Golfový areál i kaštieľ v Dunakiliti opäť ožívajú

05. apríla 2022

Pre mnohých golfistov bolo deväť jamkové ihrisko v Dunakiliti pred 15-20 rokmi miestom prvých odpalov i turnajov. Golfová konkurencia na Slovensku bola v tých časoch skromná a hoci ide o dedinku na maďarskom území, bol golfový areál takpovediac slovenským. V posledných rokoch trochu spal, ale tejto jari opäť ožíva.

Zásluhu majú na tom majú noví nájomníci – členovia Full Swing Golf Clubu na čele s Júliusom Chládekom a Jurajom Mészárosom. Prezidentom klubu je Ján Spůra. S ním sme sa porozprávali o novinkách v Dunakiliti.

  • Čo môže po dvojročnej odmlke a aj súčasnej slušnej konkurencii golfových ihrísk na Slovensku i v susednom Rakúsku a Česku opäť pritiahnuť či už skúsených hráčov alebo začiatočníkov do Dunakiliti?

Rezort Princess Palace & Golf na okraji maďarskej obce Dunakiliti leží len 20 km a 20 minút jazdy autom z Bratislavy. Veľa slovenských golfistov začínalo práve v Dunakiliti a stále na to priekopnícké obdobie spomínajú. Nezabúdajme tiež, že veľa Slovákov si našlo bývanie priamo tam i v okolitých maďarských obciach. Takže potenciálnych členov by sme mohli mať dosť. Areál navyše tvorí nádherná replika barokového kaštieľa. Okolo neho sa tiahne 9-jamkové golfové ihrisko parkového typu s parom 32. Tvorí ho päť 4-parových a štyri 3-parové jamky. Na prvý pohľad sa javí ihrisko ako nenáročné, v skutočnosti si však vyžaduje presnú hru a niektoré jamky obtiažnosťou dokážu prekvapiť.

  • Pamätníci vedia, že kedysi išlo obľúbený klub a turnaje bývali také plné, že kto sa včas neprihlásil, ani sa na štartovku nedostal. Čo sa medzitým udialo?

Veľmi ťažká otázka a ešte ťažšia odpoveď. V Dunakiliti na začiatku pôsobil City Golf Klub Bratislava a ihrisko mal prenajaté Peter Bučko. V tom období bol golf na Slovensku ešte v plienkach a ihrísk bolo menej ako prstov na jednej ruke. Pamätníci tiež vedia o bojoch medzi SGÚ a novozaloženou SKGA. Klub, ktorý mal ihrisko v zahraničí, nebol vtedy v SKGA vítaný. A tak sa viac ako 400 golfistov City golf club stalo súčasťou maďarskej golfovej federácie. Rokmi sa menili nájomcovia, kvalita ihriska upadala a všetko zavŕšila pandémia corony.

  • Dnes je situácia celkom iná…

Evidentne. Na jeseň minulého roku a počas tohtoročnej jari prešli ihrisko a club house výraznou rekonštrukciou s cieľom zvýšiť kvalitu ihriska a služieb pre návštevníkov areálu. Obnovený bol závlahový systém, v bunkroch je nový piesok, ferveje, gríny a odpaliská boli revitalizované, nové sú podložky na odpaliskách i informačné tabule. Návštevníkov privíta aj novo vymaľovaný club house.

  • Kto má tom hlavnú zásluhu a aký bol dôvod?

Zásluhu na tom majú hore spomenutí úspešní podnikatelia, ktorí si vzali do prenájmu nielen ihrisko, ale aj kaštiel, v ktorom je luxusný hotel Princess Palace. Jeho priestory priam vyzývajú na komerčné využitie a golf je vítaným doplnkom 

  • Čo ešte ponúkate staronovým i novým členom?

Súčasťou ihriska je aj  290 m dlhý driving range, chipping area, putting green. V rámci doplnkových služieb sú samozrejmosťou požičovňa golfového výstroja, golfová škola, tréningové hodiny. Golfový rezort Dunakiliti poskytuje kvalitné zázemie nielen hráčom, ale kladie si za cieľ umožniť v čo najširšej možnej miere spoznať kúzlo golfovej hry každému hráčovi ako aj záujemcom o túto krásnu hru.

  • Dominantou rezortu je krásny kaštieľ. Ožil aj ten?

Áno. Opäť ponúka dokonalé zázemie na rôzne eventy, firemné akcie, svadby a golfové pobyty. Jeho súčasťou je 21 luxusných izieb. A okrem golfu sa v okolí dá aktívne využiť voľný čas. Viac informácií na www.princesspalace.eu, kde nájdete aj cenník členského a služieb.

  • V rámci ihriska pôsobí Full Swing Golf Club, ktorý rozbieha svoju činnosť.

Áno, sme členom SKGA a organizujeme golfový život so všetkým, čo k nemu patrí – turnaje, tréningové plochy, tréneri… A tešíme sa na nových členov.

Autor: Jana Janků | 05. apríla 2022

Komentáre

  1. S láskou spomíname na naše golfové začiatky …… rozprávkový kaštieľ tomu dodával punc ….
    šarmantný gróf Pogányi a k tomu výborná maďarská kuchyňa …..
    ‍♀️️‍♂️