Hrať golf ako Viedenčan – parádne. Na bývalom smetisku

22. augusta 2021

Viedenčania sa na možnosti hrať golf sťažovať nemôžu. Okolo ich metropoly je tak do trištvrte hodinky autom najmenej desať ihrísk vrátane slávnej Fontany. Jedno si však zaslúži osobitnú pozornosť. Deviatku Wienerberg nájdete v južnej časti mesta len kúsok od slávnych zámkov Schönbrunn či Belvedere.

 

Ihrisko je uprostred priemyselno-obytnej štvrte na juhu Viedne.

V horúcom letnom dni prichádzame skoro ráno a vidíme, že ihrisko je plné. Usmievavá manažérka klubu Marion Berger prezrádza, že mnohí viedenskí golfisti majú odohranie kola ako rozcvičku pred odchodom do práce a plno býva aj navečer, keď je to pre nich zase ako relax po pracovnom dni. „Naši juniorskí golfisti sem chodia mestskou dopravou. Bagy s palicami majú u nás uschované, takže rodičia ich nemusia privážať autami. Vedia, že sú v spoľahlivej opatere trénerov,“ dodáva.

Do Winerbergu si však radi prichádzajú zahrať aj turisti, ktorí bez svojho obľúbeného športu nemôžu vydržať ani na dovolenke. A ako vieme, Viedeň patrí k najnavštevovanejším metropolám v Európe i na svete. Vlani kvôli pandémii síce ich počet klesol oproti predchádzajúcim rokom asi na tretinu, ale M. Berger si pochvaľuje, že pribudlo domácich, najmä mladých ľudí, ktorých zrazu začal golf zaujímať.

Klubový dom v horskom štýle s výhľadom na ihrisko.

Pre ľudí – rekreácia a šport

V 80. rokoch minulého storočia rozmýšľali na viedenskom magistráte, ako „poľudštiť“ bývalé mestské smetisko v okrajovej priemyselnej štvrti na juhu Viedne. Okolo neho začali totiž masovo pribúdať v tamojšom biznis parku moderné výškové firemné centrály, vrátane viedenských veží – dvojičiek navrhnutých slávnym architektom Massimilianom Fuksasom. Ale aj obytné výškové domy, medzi ktorými sa doďaleka vyníma 77 metrov vysoká Monte Verde a neďaleko je i Slovákmi obľúbené nákupné centrum Shopping City Süd.

V debate poslancov zvíťazili variant postaviť tam niečo, kde si budú môcť chodiť obyvatelia okolitých štvrtí oddýchnuť, vybrať sa na prechádzky či už sami alebo so svojimi štvornohými miláčikmi, ale hlavne zašportovať si.

P

Mesto dalo podnet, investícia je súkromná.

ridali sa súkromní investori a vznikol tak areál, kde si dnes možno zájsť do fitneska, welnes centra, zacvičiť si gymnastiku, zahrať tenis, bedminton, squash, stolný tenis a najnovšie vás tam čaká aj trendový šport padel tenis

A nechýba ani v úvode spomínané 9-jamkové golfové ihrisko. Otvárali ho v roku 1992 a o jeho obľube svedčí aj fakt, že tamojší klub má vyše 800 členov. A to, ako dodáva Marion, majú kvôli exkluzívnej polohe pomerne vysoké členské.

Kopcovité, členité

Ak by ste si mysleli, že kvôli malej akadémii s cvičnými jamkami sa do Viedne nevyberiete, prezradíme, že ide o plnohodnotnú deviatku. Dizajnérovi Geroldovi  Hauserovi sa podarilo na plochu bývalého smetiska vmestiť dve 5-parové, päť 4-parových a dve 3-parové jamky.

Rátajte aj s kopčekmi. Ale inak je to pekná prechádzka.

Prekvapujúco ide o dosť kopcovité, ale pešo zvládnuteľné ihrisko. Napokon, veď sme na Wienerbergu, teda Viedenskom kopci. Ferveje sa tiahnu údoliami, takže si užijete hry z kopca i do kopca a na niekoľkých jamkách hráte okolo alebo cez vodu. Výzvou je napríklad 5-parová jamka č.7, ktorá má grín skrytý za jazierkom, ale aj trojparovka nasledujúca hneď za ňou vás za nepresnosť môže potrestať stratou loptičky v jazierku či rákosí okolo neho.

Deviatka Wienerberg sa hrá v týždni za 30 €. Cez víkend treba priplatiť osem eur naviac. Ak ihrisko otočíte dvakrát, vyjde vás to na 50 resp. 58 €. Samozrejme nechýba cvičné odpalisko a gríny. V reštaurácii klubového doma si možno dať všetky typické rakúske jedlá vrátane nesmrteľného šnicľa. Z terasy budete mať pekný výhľad na ihrisko s mrakodrapmi v pozadí.

 

 

Treba dávať aj na vodu…

Kontakt:

City & Country Club Wienerberg

Gutheil-Schoder-Strasse 7

1100 Wien

T: +43 166 123

E: Office-wb@cityandcountry.st

www.cityandcountry.at

 

Foto: CCC Wienerberg

 

Autor: Jana Janků | 22. augusta 2021