Kovidová sezóna 2020 – ihriská plnšie, hotely prázdnejšie

19. novembra 2020

Aký bol kovidový rok 2020 v slovenskom a českom golfovom biznise? Na túto a iné anketové otázky odpovedali tentokrát manažéri, majitelia či prevádzkovatelia golfových ihrísk či rezortov. Ich spoločným konštatovaním je, že o golf bol veľký záujem. (1. časť).

Vo Weltene si chvália, že pribudlo detí

V rezorte Welten v Báči sa v súčasnosti pripravujú na otvorenie ihriska s hrou na letné gríny. Malo by to tak byť počas celej zimy, pravdaže, pokiaľ to počasie dovolí.

A ako hodnotí uplynulú COVID sezónu 2020 manažér GC Welten Miroslav Mazúch? „Nepriaznivá situácia začiatkom a žiaľ aj koncom sezóny spôsobila zrušenie niekoľkých zaujímavých turnajov a tým samozrejme aj podstatné zníženie odohraných turnajových kôl. Celkovo sme zaznamenali pokles príjmov rezortu najmä v oblasti gastronómie a návštevnosti hotela. Avšak aj napriek tomu, alebo možno paradoxne kvôli nemožnosti cestovať, bol záujem o bežnú hru i nárast počtu nových golfistov väčší. Tešíme sa významnému nárastu detských golfistov najmä v kategórii do 15 rokov, ale čiastočne aj seniorov. Vďaka tomu darí prekonať čiastočný pokles príjmov najmä v reštaurácii a hoteli.“

K zmene cien počas sezóny vo Weltene nepristúpili a ponechali ich v rovnakých reláciách ako už niekoľko rokov. A aké poučenie si odnášajú pre rok 2021, v ktorom sa pravdepodobne budeme musieť naďalej vysporadúvať s COVIDOM 19? M. Mazúch dodáva: „Musíme hlavne ponúkať kvalitné ihrisko a kompletné služby, veriť, že priaznivci ostanú verní a nikto a nič im nezabráni hrať golf.“

V Black Stork privítali návrat starých hostí

Aj vo Vysokých Tatrách sa vďaka krásnemu slnečnému počasiu, hoci už chladnejšiemu, hralo ešte v prvých dvoch týždňoch novembra. Generálna riaditeľka rezortu Black Stork Veľká Lomnica Sylvia Hrušková tiež označuje tento rok ako veľmi netypický. Negatívom bolo zatvorenie ihriska v prvej vlne v čase, hoci bolo krásne počasie. Po otvorení zase počasie nebolo zhruba tri týždne najlepšie. Pozitívom bolo že ľudia viac cestovali po Slovensku a vďaka tomu sa vrátili hráči, ktorí predtým  uprednostňovali zahraničie pred Tatrami. Suma sumárum: prišlo viac domácich turistov a expatov žijúcich na Slovensku a v Čechách ako prirodzený dôsledok obmedzenia mobility. Napriek jarnej obmedzenej prevádzke leto všetko napravilo a prišlo viac hráčov. Počet odohraných kôl v rámci roka sa ustálil mierne nad priemer minulých rokov.

„Dopyt po hracích časoch sme pocítili hlavne v júli –auguste, mnoho ľudí prišlo opäť po 5-7 rokoch a boli prekvapení ako veľmi sa ihrisko za tie roky zmenilo. Je to živý organizmus a päť rokov spraví veľa na výške stromov a kríkov,“ hovorí S. Hrušková. „V hoteli sme sa snažili urobiť počas odstávky  >>facelifting<<. Kvalitou služieb boli prekvapení hlavne zahraniční návštevníci, ktorí ju porovnávajú s rezortmi u nich doma. A ekonomika rezortu? Samozrejme ak hotel nepredá izbu na konkrétnu noc, nemôže ju odložiť do skladu a predať o mesiac. Je to služba a nie je prenosná. Cenovú politiku sme počas hlavnej sezóny nemenili, zmeny boli len v prípade obmedzenej prevádzky (wellness a pod.).“

A poučenie pre rok 2021, v ktorom sa pravdepodobne budeme musieť naďalej vysporadúvať s COVIDOM 19? S. Hrušková si myslí: „Optimalizovať kde sa dá, aj minimalizovať náklady. Rovnako inovovať a nachádzať netypické riešenia.  Zaviedli sme napríklad take away, aj donášku jedla.“

Ostravice zachraňovali aj slovenskí golfisti

Severomoravský rezort Golf &Ski Ostravice, obľúbený aj medzi slovenskými golfistami, prešiel na konci roku 2018 roku do podnikateľského portfólia slovenskej spoločnosti Tatra Mountain Resorts (TMR). Tá si ho prenajala vrátane tamojšieho Green hotela a reštauácie na 20 rokov.

Kopcovité ihrisko Ostravice láka každoročne aj slovenských hráčov.

Riaditeľ rezortu Slavomír Dufek hodnotí tento kovidový rok ako ťažký hlavne preto, že boli zrušené veľké turnaje. Aj preto bol počet odohraných kôl menší ako vlani. Problémom bolo aj to, že na jar bol dva mesiace zatvorený hotel. Aj on však konštatuje, že celkovo bol záujem o o golf väčší, a to hlavne v jarných mesiacoch, pretože to bola jedna z mála aktivít počas pandémie COVID 19, ktorá bola v ČR umožnená. Napriek tomu už ekonomickú stránku hospodárenia rezortu to nepomohlo zachrániť. „Išlo nám hlavne o udržanie štandardu služieb v rámci povolených možností,“ dodáva. K zníženiu cien ale pristúpiť nútení neboli, ani v prípade ihriska, ani hotela.

Vekové a národnostné zloženie golfistov, ktorý navštívili rezort Ostravice sa tohto roku príliš nezmenilo. „Keďže ležíme pri hraniciach, opäť sme mali slušnú návštevnosť z Poľska a Slovenska – a to vždy v rámci možností –). Slovenských hráčov bolo ale viac,“ konštatuje.

A poučenie pre rok 2021? „Je to skúsenosť, s ktorou sa musí vysporiadať celá krajina. To znamená byť pripravení na zmeny – ako sa dnes často hovorí: nikdy to už nebude rovnaké,“ uzaviera S. Dufek.

(Pokračovanie ankety v ďalšom článku.)

Autor: Jana Janků | 19. novembra 2020