Golf na Malorke sa hrá 365 dní v roku (2)

09. decembra 2021

Ak sa vyberiete na Baleársky ostrov Malorka na golfovú dovolenku, vybrať si z dvadsiatky ihrísk je niekedy fuška. Každé z nich stojí za zahratie si. Výhodou je, že golf sa tam hrá 365 dní v roku, hoci na jeseň a v zime môže golfové zážitky pokaziť dážď.

Teploty sú na ostrove aj v zimnom období až na pár ojedinelých výnimiek vyššie ako v strednej či severnej Európe. Sneh a mráz sú skôr atrakciou ako realitou. Preto si ostrov zvolili na druhý domov mnohí nemeckí, anglickí, írski, švédski, nórski a iní dôchodcovia, ale aj aktívne rodiny. Golf je pre nich ideálnym vyplnením voľného času.

Preto sa tam aj investície do golfových ihrísk vyplácajú viac, ako kdekoľvek inde. A tak nečudo, že golf je významnou súčasťou ekonomiky Malorky. Podľa poslednej štúdie spred troch rokov 20 ihrísk generuje ročne príjem vyše 166 mil. €. Každých osem z desiatich green fee si zarezervujú cudzinci a na ostrove strávia priemerne 6,5-7 dní. Isteže, vlaňajší kovidový rok štatistiky pokazil, ale ako hovoria tamojší golfoví manažéri, tohtoročná návštevnosť a objednávky na nadchádzajúci rok naznačujú výrazné zlepšenie.

Ak sme v predchádzajúcej časti spomínali, že za mnohými staršími i novšími investíciami do golfu stoja najmä bohatí Nemci, ponúkame ďalšie príbehy.

Pyšný Son Gual

Zámoček, ktorý míňate pri hre, dal postavil majiteľ bývalého statku. Zbohatol kedysi údajne na výhre v lotérii na Kube.

Takým ihriskom je aj Son Gual. Od prvej chvíle, čo vstúpite do rezortu, vidíte, že tam sa na peniazoch nešetrí. Pochopiteľne. Výstavbou tohto areálu si splnil svoj sen megaúspešný frankfurtský výrobca okien a golfový blázon Adam Pamer. Ani jemu sa po tom, čo si na ostrove kúpil dovolenkové sídlo, nepozdávala úroveň tamojších ihrísk. A tak sa rozhodol, že tento problém vyrieši vybudovaním si vlastného. Kúpil 165 hektárov pôdy bývalého statku asi 15 minút na východ od Palmy. Dnes by pri míňaní vinohradov a olivových hájov okolo fervejí málokto uveril, že kedysi to boli vyprahnuté pasienky, na ktorých sa popásali ovce a dobytok. Vytvoriť dnešnú zelenú oázu

Preslávený bunker na jamke č. 2 dlhý 150 metrov. Obísť ho je umenie.

znamenalo ale premiestniť 1,4 mil. m3 zeminy, dať vysadiť vyše 800 olivovníkov a rohovníkov (rodia veľké struky u nás známe ako svätojánsky chlieb), niektorých starých aj tisíc rokov, desiatky paliem… Popri fervajach sa môžete kochať miestnou flórou a faunou.

Zaujímavá bola aj voľba architekta ihriska. A. Pamer dal prednosť trojnásobnému amatérskemu golfovému majstrovi Nemecka, rodákovi z Venezuely a dnes už prestížnemu dizajnérovi, Thomasovi Himmelovi. Ihrisko otvárali v roku 2007. Layout ihriska označujú odborníci za kombináciu klasiky a moderny. Ferveje sú pomerne široké, prekážky tvoria rozľahlé vodné plochy, neraz i s vodopádmi. Gríny i odpaliská majú dvojnásobnú plochu ako je bežné, tráva je všade dokonale udržiavaná. Čo si budeme hovoriť! Do projektu údajne vložila rodina Pamerovcov (dcéra Sabine je prezidentkou klubu) takmer 40 mil. €. O ihrisko sa stará podľa syna zakladateľa a v súčasnosti manažéra rezortu Andreasa Pamera 25-30 grínkíperov

Bunkrov je na ihrisku 66.

Nečudo, že Son Gual, patriaci do prestížnej skupiny Leading Golf courses (ako aj slovenské Penati), získalo už viacero významných ocenení, ako napríklad Najlepšie európske ihrisko roka 2015.  Hral sa tam European Senior Open a množstvo turnajov tam organizujú rôzne významné korporácie či priatelia rodiny, ako napríklad bratia Bernhard a Erwin Langerovci. Pred dvomi rokmi tam zavítal so svojim charitatívnym turnajom aj aktuálne jeden z najlepších svetových tenistov a zároveň výborný golfista, rodák a rezident Malorky – Rafa Nadal.

Ide o ihrisko, kde ani jednu jamku nemožno označiť za nudnú. Niektoré ferveje majú viacero úrovní, gríny sú často „ za rohom“ na vyvýšenom mieste či v priehlbine. Dramatické sú najmä posledné dve jamky. Samotnou kapitolou sú bunkre. Je ich tam 66 a jeden na jamke č. 2 má dĺžku 150 metrov! O ich hĺbke ani nehovoriac. Nuž, piesku si tam niekedy užijete viac ako na malorských plážach.

Pri takomto prvotriednom zážitku až človek ľutuje, že ihrisko je tak blízko letiska. Hlavne dopoludnia, často aj v rozmedzí troch- štyroch minút, vzlietajú lietadlá rovno nad hlavou. Po chvíli si však na to natoľko zvyknete, že po zavrčaní motorov ďalšieho lietadla iba podvedome zdvihnete hlavu k oblohe.

Son Gual je exkluzívne ihrisko nielen vzhľadom, ale aj cenami. Celoživotné členstvo tam vyjde na 35 000 €, ročné na 7 200 €. Členovia i ostatní návštevníci rezortu majú však záruku exkluzivity napríklad aj v tom, že sa štartuje po 15 minútach, takže nikto nikoho po ihrisku nenaháňa a nespôsobuje stres. Posedenie na terase luxusného klubového domu s výhľadom na Palmu dojmy ešte umocní.

Green fee je v zimnej sezóne 89 €, cez Vianočné sviatky o 30 € viac

Dovolenkový Son Antem

Na opačnej strane od Palmy, len 15 km smerom na východ, vstupujeme do luxusného dovolenkového rezortu patriaceho do početnej rodiny

Ihriská Son Antem West a East sú súčasťou luxusného dovolenkového rezortu Marriot´s.

hotelovej siete Marriot´s. Veľká fotografia jej zakladateľa i terajšieho šéfa víta hostí v centrálnej budove, kde je sústredená nielen golfová recepcia a služby pre golfistov, ale aj spa, obchody a iné služby pre dovolenkárov.

Pri hre môžete obdivovať výhľady na more i okolité hory.

V rezorte nájdete dve ihriská West a East, teda Západné a Východné. Obe postavili pod taktovkou dizajnéra Francisca L. Segalésa. Prvé otvárali v roku 1995 a druhé o šesť rokov neskôr. Tentokrát hráme to prvé. Je po dvojtýždňových dažďoch nás na fervejach čakajú obrovské rozmočené plochy, čo značne sťažuje hru. Inak pohodička. Ozajstné dovolenkové ihrisko, rovinaté, dá sa prejsť aj bez autíčka. Len nesmiete mať smolu na spomalené dôchodcovské nemecké páriky, ktoré majú čas… Tri minúty na hľadanie loptičky je pravidlo, ktoré k niektorým akoby ešte nedorazilo.

Inak je to ihrisko svieže, obklopené bujnou vegetáciou. Ferveje sú široké, ale okolo je veľa vody, veď súčasťou ihriska je päť jazier. Bunkrov nie je veľa, ale najmä druhá deviatka je technicky náročná, gríny sú rýchle, modulované.

Na vysvetlenie: Son znamená v katalánčine, ktorá je na Malorke po španielčine druhým oficiálnym jazykom, statok, gazdovstvo. Preto má toto slovo v názve viacero ihrísk vybudovaných práve na takýchto ucelených pozemkoch, zvyčajne aj s pozostatkami gazdovania ako sú studne, z ktorých ťahali kedysi vodu typické pumpy poháňané vetrom.

Rovinaté ihrisko, ale jamky sú technicky náročné.

Okolo Son Antem  vidno dodnes pozostatky pôvodnej prírody. Ihrisko sa hlási k ekologickému programu a keď sa napríklad vyberiete do kríkov pre uletenú loptičkou, určite narazíte na tabuľu s popiskami, aké vtáčiky, zvieratá či plazy tam môžete stretnúť. Tento program je zameraný aj na znižovanie chemických postrekov.

Green fee majú na Son Antem baťovské: na Južnom 89 €, na Západnom 99 €.

Foto: autorka textu a jednotlivé rezortxy.

 

Autor: Jana Janků | 09. decembra 2021