Na počesť zakladateľky dámskeho golfu na Slovensku

28. júla 2022

Ľudka Turčanová-Rybárová nebola obyčajnou golfistkou. Zásluhou jej odhodlania a nadšenia sa pred 25 rokmi konal prvý dámsky golfový turnaj a desať rokov neskôr vznikla Slovenská asociácia dámskeho golfu SKLGA. A aj keď Ľudka už nie je medzi nami, priatelia i nasledovníčky si jej prácu pravidelne pripomínajú.

Hlavní organizátori tohtoročného Memoriálu Ľ. Turčanovej-Rybárovej – jej manžel Marián Rybár a súčasná prezidentka SKLGA Lucia Maličková.

Tentokrát sa Memoriál pomenovaný po Ľ Turčanovej-Rybárovej konal v rezorte Penati v Senici. Už v celkom inej situácii ako bol ten prvý na Sliači pred pár rokmi. Dámska golfová asociácia SKLGA totiž zásluhou novej generácie golfistiek na čele s prezidentkou Luciou Maličkovou opäť ožila a má sa čulo k svetu. Počet jej členiek už prekročil 150, dámske turnaje sa pravidelne konajú na rôznych ihriskách. Je to nesporne dôkaz rastúcej sily ženského golfu.

Oslava 25. výročia

A ako to bolo v horúci pondelok 25. júla 2022 v rezorte Penati Senica na majstrovskom ihrisku Legend s nezabudnuteľným dizajnom z dielne slávneho Jacka Nicklausa? Napriek extrémnym horúčavám sa na štart postavilo 25 golfistiek a ich partnerov.
Štartérom bol už tradične Marián Rybár a ten spolu s L. Maličkovou na záver odovzdávali aj ocenenia víťazkám jednotlivých kategórií i doplnkových súťaží. Aj

Účastníčky turnaja prišli už tradične krásne vyparádené. odevoch

keď kvôli obrovskému suchu bolo tentokrát zakázané používanie autíčok, v horúčavách to hráčky zvládli aj pešky a spoločne si na záver mohli pospomínať na časy, keď turnaje organizovala ešte Ľudka. Len pre pripomienku: prvý dámsky turnaj Slovak Ladies Cup sa uskutočnil v roku 1997. Preto bol turnaj v Penati súčasne oslavou 25. výročia dámskeho golfu na Slovensku.

Kto si odniesol trofeje?

Spoločnú kategóriu vyhrala netto Laura Matláková s 38 Stb a brutto Ivana Mandáková s 26 bodmi. Z mužov bol najlepší Jozef Jurkovič.

Spoločné foto – spomienka 25. výročia dámskeho golfu na Slovensku.

Spomienky a súčasnosť

Ľudka Turčanová-Rybárová (v strede) na dámskom turnaji v Dunakiliti v roku 2005.

Dámske túry založila Ľudka Turčanová z trucu, po tom, čo ju nahnevalo, že na istom zmiešanom turnaji dali organizátori dámy s oveľa lepšími hendikepmi na štartovnú listinu až za pánmi s HCP 36, ba aj čerstvými držiteľmi zelenej karty. Keď sa potom organizátorov spýtala, prečo je to tak, dostala odpoveď: „Zorganizuj si dámy a hrajte si ako chcete!“ A ona nelenila a dámy zorganizovala. Prvý dámsky turnaj Slovak Ladies Cup sa uskutočnil v roku 1997. Potom sa z toho stala túra a tá má nasledovateľov aj v súčasnosti. Zúčastňujú sa jej aj zahraničné golfistky. Naposledy štartovali z Tatrách na Black Stork i potom Borši aj dámy Ukrajiny a Maďarska.

 

Autor: Jana Janků | 28. júla 2022