Prinesie Rory Sabbatini z olympijského Tokia medailu?

20. júla 2021

Ešte pred pár mesiacmi to vyzeralo ako sen: Slovensku bude mať na Letných olympijských hrách 2020 v Tokiu, kvôli pandémii sa však odloženými na tento rok, slovenského golfového reprezentanta. Dnes je to realita a Rory Sabbatini odlieta aj so svojou manželkou Martinou v úlohe kedíčky do Japonska.

„Chcem sa hier nielen zúčastniť, ale aj dosiahnuť čo najlepší výsledok, a tak reprezentovať Slovensko,“ prisľúbil deň pred odletom na Letné olympijské hry 2020 do Tokia slovenský reprezentant v golfe Rory Sabbatini na stretnutí s novinármi. „A najhoršie, čo sa mi môže stať, bude ak prehrám bez účasti kvôli COVIDU,“ dodal. „Ísť na olympiádu je pre mňa nová skúsenosť a verím, že naplním očakávania fanúšikov i moje osobné. Pre úspech bude potrebná aj dávka šťastia. Snažím sa však stále myslieť pozitívne. Verím v úspech a chcem zahrať čo najlepšie. Rád by som získal pre Slovensko medailu, alebo sa aspoň umiestnil v prvej desiatke. Bude to úplne iný turnaj, než na aké sme zvyknutí z PGA Tour“.

Jediná kedíčka v olympijskej súťaži

My, golfisti, vieme, že golf nestačí len skvele hrať (čo Rory,  už veľa krát dokázal), ale mať aj kus šťastia. K tomu je potrebná pohoda. Verme, že mu ju bude počas piatich tréningových i štyroch súťažných kolách vytvárať jeho manželka Martina v úlohe kedíčky. Mimochodom, bude jedinou ženou v tejto pozícii v celom 60-člennom olympijskom ansámbli na ihrisku klubu Kasumigaseki Country Club v meste Kawagoe. Stalo sa tak po tom, čo, sa Rory pred pár dňami  rozišiel so svojím doterajším kedíkom.

Kedíčku bude robiť Rorymu jeho manželka Martina.

Martina bude mať naozaj náročnú úlohu. Na pleciach tohto mimoriadne dlhého ihriska bude nosiť denne bag o hmotnosti 20-25 kg. Nielen to. Ako povedala, Rorrymu bude pomáhať aj pri čítaní grínov, určovaní vzdialeností, sily vetra a podobne. Nie je to pre ňu nová úlohu. Manželovi už kedíkovala dvakrát na PGA Tour, ale aj iných turnajoch, napríklad predvlani na Slovak Open v Penati.

Míľnik v slovenskom golfe

V golfom olympijskom tíme bude pomáhať aj prezident SKGA Rastislav Antala.

O nominácii R. Sabbatiniho sa definitívne rozhodlo 22. júna 2021, keď Medzinárodná golfová federácia potvrdila 60 hráčov, ktorí sa kvalifikovali na LOH Tokio 2020. V oficiálnom poradí olympijskej kvalifikácie skončil na 43. mieste. Podľa pravidiel by pri možnej účasti len štyroch hráčov z jednej krajiny ako reprezentant USA, kde žije, či rodnej Juhoafrickej republiky, kde sa narodil, mal iba minimálnu šancu.

Držme tejto našej olympijskej dvojici palce, aby sa to všetko skončilo medailou pre Slovensko. Pomáhať im pri tom bude aj predseda SKGA Rastislav Antala, ktorý stál kedysi za nápadom, aby Rory požiadal o slovenské občianstvo, a tak získal nádej reprezentovať Slovensko na LOH Tokio 2020. „Jeho účasť považujem za míľnik v slovenskom golfe. Verím, že to presvedčí to ľudí, že ide o naozajstný šport.“

Na grínoch aj česká zástava

Golf bude súčasťou sviatku pod piatimi kruhmi len štvrtý raz. Pri jeho návrate do programu OH po dlhých 112 rokoch v Riu de Janeiro 2016 vyhral Brit Justin Rose pred Švédom Henrikom Stensonom a Američanom Mattom Kucharom. V Tokiu sa však nepredstaví ani jeden z trojice medailistov z Ria. Z kvalifikovaných hráčov sa žiaľ odhlásilo viacero významných golfistov, ako napríklad Dustin Johnson (USA), Matt Fitzpatrick (Veľká Británia), Lee Westwood (Veľká Británia), Adam Scott (Austrália), Louis Oosthuizen (Južná Afrika), Sergio Garcia (Španielsko) i  Tyrrell Hatton (V. Británia).

 

Neustále testovanie na COVID a prísne pandemické opatrenia budú neustálou súčasťou tokijských hier.

V mužskej kategórii bude golf zastúpený 36 krajinami, pričom plný počet štyroch hráčov majú iba USA. V ženskej kategórii sú na štarte všetky tri medailistky z Ria de Janeiro: Inbee Parková (Južná Kórea), Lydia Ko (Nový Zéland), Shanshan Fengová z Číny.

V mužskej súťaži bude mať prvý krát dvojnásobné zastúpenie aj Česká republika – v osobách Ondřeja Liesera a Kláry Spilkovej. Americký tím olympijských golfistiek budú tvoriť aj sestry Kordové, dcéry bývalého výborného českého tenistu, ktoré patria k absolútnej svetovej špičke.

Poldruha hodiny od Tokia

Dejiskom olympijského golfového turnaja (mužov aj žien) bude súkromný klub Kasumigaseki Country Club v meste Kawagoe asi poldruha hodiny od Tokia. Klub bol založený v roku 1929 a v roku 1957 sa tam hral prvý svetový pohár v golfe v Japonsku.

Hrať sa bude na 71-parovom ihrisku East Course s dĺžkou 6 827 metrov. Hoci má kapacitu 25 000 návštevníkov, podobne ako ostatné športy, aj golfové turnaje budú bez divákov.  Mužský turnaj sa bude hrať v dňoch 29. júla – 1. augusta 2021, ženský 4. – 7. augusta 2021. Olympijský systém súťaže nebude poznať cut, hráči budú teda hrať všetky štyri kolá na rany.

Verme, že po olympijských hrách pôjde o obzvlášť cenný autogram.

Kvôli náročným a zdĺhavým pandemickým opatreniam nebudú Sabbatiniovci v čase turnaja bývať v olympijskej dedine, ale v hoteli v blízkosti ihriska. „Keďže v Tokiu nebudú vytvorené pre účastníkov nijaké špeciálne dopravné pruhy, musíme tak byť pripravení aj skorý ranný štart,“ objasnila Martina.

 

 

 

Autor: Jana Janků | 20. júla 2021