Prinesie Filip Graňo golfovú olympijskú medailu?

30. októbra 2022

Hrať golf vo flajte s úspešným držiteľom niekoľkých olympijských medailí je zážitok. Filip Graňo ich získal v jazdení na koňoch a po ďalšej túži. Tentokrát v golfe. Keď vidíte jeho zanietenie, sústredenie, trpezlivosť i džentlmenské správanie, nepochybujete, že golf miluje.

Hokejista a golfista Miroslav Šatan patrí tiež k jeho priaznivcom.

Kone boli ešte donedávna jeho hlavným koníčkom. Na rodinnom ranči pri Santovke sa stará o piatich. Čistí ich, kydá hnoj, vozí seno… Skrátka všetko, čo k tomu patrí. Prezrádza, že najviac miluje dámu zvanú Lady. S tou preteká. Získavanie medailí v jazdení ho ešte úplne neomrzelo a plánuje sa v budúcej sezóne vrátiť do arén, ale teraz chce dať šancu svojim kamarátom. A tak sa účasti v jazdeckom tíme, ktorý by mal ísť v budúcom roku na Špeciálne olympiády do Berlína, vzdal. Prítomnosť v  nemeckej metropole má však už teraz zabezpečenú. Kvalifikoval sa tam a Slovensko bude reprezentovať v golfe.

Výborný doplnkový šport

Ako sa Filip dostal ku golfu? Jeho otec Feri hovorí, že hľadali  doplnkový šport k jazdeniu a vyšlo im, že by to mohol byť práve golf. To bolo pred dvomi rokmi Následne sa vďaka podpore Golfového klubu Agama v Koši a jeho prezidentke Petre Dzurikovej stal členom Slovenskej golfovej asociácie hendikepovaných a golfu v Agame sa venoval čoraz viac. Na tamojšej deviatke ho aj dnes stretnete najčastejšie.

Ak však už hrá turnaje aj na majstrovských ihriskách, je to hlavne zásluha PRO trénera Juraja Zvaríka. S tým si od prvej chvíle, čo sa spoznali, ľudsky doslova sadli. Filip totiž vzhľadom na svoj mentálny hendikep nie každého akceptuje. S Jurajom však rýchlo našli spoločnú reč. Vďaka nemu sa Filip stal prvým držiteľom zelenej karty medzi intelektuálne znevýhodnenými (mentálne postihnutými) ľuďmi a v golfe neustále napreduje.

Verme, že jeho úsilie bude odmenené olympijskou medailou. Jednu medailu už Slovensko má vďaka Rorymi Sabbatinimu z olympijského golfového turnaja na ZOH v Tokiu v roku 1921. Ale čo keď šťastie sadne v Berlíne aj na Filipa? Isté je, že robí všetko preto, aby bol dokonale pripravený.

Pohyb patrí k nemu

So svojim otcom Ferim (vľavo) a hokejistom Petrom Bondrom (vpravo) na vlaňajšom turnaji Charity Cup v rezorte Black Stork v Tatranskej Lomnici.

Filip je od narodenia športovo veľmi nadaný. Potvrdí to aj primár Karol Hollý, nestor slovenskej hipoterapie, ktorý poukázal na jeho nevšedný pohybový talent a od začiatku povzbudzoval jeho rodičov. Talent nesporne zdedil aj po otcovi Františkovi, ktorý kedysi trénoval dostihové kone. K týmto ušľachtilým zvieratám sa po rokoch vrátil práve kvôli Filipovi. Ten ako maličký sotva prepletal nôžkami a už bolo vidno ako kone miluje. A rýchlo sa ukázalo, že ony zase milujú jeho. Z hipoterapie tak postupne prešli na westernové jazdenie. Kvôli tomu napokon rodina kúpila v Santovke pri Leviciach chalupu a postupne tam vybudovala westernový Ranch G4.

Tam má Filip vo svojej izbičke uložené aj svoje trofeje. A nie je ich málo. Najskôr vyhral disciplínu trail, v anglickom jazdení vybojoval striebro. O šesť týždňov neskôr vyhral svetový pohár v Mexiku v bareloch hendikepovaných a to ho katapultovalo do svetovej špičky. Ďalší rok pretekal v Brazílii aj proti profesionálom. V roku 2017 v Paname na majstrovstvách sveta hendikepovaných vyhral a zajazdil šiesty absolútne najrýchlejší čas celého dňa – v porovnaní  so 42 zdravými jazdcami. Aj na majstrovstvách sveta NBHA 2018 v Georgii bol medzi 700 jazdcami úspešný. Medzi zdravými mužmi bez úľav skončil druhý v piatej divízii.

Jazdecká genialita

Na koňoch to Filip vie…

Raritná bola aj jeho účasť na Letných hrách špeciálnych olympiád v Abú Dhabí. Usporiadatelia mu tam kdesi zapatrošili koňa, akoby to bola ihla v sene. Filip medzitým počúvajúc hudbu zaspal na stoličke. Keď prišiel čas štartu, bez slova vstal a sadol si na úplne cudzieho koňa, ktorého mu dali k dispozícii. Po tom, čo si trochu na ňom pojazdil, vošiel do arény a hoci ho nepoznal, vyjazdili striebro. Odborníci to označujú za jazdeckú genialitu.

A keď už spomíname jeho izbičku na rodinnom ranči, pridajme ešte aj inú raritu. Hoci alkohol z pochopiteľných dôvodov nepije, veľmi tam túžil mať barový pult. Rád totiž víta hostí. A ponúknuť niečím sa na Slovensku predsa patrí…

Každá pomoc sa zíde

Vráťme sa ale ku golfu. Dovtedy, kým sa Filip vyberie na špeciálne olympijské hry do Berlína, čaká ho ešte veľa tvrdého golfového tréningu. Vďaka peniažkom vyzbieraných na vlaňajšom Charity Golf Cup pod záštitou hokejistu Petra Bondru, Nadácie Miroslava Šatana i podpore Špeciálnych olympiád Slovensko má už k dispozícii vlastný, na mieru urobený set golfových palíc.

Ale ako vedia všetci golfisti, bez získavania skúseností a mentálnej odolnosti priamo na turnajoch to nejde. Zúčastniť sa ich, a to najmä tých zahraničných, stojí nemalé peniaze. Vláda na športovcov špeciálnych olympiád s intelektuálnym znevýhodnením  na rozdiel od iných pozerá inou optikou a iným metrom. Viacero zákonov je na ich strane, ale realita je taká slovenská…

Na ihrisku v Hrubej Borši v lete tohto roku.

Tak ako všetci cieľavedomí golfisti aj Filip v rámci prípravy potrebuje veľa trénovať a veľa hrať – absolvovať aj nejaké turnaje v potrebnom ,,špeciálnom“ formáte. V pláne sú  aj turnaje v rámci EDGA, či jarné sústredenie v Turecku. Rodina Graňovcov, ktorá sa venuje hipoterapii a pomáha mnohým znevýhodneným deťom má však limitované možnosti a bez finančnej podpory dobrých ľudí ťažko zabezpečí Filipovi ideálnu prípravu.

Ak tomuto už osvedčenému veľkému bojovníkovi chcete pomôcť v jeho príprave  – podporou účasti na niektorej zo sérii turnajov, doplnením výstroja či finančne, ozvite sa na č. 0908 908 928 alebo ferigra@gmail.com. To sú kontakty na rodinu Graňovcov.

Veď loptička a ihrisko sú rovnaké pre všetkých. A ako dodáva Filipov otec Feri – šport je najkrajšia forma inklúzie.

Najväčšie Filipove medailové úspechy

  2015 – Zlato a striebro z Hier špeciálnych olympiád v Los Angeles

  2015 – Víťazstvo na Svetovom pohári hendikepovaných NBHA v Mexiku

  2014 -2022 Viacnásobný majster Slovenska Špeciálnych olympiád

  2017 – Majster sveta WBHA hendikepovaných v Paname

  2018 – Majster Európy v Extreme Cowboy Race v Paríži a Destelbergene 2018, 2019 – Majstrovstvá sveta NBHA Georgia (USA), vôbec prvá účasť slovenského jazdca, druhé miesto v 5. divízii medzi mužmi

  2019 – Dve strieborné medaily zo Svetových hier špeciálnych olympiád v Abú Dhabí

Foto: Archív F. Graňa, Charity Golf Cup 2021 a turnaj Olypic Casino Slovakia Cup 2022

 

Autor: Jana Janků | 30. októbra 2022

Komentáre sú uzavreté.