Zimná ouvertúra v talianskom Pampeagu

28. decembra 2022

Už tradične začína naša už pomerne početná lyžiarska skupina, pozostávajúca z nadšencov tohto športu z celého Slovenska, sezónu v talianskych Dolomitoch. Nie je to práve blízko, ale prekrásne skalné scenérie s bohatou (aj vojnovou) históriou a najmä pomerne veľká záruka dostatku snehu a dobrého počasia na tejto strane Álp, hrajú svoje. Nerátajúc dobrú kuchyňu s vplyvom tak rakúskej ako aj talianskej, kvalitná káva, víno, ale aj také špecialitky ako bombradino či kalimero.

Na polovicu decembra 2022 vybrala hlavná organizátorka tejto už riadne utuženej a zocelenej skupiny zostavenej z lyžiarov všetkých vekových kategórií stredisko Alpe di

Pol stovky zjazdoviek všetkých druhov obtiažnosti.

Pampeago a Sporthotel ležiaci len pár metrov od lanoviek. Skvelá voľba. Po ruke a na dosah máte tri lyžiarske strediská s 50 km kilometrami zjazdoviek. Okrem Pampeaga (1 750 m. n.m.) je to  Predazzo (1 018 m) a Obereggen (1 540 m). Zjazdovky sa ťahajú popod štíty pohoria Latemar, týčiaceho sa medzi Južným Tirolskom a Trentinom. Pre svoju krásu je táto oblasť zapísaná na zoznam historického dedičstva UNESCO.

Keď sa príroda a počasie hrajú…

Záruka snehu už od konca novembra až do skorej jari je tam takmer sto percentná. To sa nám potvrdilo aj tento rok. A keďže aj počasie vyšlo, kilometre zjazdoviek sme mohli „hltať“ naplno.  Jeden deň sme popri tom obdivovali aj elegantnú jazdu pretekárov-slalomárov, účastníkov Európskeho pohára v Obereggene.

Na svoje si tam prídu aj snoubordisti. Aby sa nemuseli neustále motať pomedzi lyžiarmi, v Obereggene im vybudovali moderný snowpark s U-rampou. A okolie je priam rajom pre bežkárov. V areáli Marcialonga v stredisku Bellamonte nájdu desiatky kilometrov upravených bežeckých stôp. O ich úrovni hovorí fakt, že sa tam už dvakrát konali Majstrovstvá sveta (v rokoch 1991 a 2003). Je to iba šesť kilometrov od Pampeaga.

A komu ani toto všetko nestačí, môže si užiť zábavu aj na sánkách. Na špeciálne vybudovanej sánkarskej dráhe býva veselo nielen cez deň, ale najmä večer, kedy býva miestom stretnutia rodín a skupiniek priateľov.

 

 

Autor: Jana Janků | 28. decembra 2022