobia práve do francúzskych Álp. Túto ponuku neskôr doplnili o jedinečné jednodňové stáže na monoposte F1 spojené s jazdou na skutočnej ef-jednotke, či o plavby loďou po francúzskych riečnych kanáloch. Poslednou novinkou CK HITKA je výnimočný lyžiarsky zájazd vlakom v termíne 4.-12. januára 2013, ktorým možno s touto CK cestovať bez prestupovania až do francúzskych Álp. 

  • Vlakový zájazd do francúzskych Álp je na slovenskom trhu novinkou…

Áno, asi je to tak. Vlakovú prepravu zabezpečujeme v spolupráci s Wagon Service Travel a pôjde zrejme o historicky úplne prvý špeciálny vlak s lyžiarmi, cestujúcimi priamo do francúzskych Álp. Vlak by mal opustiť Bratislavu v piatok 4.1.2013 o 21. hod. a jeho návrat je naplánovaný na sobotu 12.1.2013 približne o 16. hod. 

  • Prečo ste sa rozhodli pre vlakovú prepravu?

Ide nám predovšetkým o pohodlie účastníkov zájazdu. Doteraz sme ich do francúzskych Álp prepravovali väčšinou autobusom. Keďže ale ide o časovo náročnejšiu cestu, nie každý si na to trúfol. Alebo po pár návštevách francúzskych stredísk už vyhľadáva účastník na prepravu dostupnejšie lokality. Chceme teda ukázať, že aj do Francúzska sa dá cestovať príjemne. Vlakové kupé sú totiž ďaleko pohodlnejšie a cesta trvá zhruba rovnako ako autobusom. Našim klientom tým umožníme, aby  pricestovali do lyžiarskeho strediska oddýchnutí a plní energie. 

  • Ako teda bude vyzerať samotná cesta?

Vlak bude pozostávať z vozňov s kupé pre 4 až 6 osôb. Miesta na sedenie možno ľahko upraviť  i do ležadlovej polohy, a to nielen v noci, ale hocikedy, kedy sa niekomu zažiada ležať či spať. Podstatnú časť cesty teda možno stráviť pohodlne na svojom ležadle. Súčasťou kupé je veľký spoločný stolík a primeraný batožinový priestor. Cestovanie vlakom tak umožňuje voľnejší pohyb osôb ako ktorýkoľvek iný prepravný prostriedok. Takýto spôsob cestovania by preto mohli uvítať nielen  lyžiarske partie, ale i  rodiny s deťmi.

  • Cesta je však aj tak pomerne dlhá a treba sa aj občerstviť…

Aj na to sme mysleli. Špeciálny vlak je vybavený aj samostatným veľkopriestorovým spoločenským vozňom s barovým pultom, ktorý bude prístupný do neskorých nočných hodín. A tak tí, ktorí sa budú chcieť zabávať, môžu takúto inak neobvyklú možnosť využiť. Nebudú tým však rušiť pokojný oddych ostatných. Okrem toho je v rámci ceny zájazdu zahrnutá aj raňajková káva či čaj s donáškou až do postele. A kto bude chcieť, môže si objednať i raňajkový balíček a na obed pizzu.

  • Kam cestujúci dorazia vo Francúzsku? Že to bude rovno na svahy, to asi nik neočakáva…

Isteže nie. Cieľovou stanicou bude Bourg-Saint-Maurice a odtiaľ bude pre všetkých zabezpečená miestna autobusová preprava priamo do lyžiarskeho strediska Tignes. To je vzdialené od stanice cca 30 km. Takže o ďalšiu hodinku by mohol byť každý už vo svojej izbe. 

  • Prečo ste sa rozhodli práve pre Tignes?

Toto svetoznáme stredisko ponúka lyžiarom 150 kilometrov kvalitných tratí vo vysokej nadmorskej výške a je považované za najšportovejšie. V celej lokalite Espace Killy je  dispozícii až 300 km navzájom prepojených zjazdoviek. Tignes má totiž hneď za kopcom aj ďalšie stredisko – čarovné Val d’Isére. Okrem skvelých podmienok na  zjazdové lyžovanie si tam na svoje prídu i freerideri či freestyleri. A nielen preto, že Tignes býva aj dejiskom legendárnych Winter X Games. Pozoruhodné je tiež ubytovanie v rezidenciách rôzneho štandardu, keďže tieto sú umiestnenie vo výškach 2.000-2.100 m n.m. A platí to aj o hoteloch. Pritom všetky sú v priamej nadväznosti na lanovky a svahy vedúce až do výšky 3.450 m n.m. Na zjazdovkách je tak už len týmto prirodzeným spôsobom garantovaný dostatok kvalitného snehu, hoci v rezerve je ešte aj množstvo snehových diel. Pre mimolyžiarske aktivity nájdete v Tignes okrem iného aj krytý bazén, či klzisko.

    • Čo je zahrnuté v cene zájazdu?

    Okrem vlakovej prepravy, autobusového transferu do strediska, týždenného ubytovania v rezidenciách základného štandardu (v 1-priestorovom štúdiu alebo v 2-priestorovom apartmáne) zahŕňa cena zájazdu aj 6-dennú lyžiarsku permanentku pre stredisko Tignes. Pre náročnejších klientov máme pripravené aj ubytovanie v rezidenciách 4-hviezdičkového štandardu alebo v hoteloch s polpenziou. V cene nášho zájazdu je tiež posteľná bielizeň a pobytová taxa. Samotná cena zájazdu teda závisí od typu a tiež štandardu ubytovania, ale i od počtu osôb v jednotlivých vlakových kupé, ktoré je možné obsadiť 4 až 6 osobami. Prípadné ďalšie príplatky sú už potom len ako nepovinné, napr. možnosť mať rozšírenú permanentku na celú lokalitu Espace Killy, či komplexné cestovné poistenie. Dôležité je teda vedieť, že hociktorá z cien zájazdu je už konečná a nie je potrebné pripočítavať k nej žiadne iné povinné príplatky.

  • Za koľko teda môžem ísť lyžovať do Tignes?

Úvodná cena sa začína pri už 565 eurách na osobu a opakujem, ide o konečnú cenu plnohodnotného lyžiarskeho zájazdu. Uvedená cena zahŕňa aj zľavu za skorý nákup. Takáto akčná ponuka je však časovo a tiež aj kapacitne limitovaná a vážni záujemcovi by preto nemali so svojou objednávkou váhať.

  • Môžu sa o tento zájazd zaujímať aj vaši obchodní partneri a firmy?

Áno, našich vybraných predajcov sme už oslovili a tí tak už teraz môžu svojim klientom  ponúknuť aj náš vlakový zájazd. Tento výnimočný produkt je ale veľmi vhodný aj pre firmy, ktorým v prípade skupinovej objednávky vieme ponúknuť ďalšie zvýhodnenie. Ale prípadným záujemcom, disponujúcim vlastným ubytovaním, môžeme tiež predať iba miesta vo vlaku na samostatnú vlakovú prepravu na trase Bratislava – Bourg-Saint-Maurice (prípadne Moutiers) a späť. Podmienkou je ale objednávka celého kupé a takáto preprava už okrem cesty vlakom iné naše služby nezahŕňa.

  • Koho očakávate, že touto ponukou oslovíte?

Myslíme si, že náš vlakový zájazd môže byť atraktívny pre aktívnych lyžiarov i celé skupiny. Rovnako tiež pre rodiny s malými deťmi, s ktorými by si rodičia inak do Francúzska cestovať ani netrúfli. Ideálnym by takýto zájazd mohol byť aj pre tých lyžiarov, ktorým sa do francúzskych Álp autom či autobusom ísť doteraz nechcelo. Avšak vhod príde aj viacerým našim klientom, ktorí s nami chodili do Francúzska opakovane, ale dlhšia cesta autobusom ich už teraz odradzuje, hoci cenovo ostáva autobusový zájazd stále najvýhodnejším. Čo sa týka pohodlia a priestoru však autobus vlakovému kupé, vybavenému naviac aj ležadlovou úpravou, konkurovať určite nemôže. Komfort cestovania takýmto špeciálnym vlakom prekonáva dokonca aj dopravu vlastným autom či lietadlom.

Podrobnosti o zájazde: www.hitka.sk

Pozri aj: https://www.golfandtravel.sk/archives/810, www.tignes.net

 

Autor: Jana Janků | 28. júna 2012