S Katylou si už nezahráme

07. novembra 2022

Pri hre s Katkou Halagolcovou, ktorú väčšina priateľov a známych pozná pod menom Katyla, sa zdalo, akoby golf akýsi ľahší, jednoduchší. Ihriskom sa vznášali jej vtipné poznámky, znel jej smiech. Už nikdy nebude. A tak si na ňu spomeňme rozhovorom, ktorý sme na golfandtravel.sk uverejnili zhruba pred desiatimi rokmi. Katyla, česť tvojej pamiatke.

26. decembra 2012

Kníh o golfe nie je v slovenských kníhkupectvách veľa a dlho by ste hľadali nejakú od slovenského autora. A predsa jedna, hoci útla, existuje (medzitým už vyšla iná od Milana Lasicu – pozn. aut.). Napísala ju podnikateľka a tiež vášnivá golfistka so zaujímavým menom Katyla Halag. Volá sa Jamka a kyvadlo.

  • Ako autorka sa skrývaš sa za pseudonymom. Zámerne?

Pseudonym vznikol ľahko, pretože od detstva ma volajú Katyla a uznajte, že ak by som si dala na obal knihy celé priezvisko – Halagovcová,  tak by sa tam pomaly už nič nezmestilo.

  • Je to tvoja prvotina, alebo sa písaniu venuješ už dlhšie?

Je to moja v poradí tretia kniha. Prvé dve boli romány zo života, ktoré sme napísali spoločne dve autorky – svokra a farizeji. Posledná, štvrtá kniha, je erotický román Branie mimochodom.

  • V podtitule tvojej knihy píšeš, že ide skoro hororové príbehy, príhody a prípady z golfu. Čo ťa inšpirovalo?

Inšpirovalo ma niekedy doslova hororové správanie sa ľudí pri hre golfu, ako lámanie palíc, hádzanie vozíkov do jazierka, konšpiračné dohody…

  • A čo je to za spojenie oné Jamka a kyvadlo? Alebo nech na to príde čitateľ sám?

Chcela som si trošku prihriať polievočku na slávnom románe Jama a kyvadlo. V podstate ide o slovnú hračku, ktorá zmení význam názvu o 180 stupňov.

  • Ako uvádzaš v úvode, robila ti problém golfová terminológia…

Hoci je golfová terminológia všade vo svete rovnaká, pripadá mi často jej  poslovenčovanie viac na škodu ako na osoh. Golfista skôr povie na gríne, ako na jamkovisku a s loptičkou nebude putovať (ako pútnik), ale patovať, chodí radšej po ferveji, ako po hracej dráhe, ani pri spojení tee time nebude očakávať pozvanie na čaj, ale vie, že je to čas, kedy má stáť na prvom odpalisku a začínať hru… Ale to prenechám jazykovedcom na zváženie.

  • Sama si golfistka a ako viem, už celkom slušná. Spomeň svoje začiatky.

Tie boli, akoby povedala moja 15-ročná dcéra, trápne. Uvediem príklad, ako som si kupovala palice. Priateľka, lekárka, s ktorou sme začali hrať golf, mi volá: „Majú v obchode zľavu na set dámskych palíc.“ Ja na to:„A aké sú?“. Keď odpovedala, že svetlo modré s bielym ornamentom, len som dodala: „Super. Tak mi ich kúp.“ Takže nech sa začínajúci golfisti nehanbia spýtať sa skúsenejších. Nikto múdry z neba nespadol.

    • Tvoju knižku sprevádzajú vtipné a výstižné ilustrácie. Predstav nám ich autora.

    • Je to košický karikaturista Ladislav Tverďák.  Encyklopédia o ňom prezrádza, že počas 40-ročnej tvorivej činnosti vytvoril vyše 5 000 vtipov a uverejnili mu ich rôzne periodiká. Je to talentovaný človek s pohnutým osudom. Málokto v tomto nenápadnom Košičanovi spozná jedného z najlepších autorov kresleného humoru na Slovensku. Podľa jeho slov mu vtipy posiela niekto zhora preto, aby bol náš život veselší.

 

  • Na konci knihy píšeš, že kniha je výzvou pre všetkých golfistov, ktorí prežili podobné neskutočné príbehy. Navrhuješ im, že ich spracuješ do ďalšej knihy. Podarilo sa ti už nazbierať nové príbehy?

Áno. Zopár ich už mám rozpracovaných.

  • A ak niekto naozaj chce, aby sa do tvojej knihy dostal aj jeho príbeh, kam sa má obrátiť?

Stačí mi poslať stručný opis príbehu na e-adresu monoprax@azet.sk.

  • Zima, keď nám na gríny nasnežilo,  je celkom dobrý čas na golfové čítanie. Kde sa teda dá tvoja kniha kúpiť?

Nájdete ju v predajni Golf USA na Einsteinovej v Bratislave, ale dá sa objednať aj  cez internetový obchod Martinus.

Foto: Jana Janků

Ilustrácie: Ladislav Tverďák

 

Autor: Jana Janků | 26. decembra 2012

Komentáre

  1. Dobrý deň,

    som skutočne rada, že ste takto úžasne dali do povedomia útlu knižočku a za ňou sa skrývajúcu vynikajúcu babu, som veľmi rada, že aj ja patrím medzi jej obdivovateľov, čo sa týka spisovateľského pera, lebo knižka sa dá takmer zhltnúť za večer, pravdivo vystihuje situácie na ihrisku ale kľudne sa dá prirovnať aj k bežnému životu.

Autor: Jana Janků | 07. novembra 2022

Komentáre sú uzavreté.