Tatzmannsdorf – z grínov do termálnej vody

01. augusta 2019

Južný Burgenland je bohatý na termálne pramene. Tie v Tatzmannsdorfe, mestečku ležiacom v romanticky zvlnenej krajine prerastenej lesmi a vinicami, poznali už Rimania. Potom bohatí Viedenčania a dnes tamojšie kúpele lákajú aj golfistov.

Najvýchodnejší kút Rakúska patril roky k zaostalým častiam Rakúska. Ak mu však v posledných rokoch niečo pomáha, tak je to rozvíjajúci sa turizmus. Vďaka kúpeľom a nesporne aj golfu.
Kúpele Tatzmannsdorf patrili medzi rokmi 1869 až 1921 Maďarsku. Tak ako celý Burgenland. Ešte aj dnes tam nájdete strážne domčeky i hraničné kamene a často sa budete sa stretávať s maďarským názvom Tarcsafürdö alebo chorvátskym Tarca. Takže vás neprekvapí, že v tamojších hoteloch, reštauračných a iných zariadeniach tvoria väčšinu personálu Maďari. Domáci i spoza dnešných hraníc. Zvyčajne ale nie problém nájsť medzi nimi aj Slovákov.

Hotelier Karl Reiter

Karl Reiter je milovníkom zvierat. Roky bol aj prezidentom rakúskej Asociácie chovateľov lipicanov.

Tamojšie alkalicko-železité liečivé vody z prameňov vytekajúcich z hĺbky 896 metrov o teplote 34°C odporúčajú lekári najmä na liečenie chorôb pohybového ústrojenstva a chrbtice. Na rozvoji kúpeľov má v posledných rokoch významné zásluhy aj známy rakúsky hotelier Karl Reiter. Tento sedemdesiatnik, ktorý sa môže hrdiť niekoľkonásobným ocenením Rakúsky hotelier roka, s dlhými blonďavými (dnes už skôr šedivými) vlasmi pripomína bývalú rockovú hviezdu, je známy aj ako milovník zvierat, zvlášť koní. Vyvolenými sú lipicany, najstaršia a najslávnejšia európska rasa, ktoré sa mimochodom chovajú aj u nás, na Slovensku – v Štátnom žrebčíne v Topoľčiankach.
K. Reiter pochádza z rodiny, ktorá už za cisára Franza Josefa vlastnila zájazdový hostinec v tirolskom Achenkirche. V roku 2004 sa rozhodol podnikať v Burgenlande. Na vŕšku nad kúpeľmi kúpil vtedy hotely aj s veľkým pozemkom. Dnes tam na radosť detí ale i dospelých nájdete rezerváciu s rôznymi druhmi zvierat. Samozrejme nesmú chýbať špinavobiele lipicany, s hrivou pripomínajúcou ich majiteľa.

Deviatka i osemnástka

Z klubového domu je krásny výhľad na okolie.

Súčasťou rezortu Reiters Reserve Südburgenland je aj Golf & country club. Podstatné aj pre slovenských golfistov je, že vzhľadom na mierne panónske počasie sa tam dá hrať po celý rok. Keďže rezort pozostáva z 9-jamkového a 18-jamkového majstrovského ihriska, vybrať si môže každý. Začiatočníci a pokročilí hráči.
Lichtenwald-Platz je príjemné 9-jamkové ihrisko s 3 i 4 parovými jamkami. Dá sa tam dať celkom náročný golf, pravdaže najmä na presnosť, ale rovnako i dĺžku.  A aj v zime sa tam hrá na letné gríny.
Majstrovská osemnástka (par 73), ktorú otvorili v roku 1991, je pravdaže iná káva. Kým prvá deviatka sa ťahá viac-menej po rovinke popri tamojšom potoku (dá sa v ňom stratiť zopár loptičiek), druhá je kopcovitá a poriadne preverí kondičku hráčov. Ponúka krásne výhľady na okolie.
Ak sú v tatzmannsdorfskom klube na niečo obzvlášť hrdí, je to golfodrom, kde sa dá tiež trénovať počas všetkých ročných období. A čo je nemenej dôležité, do rezortu Reiters Golfschaukel Stegersbach-Lafnitztal v ďalších zaujímavých kúpeľoch Stegersbach, ktorý tiež patrí do portfólia hoteliera Karla Reitera a kde nájdete 45 jamiek, je to autom len 20 minút. Ideálne je teda skombinovať pobyt v oboch jeho rezortoch.

Kde sa ubytovať?

Päťhviezdičkový Hotel Supreme

Reiters Reserve Supreme je päťhviezdičkový hotel s najväčším súkromným spa a wellness o rozlohe 8 200 m2, určeným výlučne hotelovým hosťom.  A tí môžu byť iba z radov dospelých, ako je to v súčasnosti v Rakúsku i vo svete módou. Neznamená to však, že rodiny s deťmi tam nie sú vítané. Ibaže pre ne je zase určený rodinný hotel Supreme poniže Supreme. Pre oba je typická  vysoká úroveň gastronomických služieb. A trávenie voľného času je na vás. Okrem golfu je to aj cykloturistika či jazda na koňoch.

Kedy sa tam vybrať?

A tu sú ponuky na najbližšie dni:
GOLF DAYS

Celkovo 8 500 m2 kúpeľnej a welness plochy určenej len pre vlastných hostí.

Dve noci, 2x green fee na 18-jamkovom majstrovskom ihrisku a 9 jamkovom lesnom ihrisku a k tomu najkrajšie jesenné počasie.
Od 434 €/osoba vráta polpenzie https://www.reiters-reserve.at/en/supreme/specials/golf-days/

GOLF LUXURY
Hrajte neobmedzený golf na 72 jamkách Južného Burgenlandu (27 jamiek v Reiters Reserve). Podmienkou je pobyt najmenej 7 nocí v niektorom z Reiterových hotelov. V cene je green fee 99 €/osoba, golfové autíčko s chladiacim boxom a 2 nápojmi na deň podľa vlastného výberu, 5 žetónov na driving range a 1 relax masáž na osobu. Polpenzia.

Kontakt:

Am Golfplatz 2
A-7431 Bad Tatzmannsdorf
E-mail: golfclub@reiters-reserve.at
Tel: +43-3353-8855 2623
www.reiters-reserve.at

Foto: Reiters Reserve Südburgenland

Autor: Jana Janků | 01. augusta 2019