Golf sa ukázal v korona časoch ako ideálna aktivita

15. novembra 2020

Jar tohto roku prišla pomerne skoro a napriek tomu aj golfisti v duchu i nahlas hromžili, že museli trčať doma. V marci sa kvôli celosvetovej korona pandémii začali zavierať najskôr hranice a potom celé krajiny vrátane golfových ihrísk. Napokon však rok 2020 z golfového pohľadu zlým nebol.

Tento poznatok hlásia viaceré krajiny. Napríklad golfové inštitúcie v USA zaznamenali nárast počtu odohraných golfových kôl v tomto roku oproti vlaňajšku najmenej o pätinu. Golfový rok si pochvaľujú aj v susednom Česku či Rakúsku, kde bolo v niektoré víkendové dni problémom zarezervovať si hrací čas. Nuž zatvorili sa hranice a nedalo sa cestovať, z epidemiologických dôvodov sa museli obmedziť aj iné aktivity a golf  – kde ho povolili – sa ako bezkontaktný šport ukázal ideálnou aktivitou pre tieto kovidové časy.

Šport nielen pre dôchodcov

Podobné skúsenosti hlásia aj zo Severnej Kórey. Tamojšie golfové rezorty sa však tešia aj z toho, že tohto roku sa grínoch začalo objavovať oveľa viac 20 a 30-tridsiatnikov a to tiež preto, že v čase korona pandémie začali vyhľadávať nové zábavné aktivity, aby si nahradili obmedzené cestovanie do zahraničia. Golf, ktorý bol doteraz v tejto krajine, ale aj inde, populárny najmä medzi 40 a 50-tnikmi a mladí ho považujú najmä za šport bohatých dôchodcov, sa v posledných mesiacoch stáva čoraz viac koníčkom aj medzi mladšou generáciou s primeranými príjmami. Golfoví nováčikovia pochopiteľne nakupujú golfový výstroj a oblečenie, takže na svoje si prichádzajú nielen majitelia ihrísk, ale aj golfových obchodov. V Južnej Kórei zaznamenali tretinový nárast tržieb oproti roku 2014. Treba dodať, že zásluhu na tom majú aj kórejské golfové rezorty, ktoré využili záujem mladých začiatočníkov a ponúkli im znížené členské a iné poplatky.

Nesporne horšie dopadli golfové krajiny, ktoré postavili svoj cestovný ruch aj na budovaní zaujímavých a kvalitných ihrísk najmä pre dovolenkujúcich golfistov. Chválu na tento rok iste nebudeme počuť z tureckého Beleku, tak obľúbeného aj medzi slovenskými golfistami, španielskej Marbely či portugalského Faro. To sú jednoducho oblasti, ktoré  úbytok turistov nahradiť domácimi hráčmi nedokázali.

A ako to bolo na Slovensku?

Autorka tohto textu si pamätá, že prvé tohtoročné golfové kolo (okrem zimného golfu na ihrisku v Lozorne, celoročne otvoreného pre členov, či hre v indoore) absolvovala na ihrisku Tri duby na Sliači. Bolo to 21. apríla 2020. Predchádzalo tomu obrovské úsilie SKGA a ďalších golfových autorít, aby príslušné miesta presvedčili, že golf je bezkontaktný šport a teda aj v čase korony viac-menej bezpečný. Podarilo sa to iste aj vďaka tomu, že povolenie hrať ho umožnili pár dní predtým v susednom Česku.

Slovenské ihriská sa okamžite naplnili. A to aj napriek tomu, že reštaurácie a iné priestory v kluboch zostali zatvorené, jedlo a nápoje sa mohli predávať len cez okienko, posedieť si bolo možné len na terasách…

Ale – hralo sa. Navyše ferveje a gríny na všetkých ihriskách sa boli po pauze v prvých jarných týždňoch krásne zelené a šťavnaté. A to najmä tam, kde ich pravidelne ošetrovali tak, ako keby sa hralo. Napríklad v takom Sedíne boli priam ukážkové.

Jedinou výnimkou bolo a je zatvorené chátrajúce a zarastajúce ihrisko v Rajci, čomu sa budeme venovať v samotnom článku.

Dá sa aj bez bozkov

Aj my, hráči, sme si uvedomovali, že šancu hrať (veď na golfistov stihol medzitým nadávať odchádzajúci i novoinštalovaný premiér) si vlastným pričinením a nedisciplínovanosťou nesmieme dať zobrať. Rýchlo sme si osvojili nové pravidlá. Postupne si sme začali odpúšťať priateľské objímanie a bozkávanie sa pri stretnutiach či pri dohratí kola a zdravili sme sa len dotykom lakťov. Zvykli sme si aj na hru do jamiek vyplnených krúžkami, aby sa ľahšie vyberali loptičky a nevyberanie vlajok. Keď to prestalo platiť, chvíľu nás hnevalo, že neušliapané okraje jamiek nám nečakane stáčali loptičku vedľa…

Ale hralo sa. Boli sme na vzduchu, hýbali sme sa, prešli sme desiatky a po čase i stovky kilometrov. Hlavne sme na rozdiel od mnohých našich, najmä starších spoluobčanov nezostali v izolácii, ale stretávali s priateľmi, nových spoznávali. Ba po istom čase boli povolené aj súťažné turnaje a túry, aj keď v istom období bez vyhlasovania výsledkov.

Navyše počasie prialo golfu takmer celý rok a ešte aj v v prvé novembrové dni bolo na ihriskách plno, ba niekde až preplneno a muselo sa pri hre čakať.

Toto je pohľad zvonka. V ďalšom pokračovaní prinesieme pohľad na golfový rok 2020 – roku COVIDU 19 zvnútra – prevádzkovateľov, majiteľov či manažérov slovenských i  českých golfových ihrísk a rezortov.

Autor: Jana Janků | 15. novembra 2020