Golfisti roka 2020 – P. Mach a A. Zacharovská

12. marca 2021

Slovenská golfová asociácia ocenila najlepších hráčov roku 2020, roku, ktorý nebol štandardným  ani pre súťaže golfistov. Pandémia korona vírusu úplne zmenila program súťaží tak doma ako aj v zahraničí. Slovenský golf napriek všetkým prekážkam dosiahol solídne výsledky.

Kvôli korone sa súťažné podujatia v golfe začali až v júni. Táto netradičná sezóna bola teda veľmi krátka a to nielen na domácej pôde – bežné boli zmeny termínov, rušenie turnajov, majstrovstiev Európy a potom ich opätovné schválenie. Uznanie si teda zaslúžia nielen hráči, ale celá golfová rodina na Slovensku, všetky kluby, ich členovia, ľudia, ktorí sa starajú o golfové areály.

O umiestnení najlepších golfistov rozhodoval väčšinou rebríček. SKGA udelila ocenenia aj v kategóriách Počin roka a Uznanie za výnimočný prístup. Niekoľkí minuloroční ocenení z nižších vekových kategórií získali prvenstvo aj po postupe do vyššej vekovej kategórie – napr. Laura Póšová či Antónia

Antónia Zacharovská (aj na titulnom obrázku)

Zacharovská. Svoje prvenstvá obhájili Zuzana Bieliková v kategórii Mid-Am, Igor Taraba ako Senior roka a najlepším Profesionálom roka je opäť Rory Sabbatini.

Hráčmi roka 2020 sa stali  Antónia Zacharovská a Pavol Mach.

Talenty máme aj na Slovensku

Rastislav Antala, manažér reprezentácie a viceprezident SKGA predstavuje víťazov v jednotlivých kategóriách:

Kategória U12 ženy: Víťazkou je iba 9-ročná Ella Hrbatá, dcéra nášho úspešného tenistu Dominika Hrbatého, po ktorom zdedila športové gény. Na svoj vek hrá golf na vysokej úrovni, hra ju baví, má predpoklady stať sa vynikajúcou hráčkou. Slniečko, úsmev k nej neodmysliteľne patrí. Pôjde v stopách sestier Kordových?

Kategória U12 muži: Adam Labanc, odchovancom trnavskej golfovej školy, je majstrom Slovenska a víťazom TON. Po slabšom začiatku sezóny sa v jej druhej polovici zlepšil.

Kategória U14 ženy: Laura Póšová hrá golf dlhodobo na dobrej úrovni, minulý rok získala ocenenie v kategórii U12. Je odchovankyňou trnavskej golfovej školy, na turnajoch pravidelne dosahuje dobré výsledky a umiestnenia. Ďalšie slniečko, srdciarka, do golfu dáva všetko.

Kategória U14 muži: Adam Benčík, 13-ročný, na turnajoch dosahuje stabilne dobré umiestnenia. Na svoj vek hrá výborne, za posledné roky sa extrémne zlepšil.

Kategória U16 ženy: Alexandra Šulíková, dvojička s Petrou Babicovou, dosiahla veľmi tesné prvenstvo v tejto asi najnabitejšej kategórii. Majsterka Slovenska do 16 rokov, členka tímu do 18 rokov na ME tímov v Hrubej Borši – 8. miesto (najlepšie umiestnenie Slovenska v histórii).

Kategória U16 muži: René Bergendi, ktorý začal hrať golf iba pred pár rokmi. Veľké prekvapenie, ale René už neraz potrápil aj známejších hráčov. Má vytvorené veľmi dobré podmienky na trénovanie, na svoj vek (15 rokov) je mentálne veľmi silný. Jeho snom je stať sa profesionálom.

Pavol Mach

Kategória U18 ženy, Hráčka roka 2020: Antónia Zacharovská – najväčší talent slovenského golfu a top hráčka Slovenska. Na ihrisku v Hrubej Borši zahrala rekord ihriska (-9). Členka tímu dievčat na ME, ktoré skončila na 8. mieste.

Kategória U18 muži: Lukáš Gabura je síce veľký nervák, ak sa však naučí ovládať svoje emócie, bude vynikajúcim hráčom. Za posledné roky ukázal veľké zlepšenie.

Kvalita aj medzi dospelými

Kategória U21 ženy: Katarína Drocárová, naša najlepšia juniorka za rok 2020. Viac sa sústredila na zahraničné turnaje, hrala aj na LET v českom Beroune. Začala študovať na univerzite v USA, kde už stihla ukázať svoje golfové kvality. Má predpoklady stať sa vynikajúcou hráčkou, je perfektným typom pre golf.

Kategória U21 muži a Hráč roka 2020: Pavol Mach dokazuje svoj obrovský talent snáď každý deň. Ak nepoľaví vo svojom úsilí, Slovensko sa bude tešiť z vynikajúceho hráča.

V doplnkových kategóriách KPMG CT získali prvenstvá Oľga Prachářová a René Bergendi.

Kategória Mid-Am ženy: Zuzana Bieliková, ikona slovenského golfu. Obhájila svoje prvenstvo. Golf je jej životný štýl. Je Majsterkou Slovenska v kategórii Mid-Am, skkončila druhá na majstrovstvách ČR, piata na ME vo Švajčiarsku. Vo svetovom amatérskom golfovom rebríčku na 788. mieste.

Kategória Mid-Am muži: Aaaron White, rodák z Austrálie. Golf hrá s obrovskou radosťou a k tomu má výbornú golfovú kvalitu.

Seniorka roka: Katarína Opršalová.

Senior roka: Igor Taraba

SKGA udelila aj dve mimoriadne ocenenia, a to Františkovi Štefaničkovi za motivujúci výkon, ktorý významne prispieva k propagácii golfu. Vo veku 83 rokov dokazuje, že golf je šport pre každého bez ohľadu na vek. Mimoriadne ocenenie dostala aj Lucia Malíčková za rozvoj ženského golfu na Slovensku. Organizuje turnaje pre ženy a dievčatá a aj vďaka nej stúpa počet golfistiek na Slovensku.

Profesionálka roku 2020: Aneta Abrahámová. Po vynikajúcej amatérskej kariére a ukončení štúdia v USA zostáva na Floride, kde sa pripravuje na ďalšiu sezónu, v ktorej plánuje hrať na pro turnajoch nižších kategórií, prepracovať sa na SYMETRA TOUR a veríme, že aj na turnaje LPGA.

Profesionál roku 2020: Rory Sabbatini, jasný víťaz tejto kategórie, obhájil svoje prvenstvo. Na Slovensku je viac profesionálov golfistov, ale Rory jediný hrá na turnajoch PGA Tour. Minulý rok síce nezaznamenal ani jedno umiestnenie v Top 10, jeho najlepšími výsledkami sú: delené 14. miesto na Charles Schwab Challenge, delené 17. miesto na Workday Charity Open, delené 21. miesto na Sony Open in Hawaii a na RBC Heritage. Vo dvojici s Kevinom Twayom vyhral QBE Shootout (tento rok skončili na 2. mieste).

Výkon roka 2020: tento rok sa SKGA rozhodla udeliť toto ocenenie reprezentačnému tímu dievčat do 18 rokov, ktorý skončil na ME na 8. mieste, čo je historicky najlepšie umiestnenie Slovenska. Reprezentovali: Petra Babicová, Alexandra Malíková, Alexandra Šulíková, Antónia Zacharovská.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Kamil Balga | 12. marca 2021