Alcaidesa – najjužnejší španielsky links s novým vzhľadom

02. augusta 2022

Je známe, že okolie španielskej Marbelly i Cádizu na juhu Pyrenejského polostrova je rajom golfu. Z desiatok ihrísk si môže vybrať každý. V južnej časti Španielska však chýbalo ozajstné linksové ihrisko. Ak sa aj tak niektoré deklarovalo, nebolo to ono. Od polovice júla 2022 je všetko inak.

Situáciu zmenilo otvorenie čerstvo zrekonštruovaného ihriska Links v luxusnom dovolenkovom rezorte La Hacienda Alcaidesa, ležiacom pod Marbellou, medzi mestečkami La Roque a Sotogrande.

Jeho majiteľom je v Madride sídliaca investičná realitná a hotelová spoločnosť Millennium Hospitality. Podniká v hospitality biznise najmä v Španielsku a Portugalsku a evidentne sa jej darí aj pandemickom období. Prezident a CEO spoločnosti Javier Illan Plaza je ambiciózny človek a niečo menej, ako vytvoriť rekonštrukciou Linksu destináciu pre turnaj European tour, sa mu málilo. Samozrejme vedel, že na to treba ponúknuť špičkovú kvalitu ihriska, ubytovania a všetkých ostatných služieb i dobré možnosti tréningu.

La Haciendy Alcaidesa má po ruke ešte aj iné atrakcie: predovšetkým v rezorte majú ešte ďalšiu majstrovskú osemnástku – zaujímavé a náročné ihrisko Heathland. A ešte niečo, čo nie je s

Možno si takéto miesto nezamilovať?

pohľadu golfu až tak podstatné, ale návštevnosť golfistov to môže ovplyvniť – z takmer všetkých grínov Linksu máte úchvatný výhľad na skalu, teda Rock, týčiacu sa nad Britmi stále ovládaným Gibraltarom. Ak je pekné počasie a od mora fúka vietor zvaný poniente, vidno dokonca až na africký kontinent – na

brehy Maroka.

Iný golf

Každý, kto hral niekedy ozajstné linksové ihrisko, vie, že ide úplne o iný golf ako niekde vo vnútrozemí. Linksovými boli aj pôvodné ihriská ťahajúce sa pobrežím Domova golfu –  Škótska, vrátane slávneho St. Andrews, kde sa nedávno konal nemenej slávny v poradí 150. Open. Dnes však také nájdete aj vo Walese, Írsku, Portugalsku, USA (napr. Peable Beach je typický links), Austrálii, Španielsku a inde.

Ide o ihriská, ktorých základom sú tvary prírodných piesočnatých dún na pobreží mora či oceánu. Zvyčajne na nich chýbajú stromy, lebo tým sa v tamojších veterných podmienkach príliš nedarí. Rafy tvoria vysoké a často poriadne husté či zamotané trsy tráv, inde zase nízky kríkovitý porast, kde nájsť loptičku je zväčša nemožné.

Dôležitým atribútom hry na linksoch býva vietor fúkajúci od mora alebo oceánu. Nielenže výrazne ovplyvňuje let loptičiek, ale jeho silou tráva na dráhach i grínoch doslova leží a tým je veľmi rýchla.

Pohľad z odpaliska jamky č. 6.

Golfistov, ktorí takéto ihriská nepoznajú, spočiatku príjemne prekvapia dlhé rany, potom však zistia, že rýchlo a doďaleka gúľajúce sa loptičky často skončia v hlbokých bankroch (kde sa kedysi schovávali pred vetrom a pľúšťami ovce), inokedy zase v priepasti, na pláži alebo rovno vo vodách mora. Architekti totiž

dráhy často nielen rafinovane vytvarujú ale aj  vyspádujú.  A aj na nedávnom Open sme videli, ako dokonale treba zvládať údery do grínu, lebo rýchly dobeh loptičky trestá golfistu tak, že mu skončí ďaleko za ním.

Láska na prvý pohľad

Ihrisko Alcaidesa Links, prvú osemnástku v tomto luxusnom dovolenkovom rezorte na juhu Španielska, otvárali pred tridsiatimi rokmi. Golfistov však príliš nezaujalo. To štvalo Javiera Illana, prezidenta spoločnosti Millennium Hospitaliity, ktorá tento  rezort vlastní.

Rozhodol sa, že situáciu zmení a do rekonštrukcie Linksu zainvestuje toľko, aby naň každý dlho spomínal a zaradilo sa na špicu početného košiara španielskych ihrísk. Oslovil preto známeho

O redizajn Linksu sa postaral Američan Kurtis Bowman.

amerického golfového dizajnéra Kurtisa Bowmana, ktorý pracoval aj na slávnom PGA ihrisku Augusta a pár rokov bol súčasťou spoločnosti Jacka Nicklausa Design.

Ten sa do tohto miesta s úchvatnými výhľadmi na Stredozemné more okamžite zamiloval. Jeho potenciál videl hlavne v súznení s tamojšou prírodou, hlavne jeho spojení s morom. Navyše, keďže ide o jeho prvé dielo na kontinentálnej Európe, chcel sa zapísať čo najžiarivejšími písmenami.

Za jeden z prvkov svojho rukopisu označuje to, že hra na prvej jamke musí byť ako vrelé privítanie či potrasie rukou. Hráč má skrátka začať kolo s dobrou náladou. Tiež zdôrazňuje, že ihrisko má byť hrateľné. Také, aby hráči nestratili po dvadsať loptičiek a boli na psychiatriu, ale zároveň nútilo tých s nižšími hendikepmi pri svojich ranách neustále rozmýšľať dopredu. A ešte niečo dodáva: dizajn jamiek má byť taký pestrý, aby si ich návštevníci zapamätali.

V ponuke bude aj 5-hviezdičkový hotel

Pod ihriskom sú krásne pláže s bielym pieskom a nájdete tam aj reštauráciu Arena Bar.

Vietor z mora, nazývaný poniente, ale aj ten z pevniny – levante, hrá na Linksi v rezorte La Hacienda Alcaidesa (a nielen na tomto) obrovskú rolu. Keď veje poniente, dokážu lepší hráči napríklad na štvorparovej jamke č. 4 odpáliť až na grín! Práve kvôli večne vanúcemu vetru kosia gríny na menšiu rýchlosť. Inak by loptičky lietali ďaleko za ne.

Časť pôvodných fervejí ihriska bolo treba posunúť aj kvôli výstavbe luxusného 5-hviezdičkového hotelu Fairmont so 150 izbami. V čase našej návštevy bol rozostavaný a otvoriť by ho mali v budúcom roku. Jeho súčasťou budú aj bungalovy a hlavne nádherná dvojkilometrová pláž s bielym pieskom. Tá robí aj hranicu viacerým jamkám.

R

ozľahlé bankre i gríny, niektoré dokonca dvojité (hrajú sa z jednej i druhej strany) sú ďalšou špecialitou K. Bowmana. Najfotografovanejšou jamkou Linksu, už dnes  ikonickou, je nesporne päťparovka č. 5. Keď sa postavíte na jej vyvýšené odpalisko, máte ju ako na dlani. Priam filmovú kulisu jej robí Rock, teda skala nad Gibraltarom. Mnohým to iste pripomenie ďalšie nezabudnuteľné ihrisko Thracian Cliffs nad Čiernym morom v Bulharsku.

To všetko hráči nesporne ocenia a už teraz sa dá tvrdiť, že Links sa stane jedným z najatraktívnejším ihrísk na južnom pobreží Stredozemného mora. Mimochodom, od domácich sme sa dozvedeli, že častými návštevníkmi tohto rezortu sú aj viacerí českí a slovenskí oligarchovia.

Vysoko nad morom

Aj na ihrisku Heathland si užijete linksovú atmosféru…

Heathland, v slovenskom preklade vresoviská, sa nazývajú ihriská s linksovými prvkami, ktoré sa ale netiahnu po dunách pobrežia, ale na planinách nad nimi. Tiež sú zvyčajne bez stromov a rafy tvorí vresovité kríčie a vysoká tráva.

Toto doslova platí o druhej osemnástke v La Hacienda Alcaidesa. Autorom Heathlandu je dnes už nebohý slávny Welšan Dave Thomas, bývalý európsky rydercupový kapitán a neskôr renomovaný golfový dizajnér. Dráhy ihriska nebolo treba ani príliš tvarovať, stačilo kopírovať terén. V každom prípade si však na rovine na tomto ihrisku veľmi nezahráte. Ferveje sa bez prestávky tiahnu hore a dole kopcom po plató nad morom a zvažujú sa z jednej strany na druhú. Potom zase smerujú do meandrovej doliny, kde už nechýbajú ani vodné prekážky. Počet stratených loptičiek pri nepresnej hre môže byť na tomto ihrisku dosť znepokojujúci. Radi totiž kopírujú terén.

Klubový dom má modernú architektúru so španielskymi prvkami.

Bez autíčka hru zvládnu len golfisti s výbornou kondíciou. Na upokojenie duše aj tu slúžia nádherné výhľady na vodnú hladinu Stredozemného mora. Treba ale dodať, že míňate aj niekedy nie najkrajšie apartmánové domy, ktoré ihrisko obklopujú takmer zo všetkých strán. Tráva býva najmä počas horúceho leta mimoriadne rýchla a odpaly niekedy až neuveriteľne dlhé. Odhadnúť však akou palicou zahrať do grínu, to je už majstrovstvo. Hra na Heathlande je veľkým zážitkom. Aj tam treba zvyčajne tuho bojovať s vetrom a nehnevať sa na to, že vám loptu často odnesie úplne inam, než ste mierili.

V rodine European tour

Rezort La Hacienda Alcaidesa ponúka všetko, po čom golfisti túžia, vrátane výborného jedla. Vybrať sa za ním možno nielen do reštaurácie v klubovom dome, ale aj na pláž, do Arena Baru. Obom šéfuje Manuel Berganza, ktorý sa kedysi stal najmladším španielskym držiteľom michelinovskej hviezdičky. Na newyorskom Manhattane vtedy slávil úspech ponukou typických španielskych tapas.

Pohľad z terasy klubového domu.

Keď a to všetko zráta – dve skvelé osemnástky, špičkové ubytovanie i služby. Nečudo, že La Hacienda Alcaidesa sa v marci tohto roku dostala aj na mapu Európskej túry, do ktorej patria ihriská

 

Kontakt:

La Hacienda Alcaidesa Links Golf Resort

San Roque, Cádiz

www. alcaidesagolf.com

Fotografie boli uverejnené s láskavým zvolením Gary Lisbon.

Návštevu ihrísk na juhu Španielska vám pomôže zorganizovať CK GolfTrip Bratislava.

Autor: Jana Janků | 02. augusta 2022

Komentáre

  1. Zaujímavé, až na opakujúce sa info a veľa zbytočných slov, ktoré odrádzajú dočítať článok až do konca.