Golfové chrámy na Cypre (2)

18. júla 2019

Ak hrali bohovia golf, na Cypre museli mať golfové chrámy, tvrdí Andrew Draker, golfový riaditeľ Aphrodite Hills. Pokračujeme druhou časťou golfovej reportáže z tohto krásneho ostrova kúpajúceho sa v Stredozemnom mori, kde podľa legendy povstala z morskej peny Bohyňa lásky Afrodita.

Poďme sa pozrieť na ďalšie dve ihriská.

Minthis – krásne historické dedičstvo

V rámci redizajnu ihriska Minthis pribudla aj ostrovná jamka

Cesta z Pafosu na najvzdialenejšie ihrisko Minthis vám ukáže celkom iný Cyprus. Serpentíny sa skrúcajú pomedzi pahorkatiny, farmy, ovocné sady a najmä rozľahlé vinohrady… Sme totiž v srdci cyperského vinohradníckeho regiónu.

Potom vás cesta vyvedie na kopec v pohorí Throodos, kde vyrastajú supermoderné vily a nakoniec ku klubovému domu. Pred vami sa otvára údolie ako široká misa, po svahoch ktorého sa driapu ferveje. To už tušíte, že ste sa dostali na ďalšie výnimočné a oproti predchádzajúcim dvom celkom iné ihrisko. Minthis vyrástol na cirkevnej pôde. Po tom, čo mnísi opustili pred rokmi tamojší kláštor z 12.storočia Stavros tis Minthis, bol v ponuke jeden z mála na ostrove tak vzácnych ucelených pozemkov, dostatočne veľký na výstavbu golfového ihriska. Chytila sa toho cypruská cirkev a dizajnérovi Donaldovi Steelovi ponúkli doslova dramaticky členitý priestor na vytvorenie majstrovskej osemnástky.

Moderný klubový dom v Minthise.

Je vlastne najstarším ihriskom na Cypre. Tohto roku oslavuje  štvrťstoročnicu. Už na prvom odpalisku pochopíte, že vás čaká mimoriadne náročný a pravdepodobne nezabudnuteľný golf. Hrať z rovnej plochy je tam prakticky nemožné. Každá fervej sa zvažuje niektorým smerom. Na druhej jamke míňate zrekonštruovaný kláštor, ktorý dnes slúži na sobášne obrady a iné spoločenské akcie, odkiaľ sa hostia zvyčajne presťahujú do reštaurácie golfového klubu. Potom sa už dráhy ťahajú najskôr hore bývalými kláštornými záhradami, potom hlboko do údolia a na záver zase hore ku klubu. Autíčka sú tu vrelo odporúčané.

Minthis bolo vždy náročným ihriskom,  ale majitelia – od roku 2010 je to jedna z najbohatších rodín na Cypre vlastniaca spoločnosť Pafilia, si však uvedomovali, že čoraz menej zodpovedá moderným golfovým štandardom. Redizajnom poverili duo Tom Mackenzie a Martin  Ebert, ktorí dokázali dráhy umne včleniť do tohto dramatického kopcovitého priestoru. Na „pobavenie“ golfistov pridali aj nový ostrovný grín na jamke č. 14. Margarete Dunst, mimochodom pôvodom Rakúšanka, ktorá má v rezorte na starosti rozvoj golfového biznisu pripomína, že od októbra tohto roku (dovtedy bude k dispozícii iba prvá deviatka), už budú hrať golfisti ihrisko po novom. Medzi najkrajšie jamky sa celkom iste zaradí č. 10 hneď pri klubovom dome. Hráči sa budú na odpalisko presúvať tunelom popod cestu a najmä mužov bude čakať zaujímavý dogleg s odpalom cez hlbokú krovinami porastenú roklinu. Takýchto jamiek s úchvatnými výhľadmi je však na ihrisku už teraz viacero.

Mnísi pestovali aj vinič a vinohrady vás sprevádzajú na Minthise aj teraz. Len v nich nesmiete hľadať stratené loptičky.

Zmenami prechádzajú aj gríny. Nielenže budú pretvarované, ale hlavne menia na nich podložie z hlineného na pieskové, ktoré umožňuje udržiavať kvalitný povrch po celý rok. Investície smerovali aj do hospodárenia s vodou. Steká do rezervoára v údolí, takže ju opätovne využívajú na zavlažovanie.

Ihrisko leží zhruba 550 metrov nad morom, a tak tam zvyčajne príjemne pofukuje vetrík a v horúcich dňoch schladzuje vzduch. Na viacerých miestach budete míňať udržiavané novovysadené riadky viniča, ktoré sú návratom k tomu, čomu sa tam venovali pôvodní obyvatelia – mnísi. Pozor, vstup do nich je prísne zakázaný, takže loptičku, ktorá vám tam uletí, považujte  za stratenú. Priestor tesne v susedstve klubového domu je v súčasnosti staveniskom. Vyrastá tam moderná dedinka so spa, námestíčkom s obchodmi a reštauráciami i 44 apartmánmi na prenájom. Pribúda aj počet moderných víl na kopcoch okolo ihriska. Niektoré budú aj na prenájom.

Aphrodite Hills – luxus, na ktorý sa nezabúda

A na záver nás čaká čerešnička na torte – Aphrodite Hills Resort. To, že sa budete pohybovať v luxuse, cítite už pri vstupe do areálu.

Hlboká roklina rozdeľuje krajinu na Aphrodite Hills na dve plató. Ihrisko sa ťahá po oboch z nich.

Špičkový 5-hviezdičkový hotel patriaci do siete Atlantica Hotels, námestíčko s obchodmi i reštauráciami, tenisové kurty, oceneniami ovenčené spa a stovky víl s individuálnymi či spoločnými bazénmi… To všetko sa ťahá okolo hlbokej rokliny, ktorá štiepi tamojšiu krajinu a nad ňou čnejú dve plató. Vybudovanie dovolenkového rezortu svetovej úrovne s výnimočným golfom na otcovskej pôde v Kouklii bol pôvodne sen člena jednej z najbohatších cyperských obchodníckych rodín Evagorasa Latinisa. Podarilo sa mu to, aj keď v súčasnosti už rezort vlastní cyperská banka.

O kvalite majstrovskej osemnástky, ktorú otvárali v roku 2002, veľa naznačuje už to, že je členom rodiny PGA ihrísk. Všetko tam je akoby vymanikúrované, dokonale udržiavané. Hlboké bunkre prešli spolu s kaskádovitými grínmi pred dvomi rokmi renováciou, a aj kučeravá šťavnatá tráva bermuda vyzerá oveľa priateľskejšie ako inde. Všade naokolo vidíte záhony kvitnúcich kvetov, olivovníky a karobové stromy a cítite sa ako v botanickej záhrade.

To hlavné však ešte len prichádza. Pred hrou dostávame na recepcii buginu vybavenú GPS. Hra na autíčkach je tu povinná. Čoskoro pochopíme prečo. Cabell Robinson, renomovaný americký architekt žijúci v Španielsku, ktorý je podpísaný pod projektom tohto ihriska, totiž túto priam až rozprávkovú krajinu využil dokonale. Dráhy vedú po oboch plató okolo rokliny tiahnucej sa až k Stredozemnému moru.

Z grínu ôsmej jamky je úchvatný pohľad na Stredozemné more. Takto zachytil fotograf   Jacob Sjöman. jacob@sjomanart.com

Už na prvej jamke na vás striehne uprostred ferveje kopa skál a spomeniete si na siedmu či 14. jamku na Black River v Bernolákove. Ferveje sa neustále viac-menej ťahajú pomedzi vily, ale len pár na miestach sa dostanú do ich úplnej blízkosti.

Len čo dohráte druhú jamku, pochopíte, prečo musíte hrať s buginou. Od jej grínu k odpalisku ďalšej jamky je to totiž takmer kilometer, presne 950 m!  No a potom vás čaká prvý prechod z jedného plató na druhé, čo znamená, že budete prudkými serpentínami klesať do údolia, aby ste sa zase vyškriabali na druhú stranu. Slabšie povahy najmä za daždivého počasia nech za volant radšej ani nesadajú.

Slávna trojparovka č. 7.

Takto sa dostávame na odpalisko slávnej 7. jamky, ktorá sa zaraďuje za jeden z najkrajších trojparov na svete. Naozaj nezabudnuteľný výhľad. Muži to majú na druhej strane kroviskami zarastenej rokliny na grín, umiestnený akoby na opačnej strane veľkej misy, 130 metrov. Opticky to však vyzerá oveľa viac. Ženy to majú o čosi ľahšie, ale aj z ich odpaliska môže loptička skončiť v krovinách. A to je ešte jamka z troch strán strážená hlbokými bunkrami. Skrátka atrakcia a súčasne skúška schopností každého hráča. Nezabudnuteľný je tiež výhľad z 8. a 15. grínu. Pred vami sa rozprestierajú vody Stredozemného mora, ktorého vlny neustále narážajú na skalnaté pobrežie pod vami. Och tá Afrodita, vedela veru, kde sa má vynoriť z jeho vĺn.

Ďalšie opisy sú zbytočne. Aj toto cyperské ihrisko si jednoducho treba zahrať. Veď nabáda k tomu aj množstvo medzinárodných ocenení, ktorým sa hrdí.

A čo sa týka ubytovania, Chryso Iasonos a Leontine Fleicher z tamojšieho obchodného oddelenia odporúčajú prenajať si apartmán a o všetko – vrátane hry na iných ihriskách – sa tam už postarajú.

Čo treba ochutnať

Určite ochutnajte slaný parený syr chaloumi.

Ak si neviete vybrať z domácich špecialít, pýtajte si meze. Čašník vám bude postupne prinášať na stôl v malých miskách rôzne teplé i studené mäsité i bezmäsité jedlá, šaláty či syry a na záver samozrejme nejakú sladkosť. Každý si vyberie to, čo mu chutí. A celkom iste ochutnajte aj skvelé cyperské víno. Veď história jeho výroby má na ostrove takmer päť tisíc rokov. Klasické i moderné vinárstva (napríklad Vasilikon) pozývajú na ochutnávky tak bielych ako aj červených vín. A ak chcete niečo výnimočné, objednajte si sladučké dezertné víno Commandaria, nazývané aj vínom kráľov. Chuťou pripomína portské alebo tokajské.

Golf je pre domácich exkluzívna hra

Ihrisko Eléa hráme s Maro Kazepi,  ktorá má na v štátnej turistickej agentúre Visit Cyprus na starosti práve propagáciu golfu. Dozvedáme sa, že pre Cyperčanov je golf doslova exkluzívnou záležitosťou. Hrá ho len pár stovák domácich a počet žien by sa vraj dal spočítať na prstoch dvoch rúk. Preto sa tam tešia na turistov, vrátane Čechov a Slovákov.

Zaujímavosti z Cypru

Cyprus je ostrov, kadiaľ sa prehnali všetci možní dobyvatelia. Rimania, Frankovia, Osmani, Benátčania, Otomani…, až si ho na konci 19. storočia takmer na sto rokov kolonizovali Briti. Samostatnosť získal až v roku 1960. Pokoj tam však vytrval krátko. Od roku 1974 je rozdeleným ostrovom. Jeho sever (37 % ostrova) okupujú turecké vojská. Dôvody si väčšinová grécka i menšinová turecká časť obyvateľstva vysvetľuje po svojom. Faktom ale je, že po tomto akte sa muselo presídliť zhruba 200-tisíc Grékov z okupovaných území na juh ostrova a Turci zase na sever. Situácia sa za 45 rokov príliš nezmenila. Našťastie panuje relatívne

Tradícia výroby vína má na Cypre tisícročnú tradíciu.

prímerie a aj vďaka tomu sa Cyprus stal v roku 2004 členom EÚ. Južná (grécka) časť je však na tom ekonomicky očividne lepšie ako severná (turecká). Vyjednávania o zjednotení ostrova akoby boli v súčasnosti na bode nula. Turistom ale nič nebráni cestovať do oboch častí, ibaže pri vstupe do tureckej potrebujú pas. V posledných dňoch sa však napätie opäť zvýšilo. Súvisí s objavom obrovských ložísk zemného plynu pri pobeží ostrova, kam sa v čoraz častejšie vyberajú na prieskum napriek protestu EÚ turecké lode. Ako to dopadne, nevie v tejto chvíli odhadnúť nik. Na konflikt je však nesporne ,,zamiesené“.

Minthis Resort

Adresa: Minthis Avenue Paphos CY, 8540, Cyprus

Tel.: +357 26 842 200

Web: www.minthisresort.com/resort/golf-club/

Email: golf@minthisresort.com

Počet jamiek: 18/par 69

Dĺžka: 5 477 m

Green fee: 70-85 € (podľa sezóny)

 

Aphrodite Hills

Adresa: 2 Aphrodite Avenue, Kouklia 8509, Cyprus

Tel.: +357 26 828000

Web: www.aphroditehills.com

Email: golfreservations@aphroditehills.com

Počet jamiek: 18/par: 71

Dĺžka: 6 289  m

Green fee: 101-143 € (podľa sezóny)

 Foto: autorka a archív rezortov

 

Autor: Jana Janků | 18. júla 2019