Kovidová sezóna 2020 – turnaje rezortom citeľne chýbali

24. novembra 2020

Aký bol kovidový rok 2020 v slovenskom a českom golfovom biznise? Na túto a iné anketové otázky odpovedali manažéri, majitelia či prevádzkovatelia golfových ihrísk či rezortov. (2. časť).

Penati – zahraničných hráčov našťastie nahradili domáci

Igor Chochol, manažér ihriska Penati v Senici tiež konštatuje, že rok 2020 bol pre ich rezort, ako asi aj pre väčšinu golfových ihrísk, špecifický. Sezóna z dôvodu COVID-19 začala neskôr, bolo zrušené veľké množstvo turnajov, vrátane Challege Tour. Stred sezóny bol ale dobrý, aj keď výpadok turnajov sa už nepodarilo nahradiť. A koniec sezóny je opäť špecifický, najmä čo sa týka organizovania hromadných podujatí. Počet odohratých kôl v sezóne 2020 bol napokon  približne rovnaký ako v predchádzajúcej sezóne.

Turnaj Penati Slovak Open 2020 našťastie stihli v Penati odohrať. Z víťazstva sa tešil Ondrěj Lieser.

„Na ekonomike sa to samozrejme prejavilo,“ konštatuje. „Bez pomoci akcionárov, odkladu splátok istiny úverov by bola táto sezóna veľmi ťažká.“ A dodáva: „Záujem o golf sa zväčšil, čo vieme, že je dôsledok obmedzeného cestovania do zahraničia, zavretých fitness a indoorových centier, takže ľudia hľadali alternatívne možnosti aktívneho trávenia voľného času v prírode. Bolo to síce s obmedzeniami, ale aspoň nesúťažný golf bol povolený, najskôr v dvojiciach a neskôr celým flajtom.“

Aj v Penati si pochvaľujú, že sa ku golfu podarilo pritiahnuť veľa detí. Zmenilo sa aj národnostné zloženie hráčov. V minulých rokoch prichádzalo veľa zahraničných, ale tohto roku bolo vyše 90 % golfistov zo Slovenska, čo je aj prirodzené z dôvodu obmedzení v súvislosti s COVID-19.
A aké poučenie si odnášajú pre rok 2021, v ktorom sa pravdepodobne budeme musieť naďalej vysporadúvať s COVIDOM 19? „Je veľmi ťažké niečo plánovať. Pevne veríme, že počas zimnej prestávky sa nájde vakcína a budúca sezóna už sa bude blížiť normálu. V prípade, ak by sa situácia opakovala, naše plány budeme modifikovať podľa aktuálnej situácie,“ uzaviera I. Chochol.

Hrubá Borša – Potreba byť flexibilnými

V Green Rezote Hrubá Borša ešte nemajú kompletné štatistiky, ale podľa manažéra/ŠTK Mateja Hlávku očakávajú, že to nakoniec napriek náročnému začiatku bude veľmi úspešná sezóna. To by sa malo prejaviť aj na celkovej  ekonomike rezortu. „Nevidíme dôvod prečo by malo byť inak.

Získať hrací čas bolo v Borši v niektoré dni doslova umenie.

Záujem o hru bol veľký. Pripisujeme to práve povahe golfovej hry, pre ľudí to bola ideálna a veľmi bezpečná aktivita. Vzhľadom na veľký záujem hrať nebol ani dôvod, aby sme museli pristúpiť k úprave cien.
Čo sa týka národnostného zloženia, cestovali do Borše iba hráči z najbližších krajín, resp. krajín, z ktorých to bolo možné. „A nie je prekvapením, že drvivá väčšina hráčov boli Slováci. Čo sa týka vekového zloženia, pocitovo súdiac, sa na našom ihrisku začalo objavovať podstatne viac mladších hráčov

Mimoriadne sa tohto roku aktivizovali aj dámy – golfistky .

(25-35 rokov), čo je skvelé spestrenie. Stále ale chýba viac tých najmenších – detí v školskom veku, ale dúfame, že aj to sa nám podarí v najbližších rokoch prelomiť,“ myslí si .

A aké poučenie si v Borši odnášajú pre rok 2021, v ktorom sa pravdepodobne budeme musieť naďalej vysporadúvať s COVIDOM 19? „Čo bude v najbližšom polroku až roku asi nikto presne nevie. Čo si odnášame, je poznatok, že musíme byť veľmi flexibilný v prípade, keď sa zrazu „pravidlá hry“ zmenia (čo nemusí súvisieť iba s COVIDOM), prispôsobiť sa situácii a vymýšľať alternatívy k už zaužívaným spôsobom,“ hovorí M. Hlávka.

V Agame si povedali, že menej je viac

Aj na ihrisku Agama v Koši mali tohto roku menej turnajov, ale aj súkromných či firemných akcií. Manažérka Petra

V Agame robia veľa aj pre hendikepovaných golfistov. Jedným z nich je Filip Graňo. Na fotke s Petrou Dzurikovou.

Dzuriková si však pochvaľuje: „O to väčšia bola radosť, keď nám bolo opätovne dovolené zase hrať a potom zase nehrať, potom si zase zmerať svoje individuálne výsledky… Zrno sa v tomto prípade oddelilo od pliev, hrali tí skalní, ktorí majú golf naozaj v srdci. Ale nemožno hodnotiť. My, normálni ľudia, netušíme kde je pravda, každopádne čas na golfe sme si užívali určite intenzívnejšie ako po minulé roky, i keď bez  tých srdečných objatí, ktoré mne osobne veľmi veľmi chýbali :-).
Ako sa hovorí, všetko zlé je na niečo dobré. Takže aj v Agame zaznamenali viac  nových golfistov, väčší záujem o golfové školy, pribudli aj noví juniori. „Išli sme tento rok dole s cenami, čo ľudí určite zaujalo a privítali to z našej strany ako ústretový krok. Už na začiatku sezóny sme pochopili, že toto asi sranda nebude. Tak sme hneď ponúkli členom vouchery, tiež sme sprístupnili golfové školy a na tento rok sme zrušili vstupné členské poplatky. Tiež sme dali na doobedia zaujímavé zľavy. Držali sme sa toho, že menej je niekedy viac, a tento rok to platilo pre nás na 100%.“

Obľúbeným býva turnaj Aga-mačiek.

Pochopiteľne, že sa to prejavilo na ekonomike rezortu. Cítime, že bolo aj lepšie :-), ale ako sa hovorí, nikdy nie je tak zle, aby nemohlo byť ešte horšie. Takže zhrniem to: prežili sme! Golf Penzion sme zmenili na byty, ktoré sme dali dlhodobo do prenájmu, takže sme nečakali na podporu od štátu za každé neobsadené lôžko, i keď v niektorých krajinách to funguje ukážkovo,“ dodáva.
Zmenilo sa vekové a národnostné zloženie golfistov? „Máme jednoduchšie ihrisko,  fyzicky nenáročné, a tak ho obľubujú hlavne starší golfisti. Tí ale tento rok zostali v úzadí. Ak chodili, tak aby stretli čo najmenej ľudí, a tiež sa nezapájali do akcií, tak ako im to radili z každej strany. Tiež sme pocítili, že sa obmedzilo cestovanie a cestovný ruch na Hornej Nitre nefungoval aspoň tak ako minulé roky. Jasné, že prichádzalo aj málo turistov- golfistov.“

A poučenie s pre rok 2021? „Tak toto asi trošku odľahčím, ale nakoľko mám múdreho muža, tak asi to, že treba v budúcnosti investovať peniaze inde ako na Slovensku  🙂 Keď vidím, ako pomáhajú počas tejto situácie v iných krajinách podnikateľom… Nikto nevie, čo nás čaká ďalej, a tak zamýšľam postaviť si bývanie priamo na golfe u nás, sedieť na terase, piť výborné víno z našej vinotéky v Golf bare a kochať sa pohľadom na pasúce sa kone na veľkej golfovej záhrade… A to, že si niekto príde zahrať, alebo teda sa poprechádzať a zmerať si svoju výkonnosť, bude obrovskou pridanou hodnotou 🙂 Človek musí mať sny, to je to, čo nás drží všetkých. Takže dúfam, že budúci rok sa vrátime do normálu. Či to bude len sen, alebo realita, ukáže čas,“ vraví P. Dzuriková.

Autor: Jana Janků | 24. novembra 2020