Neprehliadnuteľný golfový čiernomorský trojlístok

12. októbra 2021

Čo viac si možno na golfovej dovolenke želať? Len pár kilometrov sa na severnom pobreží Čierneho mora, neďaleko historického Balčiku, sa núkajú tri ihriská. Každé iné a všetky v dobrej kondícii. Lighhouse, BlackSeaRama a Thracian Cliffs. Posledne menované zaraďujú odborníci medzi najkrajšie na svete.

Bohatým bulharským majiteľom, ktorí stoja za týmito ihriskami, stačilo skopírovať osvedčené zahraničné skúseností, napríklad zo známeho a aj Slovákmi obľúbeného tureckého Beleku. Pravda, najskôr sa museli dohodnúť, že si nebudú závidieť (ako je to zvykom na Slovensku), ale budú spolupracovať a vytvoria zaujímavú ponuku. V rámci nej sa postarajú o dopravu medzi ihriskami, vybrať si možno z ubytovania rôzneho druhu (hotely, vily, apartmány) a na slušnej úrovni sú aj ostatné služby. Všetko za prijateľné ceny.

Veľmocou nie je, ale dieru do sveta už urobilo

Bulharsko so siedmimi ihriskami – okrem troch pri Balčiku, majú tri pri Sofii a Pirin v známom lyžiarskom stredisku  v Banskom – nepatrí ku golfovým veľmociam. A nebude patriť ani po dobudovaní ďalšieho ambiciózneho rezidenčného projektu Okol Lake Park pri Sofii s golfovým ihriskom podľa projektu škótskeho architekta Robina Hisemana (podpísaný je napríklad pod českou Casa Serenou). Avšak vďaka ponuke pri Čiernom mori je krajina v kurze. Svedčil o tom aj záujem golfistov v čase našej návštevy v septembri tohto roku. Nemci, Fíni, Dáni, Briti…

My sme mali ako základňu pri objavovaní a pre niektorých znovuobjavovaní,  bulharského čiernomorského trojlístku hotel Lighthouse Golf & Spa s piatimi hviezdičkami so službami all incllusive. Ak dáte prednosť zeleni pred výhľadom na more, ihrisko máte rovno pod oknami. Do klubového domu je to len pár desiatok metrov, ale pohodlnejších odvezú na cvičné plochy či prvé odpalisko aj golfovými autíčkami.

Tým najdôležitejším však je, že aj na obe susedné ihriská – BlackSeaRama a Thracian Cliffs, je to mikrobusom len pár minút.

Lighthouse – pečať rydercupového kapitána

Lighthouse patrí do skupiny ihrísk European tour.

Náš bulharský golfový výlet začíname na „domovskom“ Lighhouse, čo v preklade znamená Maják. Výborný úvod. Layout ihriska je z dielne slávneho welšského golfistu Iana Woosnama, víťaza Masters a v roku 2006 kapitána európskemu tímu na Ryder Cup-e v írskom Straffane pri Dubline, kde Európa pod jeho vedením zdolala tím USA vysoko 18,5:9,5. Lighthouse niekoľkokrát navštívil. čo dokumentujú aj fotografie pri klubovom dome.

Lepšie je ísť po ferveji. Vysoké rafy ľahko ,,hltajú“ loptičky.

Počas svojej dlhotrvajúcej kariéry spoznal ihriská na všetkých kontinentoch a dobré meno si upevnil aj svojou následnou projekčnou prácou. Okrem iného aj precíznym zohľadňovaním súčasných environmentálnych požiadaviek. Tie uplatnil aj na ihrisku Lighthouse, vrátane použitia najnovších druhov tráv odolných voči extrémom počasia. Aj vďaka tomu býva v dobrom stave po celý rok. Nesporne aj preto ho neskôr poverili projektovaním aktuálne najnovšieho bulharského ihriska Pirin v Banskom, ktoré otvárali v roku 2006.

Výhľad na more pri gríne jamky č. 8.

Lighhouse nie je to príliš kopcovité ihrisko a dá sa pohodlne prejsť pešky. Ferveje sa ťahajú pomedzi svieže lesíky a háje. Keďže však leží na útese vysoko nad Čiernym morom, Ian Woosnam mu vtlačil  linksový charakter. Nie sú to celkom typické ferveje s rýchlou, vetrami „uhladenou“ trávou na dunách, ako v Škótsku, Walese či Írsku, ale keď budete hľadať loptičku v rafoch z vysokej trávy, určite si na ne spomeniete. Výhľady z niektorých jamiek na more je niečo, čo vás nenechá ľahostajnými, aj keď práve nezapisujete birdie či par. Na svoje si tam nesporne prídu tak profesionálni ako aj amatérski hráči.

Cena za 18 jamiek 72 €.

BlackSeaRama – prvá osemnástka od G. Playera

Gary Player pri návšteve BlackSeaRama.

Garyho Playera , dnes 85-ročného rodáka z Južnej Afriky, označujú za jedného z najlepších golfistov všetkých dôb. Je deväť násobným víťazom Major šampionátov, na turnajoch PGA dosiahol 15 víťazstiev a celkovo vyhral 150 rôznych iných turnajov. Keďže roky hrával iba v čiernom oblečení, dostal prezývku Black Knight  – v preklade Čierny rytier. Po skončení profesionálnej kariéry sa vrhol na golfové dizajnérstvo a dnes sa jeho firma s tromi divíziami môže pochváliť 400 projektmi na piatich kontinentoch sveta.

Z ihriska sú nádherné výhľady na Čierne more.

Pre Bulharsko sa rozhodol vďaka dobrým osobným kontaktom s prezidentom Bulharskej golfovej asociácie a známym bulharským developerom, stojacim za oboma rezortmi Garyho Playera – Krassimirom Guergovom. Prvým majstrovským ihriskom, prvým nielen v Bulharsku ale aj vo východnej Európe, s jeho podpisom bolo BlackSeaRama. Otvárali ho v roku 2008 spolu s rezidenčnými nehnuteľnosťami. Neďaleké Thracian Cliffs, teda Trácke útesy, pribudli o tri roky neskôr.

Od domácich sa dozvedáme, že názov BlackSeaRama je spojenie Čierneho mora (Black Sea) a skratky slova Panorama. Majú pravdu, ferveje tohto krásneho ihriska sa ťahajú po útesoch 200 metrov nad morom a výhľadom na mysy Kaliakra a Galata. Na útese stojí aj klubový dom i grín poslednej ťažkej 18. jamky – trojparovky. Ak sa vám naň podarí dostať na prvý úder, krajší záver si ani nemôžte želať.

Ozajstné linksové ihrisko.

Napriek tomu, že G. Player mal k dispozícii pomerne rovinatý terén, ihrisko je plné zdvíhajúcich sa pahorkov a rafinovane umiestnených pieskových prekážok. Okolo sú rafy  z vysokej trávy, pripomínajúce najkrajšie anglické či škótske linksy. Dizajn ozaj hodný majstra.

Koncom tohtoročného augusta zažil rezort BlackSeaRama  Golf & Villas veľkú oslavu – 10 výročie otvorenia za účasti najväčších bulharských celebrít, ktorých vítal generálny riaditeľ Marko Stojčev.

Cena za hru 18 jamiek: 90 €

Kde sa ubytovať?

LightHouse Golf & Spa – pre golfistov i rodiny

 

Hotel pre rodiny i golfistov.

Ubytovanie v 5-hviezdičkovom rezorte Lighthouse Golf & Spa ležiacom na útese vysoko nad Čiernym morom, skrýva 180 veľkoplošných dvojlôžkových izieb a apartmánov. Vybrať si možno výhľad na more či golfové ihrisko. Oboje je pre

Z hotela do klubového domu je to malá prechádzka.

pokoj duše priam stvorené. Hostia nesporne mimoriadne ocenia veľkoryso riešené welness centrum o ploche 3 000 m 2, s  veľkými otvorenými i krytými bazénmi, rôznymi druhmi sáun, vonkajším i vnútorným jaccuzzi i tureckým kúpeľom. V lete využívajú hotel najmä rodiny s deťmi. Mimo  hlavnú sezónu sú jeho hosťami najmä golfisti a firmy usporadúvajúce konferenčné podujatia. Športuchtiví hostia majú okrem golfu k dispozícii beach volejbalové ihrisko a požičať si môžu bicykle. Okrem hlavnej reštaurácie Alexandra s terasou sú k dispozície aj menšie s ponukou a la carte a niekoľko barov .

Foto: golfové rezorty a autorka textu

Na pobrežie Čierneho mora sme cestovali s CK DONI – travel.

O treťom ihrisku na pobreží bulharského Čierneho mora – Thracian Cliffs v 2. pokračovaní reportáže.

 

 

Autor: Jana Janků | 12. októbra 2021