Víťazom Penati Slovak Open už druhý krát Filip Mrůzek

14. septembra 2021

Najprestížnejší  slovenský golfový turnaj – Slovak Open, od vlaňajška s prídavkom Penati Slovak Open, rastie každým rokom do kvality – športovej i spoločenskej. Svedčí o tom viacero udalostí, vrátane zvyšujúcej sa výške odmien pre hráčov. Najskôr tá hlavná udalosť: tohtoročným víťazom sa stal český profesionál Filip Mrůzek.

Išlo o piaty ročník. Ten tohtoročný sa opäť uskutočnil v medzinárodne najoceňovanejšom slovenskom golfovom rezorte  – Penati v Senici.  Za podujatím stoja od začiatku promotéri Pavol Bielik a Peter Petrovič. Tohto roku sa hralo o celkovú odmenu 22 000 €.

Odmena za striebornú medailu

 

Odmena pre Roryho Sabbatiniho pôjde na projekty na rozvoj mládežníckeho golfuPodujatie odštartovalo v nedeľu 12. septembra 2021 turnajom PRO-AM. Jeho víťazom sa stal Tomáš Beck.

Do nedeľného programu patrilo aj uctenie si nedávnej nečakanej striebornej medaily na Letných olympijských hrách v Tokiu slovenského reprezentanta Roryho Sabbatiniho. Vedenie Penati GC sa rozhodlo odmeniť jeho inšpiratívny golfový príbeh i osobné nasadenie v slovenskom golfe, osobitne v práci s mládežou, sumou 10 000 €. Tieto prostriedky poputujú na zaujímavé projekty zamerané na výchovu mladej golfovej generácie. Rory je inak čestným členom Penati GC, má tam k dispozícii tréningové zázemie, ktoré využil aj v rámci prípravy na olympijské hry v Tokiu.

Otec a syn

Pondelok a utorok patrili už samotnému turnaju Penati Slovak Open 2021. Nastúpilo naň 55 hráčov zo siedmich krajín. Dominovali najmä Česi a Slováci, ale na štartovnej listine boli aj vlajky Maďarska, Slovinska, Anglicka, Španielska a Rakúska. Vlaňajší ani predvlaňajší víťazi Ondřej Lieser a Rory Sabbatini však kvôli účasti na iných turnajoch tentokrát chýbali.

 

Filip Mrůzek získal za svoj skvelý výsledok odmenu 10 000 €.

Ihrisko Legend bolo už tradične v špičkovej kondícii a hralo sa za krásneho slnečného počasia neskorého leta. Škoda, že záujem verejnosti vidieť špičkových hráčov priamo v akcii bol minimálny. Dalo by sa očakávať, že na ich precíznu a sústredenú hru, napríklad na 6-parovej pätnástej jamke dlhej z čiernych odpalísk 710 metrov, kde sme videli aj eagla, teda dve pod par, sa prídu pozrieť najmä mladí hráči, ktorí túžia po profesionálnej kariére.

Otec a syn Mrůzkovci.

Víťazstvo si napokon po skvelej a vyrovnanej hre (na 36 jamkách dal jediné bogye) odniesol 30-ročný český golfista Filip  Mrůzek za celkový výsledok -15 (v jednotlivých kolách zahral 64 a 67 rán, spolu 131). Získal za to odmenu 10 000 €. Je to jeho druhé víťazstvo na Slovak Open – predtým to bolo v roku 2018. Tento dlhodobo jeden z najlepších českých profesionálov kráča v stopách svojho otca a trénera v jednej osobe Petra Mrůzka. Hoci je členom Golfového klubu Karlove Vary, kde vyrastal, hrdo sa hlási k rezortu Penati. Tu často trénuje a má tam, ako povedal v ďakovnej reči po víťazstve, aj veľa priateľov. Jeho otec pôsobí v Penati už niekoľko sezón ako PRO tréner.

Najlepší Slovák – Peter Valášek

Víťaz Penati Slovak Open 2021 s hlavnými organizátormi.

Na druhom mieste skončil ďalší český hráč Stanislav Matuš s výsledkom – 11 (70 a 65 rán). Zo Slovákov bol najlepší Peter Valášek – 8 (70 a 65),  ktorý sa spolu s Čechom Michalom Pospíšilom (70, 86) delil o tretie miesto. Ďalší Slovák Adam Puchmelter uzavrel TOP 5 s výsledkom -7 (71 a 68). Česko a Slovensko tak obsadili prvých päť miest, čo sa ešte v histórii turnaja nestalo.

Uznanie sú zaslúžili aj samostatné desiate miesto amatérskej slovenskej hráčky Antónie Zacharovskej s výsledkom -1 (71 a 74 rán). Stala sa sa tak najlepšie umiestnenou ženou v rebríčku turnaja.

Bol aj Hole in one

Turnaj mal aj niekoľko iných zaujímavostí. Napríklad, že Martin Svěntek zahral v pondelok na jamke č. 12. Hole in one.

Za pozornosť nesporne stojí aj to, že účastníci Pro Am turnaja prispeli dobrovoľnou sumou na pomoc hendikepovaným hráčom.  Najúspešnejší paragolfista Jaroslav Šalaváry prebral od organizátorov turnaja šek na sumu 2010 €.

Autor: Jana Janků | 14. septembra 2021