Pestrá jeseň v Savudriji – golf, turistika, dobré jedlo i víno

08. septembra 2021

Slováci milujú Chorvátsko a jeho Jadranské more. Považujú ho takpovediac za svoje. Dôkazom je aj tohtoročná návštevnosť. Domáci podnikatelia sa však hnevajú, že po lete akoby po slovenských hosťoch zem ľahla. Pritom aj mimo hlavnú sezónu im ponúkajú množstvo atrakcii. Okrem iného hneď za slovinskými hranicami – v Savudriji.

Z ihriska Adriatic vidíte až do Slovinska.

Na severozápad Istrijského polostrova sa dá zo Slovenska dostať autom za šesť-sedem hodín. Ani netreba kupovať chorvátsku diaľničnú známku a hneď za hraničným prechodom so Slovinskom si to môžete namieriť do prvej prímorskej dedinky – Savudrije. Keďže platí dvojjazyčnosť – v taliančine sa volá Salvore. Leží na opačnej strane Portorožskej zátoky s výhľadom na dnes už slovinské letovisko Portorož s jeho starodávnym stredomorským susedom Piranom, zapísaným aj na Zozname UNESCO.

Komplexná ponuka

Savudrija je miesto s množstvom súkromných dovolenkových víl ale aj golfového rezortu. Jeho súčasťou sú apartmánové domy Skiper a luxusný 5-hviezdičkový Kempinski Hotel Adriatic. Či si na ubytovanie vyberiete jedno alebo druhé, má to svoje výhody. Prvé vám pri troche skromnosti ušetrí pár stoviek kún, v druhom sa môžte nechať doslova rozmaznávať. Pravdaže za primeranú cenu.

V obklopení sadov, vinohradov, olivových hájov.

Rezort patrí v súčasnosti firme MK Group Belehrad. Jeho súčasťou sú privátne vybetónované pláže, kde máte v cene ubytovania aj lehátka a slnečníky, nechýbajú  obchody, reštaurácie, športoviská v podobe tenisových či volejbalových kurtov, požičovňa bicyklov… Najmä však majstrovské 18-jamkové golfové ihrisko – prvé a zatiaľ aj posledné na Istrii.

Žiaľ, Chorvátsko ani za posledné roky v budovaní golfových ihrísk napriek priam ideálnym prírodným i klimatickým podmienkam vôbec nepokročilo. Plány s výstavbou ihrísk napríklad v turistami tak obdivovanom Dubrovníkom, sú stále iba na papieri. Navyše, ani tlak domácich nie je masívny. Veď počet golfistov v Chorvátsku sa stále točí len okolo tisícky a tým aktuálne fungujúcich sedem ihrísk bohato stačí.

Tohto roku si po vlaňajšej covidovej uzávere síce Chorváti návštevnosť turistov počas leta pochvaľujú, ale krajina by nesporne mohla prísť vďaka golfistom k ďalším príjmom ako napríklad turecký Belek. Ich pobyty by mohli pomôcť predĺžiť turistickú sezónu najmä pri Jadrane aj o pár mesiacov.

V panenskej prírode

Severozápadná Istria má šťastie, že pred vyše desaťročím tam zainvestovala chorvátska pobočka rakúskej Hypo Alpe Adria Bank International. Za súčasť luxusného dovolenkového rezortu s 5-hviezdičkovým hotelom Kempinski a apartmánovou dedinkou považovala aj golfové ihrisko.

Pôvabnú majstrovskú osemnástku tam otvorili v roku 2009. Jej dizajnom poverili známeho rakúskeho architekta Dietharda Fahrendleitnera. Je autorom vyše troch desiatok ihrísk, ako napríklad Hauschlag, Mondsee, Villa-Fallacher See, Innsbruck-Rinn, Lienz/Lavant, oboch osemnástok v Kitzbüheli a iných. Všetky vystihujú jeho dizajnérsku filozofiu, že musia rešpektovať prírodu a históriu miesta, ferveje majú objavovať krajinu a jej prírodné výtvory.

Súčasťou golfového areálu je aj kostolík.

To platí aj o Adriaticu. Leží v krásnej, zatiaľ panenskej prírode. Ferveje sa tiahnu po pahorkoch okolo fariem, na kopcoch na nimi dozrievajú v rozľahlých sadoch, vinohradoch a olivovníkových hájoch šťavnaté plody. Od jari do jesene krášlia okolie na žlto kvitnúce kríky, ktoré domáci nazývajú binestry.

Okolo sa pasú kravy a dobrosrdečný farmár Jože, ktorého dobytčia farma sa nazýva nie podľa vírusu, ale historicky Korona, suší na lúkach okolo seno. Keď zistí, že sme zo Slovenska, spomenie si, keď ako mladý futbalista navštívil Banskú Bystricu a Donovaly a z vďaky na spomienky na milých  ľudí nám ponúka zelenú kyticu akoby z trávy. Vykľuje sa z toho divá špargľa a Jože nám hneď nám ponúka aj recept. Najlepšia je nakrájaná na praženici.

Pauzu využili na údržbu

S Deanom Dužaičom, PRO trénerom a od tohto roku aj manažérom ihriska, sa prechádzame po hornej terase nadštandardného klubového domu. Máme 360 stupňový panoramatický výhľad na okolie. Vidíme tri krajiny – okrem Chorvátska aj Slovinsko s festivalovým Portorožom a historickým Piranom oproti, Taliansko s Terstom a Gradom kúsok ďalej. V diaľke sa črtajú biele končeky zasnežených Álp. Ihrisko s jazierkom, okolo ktorého vedie niekoľko dráh, máme ako na dlani.

„Vlaňajšok bol aj pre nás veľmi ťažký,“ spomína. Hotel bol zatvorený, zahraniční turisti, na ktorých je naša prevádzka prevažne postavená, zostali kvôli pandémii doma. Bolo pusto a prázdno, ale na druhej strane rušno. Mali sme totiž dostatok času na realizáciu plánov na zlepšenie ihriska a kvalitnú údržbu. O tú sa od začiatku stará firma architekta ihriska Dietharda Fahrendleitneara. Osobne sem pravidelne prichádza a na mieste rieši problémy. Najväčšou úpravou prešlo vlani odpalisko jamky č. 11, ktoré sa presunulo dozadu až k olivovému háju. Pokročili sme aj v opatreniach na obmedzovanie chemikálii, takže sa môžeme považovať za ihrisko priateľské k životnému prostrediu.“

Tento rok sa už sezóna rozbehla v rámci daných možností. Hotel Kempinski otvárali 19. apríla a postupne okrem stovky domácich členov, ktorí majú neobmedzenú hru, začali prichádzať aj zahraniční golfisti. Vrátane Čechov a Slovákov.

Hrať sa dá po celý rok

Golfový rezort Adriatic je otvorený po celý rok. Ideálnymi sú podľa jeho manažéra jar a jeseň. Hrať sa dá aj v lete, ale treba začať skoro ráno. Za rizikový označuje február, kedy býva daždivo a od mora fúka nepríjemný vietor.

More a golf.

My sme si ihrisko (dĺžka 6 360 m, par 72) zahrali začiatkom júna. Počasie bolo akurátne – ani teplo ani chladno. Ferveje sa tiahnu po malých pahorkoch a dolinkami, ale dá sa to pohodlne zvládnuť pešky. Pravdaže, k dispozícii sú aj autíčka. Prekážky tvoria jazierka, potoky, skaly a v čase našej návštevy najmä husté rafy. Navyše lesíky okolo sú plné hustého pichľavého kríčia. Každá jamka má svoj názov podľa typického prvku. Hneď na  úvod je to Vinohrad, iná sa volá Rybia tlama, Korytnačka, Fade away (Hraj fade, lebo inak skončíš vo vode), Tri borovice, Toskánsko… Hru si tam užijú hráči každej úrovne. Väčšina grínov je náročne tvarovaných a bývajú zvyčajne pomerne rýchle.

Ihrisko zatiaľ nebýva preplnené. Situácia sa však môže čoskoro zmeniť. Len 2-3 kilometre odtiaľ prebieha v blízkosti mora mohutná výstavba ďalšieho apartmánového rezortu. Dá sa očakávať, že medzi jeho obyvateľmi bude aj silná golfová komunita.

Ceny za hru na 18 jamiek sa pohybujú od 55 € v týždni a 65 € cez víkend v nižšej sezóne (od novembra do konca marca), o desať eur viac je to v hlavnej sezóne. Hostia hotela Kempinski či apartmánového komplexu platia v rámci balíčkov menej.

Vždy je tam čo robiť

Domáci zdôrazňujú, že na Istrii je aj po lete, keď sa voda v mori ochladí, čo robiť.  Ponúkajú okrem golfu prechádzky po okolí či už pešky alebo na bicykloch, ktoré tiež začali požičiavať vrátane e-bikov. Do rybárskej dedinky či prímorského mestečka Umag je to len skok. Nezabudnuteľný je aj výlet na druhú stranu zátoky – do mondénneho Portorožu, známeho aj filmovými festivalmi. Keď tam auto zaparkujete vo veľkokapacitnej garáži, bezplatný autobus vás dovezie do centra romantického Piranu.

Gastronómia, víno, figy, olivy…

Popri kúpaní v mori ponúka Kempinski aj kúpanie vo vonkajších i vnútorných bazénoch.

Dobrým riešením pre golfistov je ubytovať sa v Kempinski Hotel Adriatic. V rámci tohtoročných zmien pribudla vo vrcholovom manažmente aj Slovenka Alena Spišiaková, ktorá má na starosti obchod a marketing a to aj v Kempinskom v Portoroži, nachádzajúcom sa v krásnej historickej budove Palace hotela.

Kempinski v Savudriji je postavený v mediteranskom štýle s modernými architektonickými prvkami. Ponúka patričný luxus prislúchajúci piatim hviezdičkám. Okrem priestranných izieb si možno vybrať aj ubytovanie v junior i prezidentských apartmánoch a od tohto roku aj luxusných vilách v jeho susedstve.

V ponuke sú aj luxusné vily s vlastným bazénom.

Po golfe, dlhšej prechádzke či cyklotúre dobre padne leňošenie v Carolea Spa, kúpeľoch nazvaných podľa stredomorského druhu olivovníka. O hosťa sa tam dokážu dokonale postarať. Nájdete tam turecké kúpele i marocký hamam, jacuzzi, sauny, ponúknu rôzne masáže a iné ošetrenia tela i pleti… Zaplávať si možno vo vnútornom, ale už od skorej jari aj v otvorenom bazéne. V lete je ale najlepšie na upravenej hotelovej pláži na morskom brehu ukrytej medzi skaliskami, kam vás z hotela privezú na golfových autíčkach. Má dve časti: rodinnú s dobrým prístupom do mora pre deti a tzv. tichu časť pre tých, čo uprednostňujú pokoj.

Ku krásnej jadranskej pláži vás privezú na golfových autíčkach.

Päťhviezdičkovú starostlivosť cítite na každom kroku. Obedy a večere podávajú čašníci v bielych rukavičkách, lebo práve to patrí k päť hviezdičkovému luxusu, ktorý sieť Kempinski ponúka.

Zostavenie menu a prípravu jedál v hotelovej reštaurácii zverili tohto roku britskému chefovi Warreovi Brownovi, ktorý má za sebou pôsobenie vo viacerých michelinovských reštauráciách po celom svete. Do

Šéfkuchár Waren Brown.

istrijskej kuchyne pridáva francúzsky šmrnc a rôzne medzinárodné chute.

Vybrať sa dá aj niekoľkých okolitých konob. V ponuke nechýbajú ryby a morské plody a samozrejme vína z domácej produkcie. Kto má vyššie nároky a chce popri kvalitných vínach ochutnať aj rôzne druhy olivových olejov, pre toho je dobrý typ vinárstvo nad ihriskom Monte Rosso. Ak budete mať šťastie, môžete sa tam stretnúť aj so Sonjou Jelačič. Popri vínach sa venuje aj golfu – pracuje na poste generálnej sekretárky Chorvátskej golfovej asociácie.

Hľuzovky, po chorvátsky tartufi

Giancarlo Zigante s odliatkom svojej rekordnej hľuzovky.

A celkom iste treba ochutnať aj vychýrené biele i čierne hľuzovky, gurmánmi tak cenené podzemné huby. Tie hojne rastú v motovunských lesoch, len čosi vyše 20 kilometrov od Savudrije. Pod zemou ich podľa intenzívneho pachu vyhľadávajú špeciálne školené psy. Istrijské hľuzovky k najkvalitnejším na svete. Jedlá, v ktorých dominuje ich špecifická chuť i vôňa, ponúkajú viaceré reštaurácie. Najznámejšiu nájdete v Livade. Volá sa Zigante a o jej vysokej úrovni hovorí aj fakt, že ju

Hľuzovky výborne chutia aj s rybami.

zaradili ju aj do chorvátskeho vydania svetoznámeho bedekra Michelin. Je súčasťou podnikateľského portfólia miestneho rodáka Giancarla Zigante, ktorý v roku 1999 našiel najväčšiu bielu hľuzovky na svete o hmotnosti 1,31 kilogramu. Je zapísaná v Guinnessovej knihe rekordov. Firma Zigante organizuje v Livade od konca septembra po dobu šiestich týždňov Festival tartufi, ako po chorvátsky volajú hľuzovky.

 

Foto: Kempinski Adriatic a autorka textu

 

Autor: Jana Janků | 08. septembra 2021