Zala Spring – golf a welnes. To výborne pasuje spolu

08. augusta 2021

Rezort Zala Springs sa rýchlo po otvorení v roku 2015 stal maďarskou golfovou jednotkou oceňovanou tak hráčmi ako aj odborníkmi. A od začiatku k nem patrí aj spojenie s vodou. Nielen kvôli množstvu jazierok na ihrisku, ale blízkosti viacerých termálnych kúpeľov. Od jari si novootvorené wellness Butique Spa  môžu užívať návštevníci priamo v areáli.

Široké ,,americké“ ferveje.

Keď docestujete do Zala Springs na juhu Maďarska, bude sa vám zdať, že rezort leží uprostred ničoho. Nejakých 12  kilometrov odtiaľ sú síce unikátne svetoznáme kúpele Hévíz, ani na juh Balatonu to nie je ďaleko, ale inak len rovina, kukuričné polia, vinohrady, ovocné sady a medzitým rákosím zarastené mokriny. Až tesne pred veľkolepým vstupom do areálu v susedstve dedinky Zalacsány vás zaujme zrekonštruovaný batthányiovský poľovnícky zámoček a kúria premenené na špičkový hotel s bazénom či tenisovými kurtmi.

Práve ten pre pár rokmi zaujal  dnešného sedemdesiatnika Gábora Szélesa,  jedného z najbohatších maďarských podnikateľov. Ako ponuku k dobru k zámočku dostal susedný rozostavaný golfový areál. Hoci vraj golf poznal len z diaľky, rozhodol sa do jeho dokončenia investovať.

V srdci Európy

Zala Springs od začiatku budovali s cieľom, aby boli niečím výnimočným. A to napriek tomu, že medzi maďarskú pospolitosť golf stále ešte veľmi

n

Vládne tam moderná architektúra.

eprenikol. Ani dnes počet registrovaných golfistov nepresahuje tisícku. Poloha areálu uprostred ničoho je totiž v skutočnosti blízko do viacerých krajín – Rakúska, Slovinska, Chorvátska, ale aj Nemecko, Česko a Slovensko sú dostupné autom za pár hodín. Aj preto si ho pred covidovou pandémiou obľúbili organizátori viacerých slovenských túr. Často tam stretnete aj členov GC Penati, ktorý má so Zala Springs ako spoločný člen asociácie World Leading Golf Courses, partnerstvo.

Už niekoľko rokov sa hostia rezortu stretávajú so Sonjou Gschwendtner. Najskôr ako s marketingovou manažérkou a od vlani už vo funkcii generálnej riaditeľky. Príjemná, vždy usmiata mladá žena, si dokáže nájsť aspoň chvíľku na debatu pre každého hosťa bez ohľadu na vek. Keďže ľudia sa zvyčajne vracajú nielen kvôli kvalite ihriska, ale celkovej atmosfére, ktorá tam vládne, nesporne tomu významne prispieva.

Hovorí, že vlaňajšia pandémia, ktorá zatvorila hranice, pochopiteľne postihla aj ich rezort. „Prekvapilo nás ale, že pribudlo viac nových začínajúcich najmä mladých golfistov z Maďarska,“ pochvaľuje si. Rezortu napomáha aj fakt, že vzhľadom na tamojšiu miernu klímu sa dá hrať až na pár dní takmer po celý rok.

Rôzne ocenenia, ktoré toto ihrisko, chváliace sa dizajnom od Roberta Trentona Jonesa II., od svojho vzniklo získalo, je nesporne lákadlom aj pre organizátorov domácich maďarských súťaží. Tohto roku sa tam odohrajú prakticky všetky významné turnaje od juniorských, cez mid age až po seniorské majstrovstvá krajiny.

Luxusný lifestylový rezort

Pre dizajn R. T. Jonesa sú typické niekoľkolístkové bunkre.

Hneď po vstupe do rezortu vás zaujme jeho rozľahlosť a modernosť objektov kontrastujúca okolitému farmárskemu vidieku. Dominantou je trojposchodový presklenený klubový dom s výhľadom na jazierko s fontánou.  V susedstve vyrastajú apartmánové domy v podobnom štýle. Niektorí záujemcovia si ich kupujú ako druhý domov. Sú však aj takí, čo apartmány dajú do ponuky rezortu na prenájom, pričom ten im zaručuje starostlivosť a údržbu a dva týždne v roku zostanú majiteľovi na vlastný pobyt.

V ďalšej budúcnosti sa tam ráta s výstavbou 5-hviezdičkového kongresového hotela, obchodov, reštaurácii i kaviarní. A hlavne viliek i rekreačných domov, ktoré už začínajú rásť. Pozemok areálu má totiž veľkorysú rozlohu 160 hektárov, takže sa tam všetko pohodlne vojde bez toho, aby si jeden druhému nazerali do okien.

Dizajn: Robert Trent Jones II

Poďme však k samotnému ihrisku Zala Spings. Svoje nesporne robí meno jeho autora Roberta Trenta Jonesa ml. Je známe, že syn slávneho svetového golfistu patrí dnes vo svete medzi najuznávanejších golfových dizajnérov a jeho má to taký cveng ako Jaguar či Porche medzi autami. Sám autor rezort dokonca dvakrát osobne navštívil.

Je Američan a jeho „americkosť“  vidno na prvý pohľad. Ferveje sa veľkoryso tiahnu krajinou, sú široké a pomerne dlhé. Väčšina z nich obchádza jazierka a riečku Zala. A typické pre R. T. Jonesa ml. sú dobre umiestnené bunkre v tvare troj, štvor i viac lístkov. Dodávajú síce tomuto inak rovinatému ihrisku s piatimi rôznymi odpaliskami na kráse, ale nepresným golfistom vedia riadne znepríjemniť život. Veď ich je tam celá stovka! Dizajnér je však férový: banker vždy z diaľky vidíte. Nie vždy ale dokážete z diaľky odhadnúť, že fervej sa k bankru či vode zvažuje, a tak aj naoko skvelá rana skončí tak, ako si golfista neželá. Nuž, ale práve v tom je čaro golfovej hry.

Preto po hre asi väčšina hráčov skonštatuje, že napriek širokým fervajam to nie je ľahké ihrisko. Pripraviť sa treba aj na pomerne dlhé prechody medzi jamkami, a tak mnohí využívajú autíčka. Vytrestať vás môžu aj úzke trojparovky, (dve cez vodu) a to ešte nehovoriac o modulovaných grínoch vždy dobre chránených bunkrami. Skrátka, je to „triky“ ihrisko, ale od prvej po poslednú jamku máte pocit, že hráte na niečom naozaj výnimočnom. Tí, ktorí nie sú spokojní so svojim patovaním majú šancu na tréning aj večer. Patovací grín hneď vedľa terasy je totiž osvetlený.

Osvieženie pre unavené telo

V lete osviežujúca chladná voda, v zime termálna.

Ak sa vám zdá po hre, že vaše telo potrebuje niečo na osvieženie, odporúčame návštevu novootvoreného kúpeľného welnes areálu Boutique Spa. Nájdete ho kúsok od klubového domu a apartmánov, v samostatnej budove modernosťou pasujúcej k okolitej architektúre. Pomerne priestranný interiér skrýva množstvo ležadiel na oddych, bazén s termálnou vodou a rôznymi masážnymi tryskami, masáže, sauna, parný kúpeľ… Vonku vás čaká 20-metrový bazén v lete naplnený osviežujúcou studňovou vodou a zime zase termálnou z neďalekého vrtu. No skrátka: balzam na telo i dušu.

V susedstve už vyrastá ďalšia pomerne veľká budova. Tam čoskoro otvoria skrášľovaciu kliniku, ktorá pomôže napĺňať rezort a jeho ubytovacie kapacity aj mimo sezóny.

Poležať si môžte vonku i vo vnútri. Podľa počasia.

Ceny za hru:
9 jamiek – Cez týždeň  40 €
Víkend a sviatky 50 €
18 jamiek – Cez týždeň 60 €
Víkend a sviatky 70 €

 

Odporúčame však vždy pred príchodom  pozrieť si web stránku rezortu, kde nájdete rôzne výhodné balíky. Ponúkajú aj šancu vyskladať si vlastný balík podľa toho, koľko nocí tam chce hosť stráviť a koľko kôl plánuje odohrať. Cez internet si možno objednať aj masáže či napríklad romantickú večeru. Ako sme sa presvedčili pri našej nedávnej návšteve, rezort sa stal aj obľúbenou svadobnou destináciou.

Lastovičky sú slobodné vtáky

Ak sa ubytujete v apartmánoch priamo v areáli ihriska, nájdete zrejme na balkóne množstvo lastovičích hniezd. Čistotný slovenský gazda by zrejme už dávno urobil poriadok, v Maďarsku sú však lastovičky chránené. Ako sa dozviete z priloženého plagátiku, patria k slobodným vtákom, ktoré ak by ste uväznili, prestanú hniezdiť. Ornitológovia poukazujú aj na ich užitočnosť.  Veď za rok  vraj nachytá jedna lastovička milión múch a hmyzu.

Kéhida za plotom

Neďaleké kúpele Hévíz sa považujú za unikátne tým, že sú najväčším prírodným termálnym jazerom na svete. Pre milovníkov termálnej vody a alternatívneho lacnejšieho ubytovania aj na priváte sú hneď za plotom areálu Zala Spings najmä domácimi obľúbené termálne kúpele Kéhida.  Posedieť i zaplávať si tam možno v bazénoch rôznej veľkosti i teploty.

Foto: Zala Springs

Zala Springs sú obľúbenou kongresovou i svadobnou destináciou.

Zala Springs Golf resort

Počet jamiek: 18

Par: 72

Dĺžka z majstrovských odpalísk: 6 351 m

Kontakt:

8782 Zalacsány

Csany Laszlo utca

Tel. +36 83 900 047 E-mail: info@zalasprings.hu
www.zalasprings.hu

Autor: Jana Janků | 08. augusta 2021