Slovak Disabled Open 2022 v Nitre: Všetci to dokázali

29. mája 2022

Slovenská golfová asociácia hendikepovaných usporiadala svoj prvý veľký turnaj, a to pod názvom SLOVAK DISABLED OPEN 2022 na ihrisku  Red Oak v Nitre. Trval tri dni  a ukázal, že golf dokážu hrať zanietene aj ľudia s istými obmedzeniami.

V Nitre sa hralo od 21.-23. mája 2022 a toto podujatie sa tešilo veľkej účasti. A to vďaka tomu, že ho podporila nielen Slovenská,  ale  aj Česká golfová asociácia hendikepovaných na čele s ich prezidentami Petrom Lenčešom a Mirkom Lidinským.

Prvý deň sa niesol v priateľskej atmosfére, už od začiatku. Hralo sa spôsobom texas scramble dvojíc, pričom hry sa zúčastnili aj sponzori tejto akcie. Čerešničkou na torte prvého dňa bola výborná kapela DeArt z Martina, ktorú zabezpečil Peter Lenčeš.

Po tomto skvelom úvode už hráči išli na to. Hrali dva dni a výsledky z oboch sa započítavali do celkového skóre. Súťažilo sa vo viacerých kategóriách a tu sú výsledky:

KATEGÓRIA HCP 18,5-36 Stb. netto(medical pas)

  1. Mráz Václav
  2. Rataj Milan
  3. Hebelka Vlastimil

KATEGÓRIA HCP+5-18,4 strokeplay (medical pas)

1. Rataj Filip

2. Lidinský Miroslav

3. Šalaváry Jaroslav

KATEGÓRIA HCP 36,1- 54 Stb. netto (medical pas)

  1. Ďurček Adrián
  2. Zaťko Peter
  3. Graňo Filip

KATEGÓRIA brutto HCP do 18 (open)

  1. Lidinský Miroslav
  2. Šalaváry Jaroslav
  3. Rataj Flip

KATEGÓRIA Stb. brutto HCP od 18,5 do 36,0 (open)

  1. Rataj Milan
  2. Strakoš Ivan
  3. Mráz Václav

KATEGÓRIA Stb. brutto od 36,1 do 54 (open)

  1. Mayerová Květoslava
  2. Zaťko Peter
  3. Ďurček Adrián

Katégorií bolo neúrekom, ale víťazmi sa stali všetci. Nechýbali členovia slovenskej asociácie, ktorí sú hviezdy nielen v golfe. Patrí k ním napríklad Filip Graňo, ktorý je jednoznačne najslávenejší „dawník“ nielen na Slovensku. Je to slniečko, ktoré je považované za zázrak, čo sa týka Barelového jazdenia na svete. Alebo Peter Zaťko, ktorý je paraolympijským reprezentantom v curlingu. Miroslav Halmo, minuloročný majster Európy v golfe v kategórii WR4GD v Anglicku, je žiaľ tesne po operácii, tak do Nitry nemohol prísť.

Obrovské ďakujeme patrí jednoznačne sekretárovi SKGAH Jaroslavovi Šalavárymu, ktorý so svojim HCP 7,2 schová v golfe do vrecka každého a dokazuje tak, že hendikep je v tomto športe naozaj len číslo. Do tohto podujatia vložil obrovskú energiu a veľa organizačného úsilia.

Týmto sa Slovenská golfová asociácia hendikepovaných dostáva do povedomia slovenských golfistov i verejnosti a verme, že jej členovia sa čoskoro sa zaradia napr. aj medzi ankety o Najlepšieho hráča vo svojej kategórii. Ak bude naďalej priamo, alebo nepriamo podporovaná, hráčom bude možné vytvárať  stále lepšie a lepšie podmienky. Sú to pre všetkých veľkí učitelia. Zaslúžia si vzdať hold, lebo zatiaľ čo oni majú problémy, golf hrajú, kým niektorí zdraví si problémy vytvárajú a tie im bránia, aby golf hrali…

„Na záver, ešte raz obrovská vďaka sekretárovi Jarkovi Šalavárymu a jeho domácemu ihrisku v Nitre za výborne zvládnutú organizáciu turnaja,“ dodáva viceprezidentka SKGAH Petra Dzuriková.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Petra Dzurikova | 29. mája 2022