Golfová ponuka na Costa del Sol nesklame ani prieberčivých

11. januára 2023

Slnečné pobrežie Costa del Sol v najjužnejšej provincii Španielska – Andalúzii, je dôkazom toho, že mať druhý domov v podobe vily alebo aspoň apartmánu je pre bohatšiu časť Európanov priam životnou nevyhnutnosťou. Sú ich tam desaťtisíce a nové stavajú. K tomu patrí naj golf. Aj vďaka celoročne príjemnej klíme.

Výber ihrísk na Costa del Sol ale aj v blízkom vnútrozemí je skutočne impozantný. Medzi Torre del Mar a Sotogrande si možno zahrať na vyše 70-tich, čo je najvyššia koncentrácia v Európe. A v okolí krásneho prístavu Marbella s romantickým starým mestom je ich 33.

Golf  dorazil do týchto končín zhruba pred sto rokmi hlavne s Angličanmi hľadajúcimi alternatívu k ich večne upršanej krajine. Odvtedy však urobil obrovský kus cesty. Na Costa del Sol a v jeho okolí nájdete doslova golfové skvosty a rozhodnúť, ktoré ihrisko je najkrajšie, je úloha hodná Šalamúna. Tí, ktorí neľutujú peniaze, si asi vyberú slávnu Valderramu, kde sa hral v roku 1997 Ryder cup (prvýkrát v histórii mimo britských ostrovov) alebo klub La Quinta. To však musia rátať s cenou za hru vo výške okolo 200 € – podľa sezóny.

My sme mali našťastie na dobrého poradcu v osobe šéfa CK Events Martina Žiaka. Vybral pre nás naozaj ihriská, z ktorých sme odchádzali nadšení. Nesporne aj vďaka príjemnému počasiu, keď sa denná teplota aj na prelome novembra a decembra vyšplhala nad 20 0C. Golfu sa tam totiž tak darí aj vďaka tomu, že na počasie sa tam dá zvyčajne spoľahnúť v ktorúkoľvek ročnú dobu. Ani v lete tam nezvyknú bývať úmorné horúčavy, pravda, ak nejde o taký extrémny rok, ako bol ten uplynulý 2022.

Santa Clara – golfová pochúťka na úvod

Nadšení sme odchádzali už z úvodného ihriska Santa Clara len desať kilometrov od centra Marbelly. Nie náhodou sa považuje za jedno za najkrajších na Costa del Sol. Španielsky

architekt Enrique Canales predviedol špičkovú prácu s rešpektom k pôvodnej prírode, vegetácii i životu v nej. Predsavzatie niektorých členov skupiny ísť hrať pešky ich už pri pohľade z terasy klubového domu na prvé jamky rýchlo prešlo. Prudké klesanie dole do údolí, potom zase stúpanie hore, dlhé prechody, poschodové ferveje. Aj riadenie autíčka dá po serpentínovitých, prudko sa zvažujúcich či stúpajúcich cestičkách poriadne zaberať. Hry z nerovného terénu si tam hráči užijú. Neustále treba premýšľať, kam loptičku najrozumnejšie umiestniť. Inak sa skotúľa tam, kde si to najmenej želáte. Našťastie gríny sú veľké a najmä na všetky príkoria zabudnete pri nádherných výhľadoch. Na záver sme konštatovali, že ani jedna jamka sa nepodobá druhej. Charakteristické pre toto ihrisko sú vežičky z červených tehál postavené nielen okolo klubového domu, ale často aj na ihrisku.

Villa Padierna GC – aj pre naj európske dámy

Posledný novembrový víkend 2022 bol luxusný vilový komplex Villa Padierna GC blízko mestečka Benahavís plný ruchu a parádne oblečených žien. Hral sa tam turnaj Andalucía Costa del Sol Open, ktorý je súčasťou Ladies European Tour. Nie náhodou, veď ihrisko Alferini, ktoré je súčasťou rezortu, patrí do najlepšie hodnotenej trojky na pobreží Costa del Sol. V jeho susedstve sa k ťahajú ferveje ďalšieho ihriska Flamingos a treba povedať, že rovnako stojí za to zahrať si ho. Aj v tomto prípade čakajú hráčov úchvatné výhľady na Stredozemné more, najmä však zaujímavý, náročný layout (par 71). Postarali sa oň tak ako aj v prípade Alferini či kratšej osemnástky Tramores (par 63) architekti Cristóbal Guerrero a António Garcia Garrido. Ani tu sa bez premyslenej stratégie nedá uspieť. Ferveje sú pomerne úzke, tiahnu sa hlbokými údoliami s množstvom prírodných prekážok v podobe vysokých stromov a hustých krovísk okolo. Trestom za čo len nepatrnú nepresnosť je hľadanie loptičky v lese, ale často sa zgúľala aj niektorú zo susedných fervejí. K tomu treba prirátať častý výskyt zarastených priepastí, cez ktoré sa treba dostať na ferveje i hlboké bankre s krásne sa lesknúcimi úlomkami mramoru. Treba tiež rátať s náročnou moduláciou grínov, ktoré boli po LET-ke poriadne rýchle. Trojpaty si užili aj najlepší golfisti v našej skupine.

Marbella Golf Club Resort – rodinná atmosféra

Klubový dom v koloniálnom štýle s domáckou kuchyňou.

Šofér sa najskôr ubezpečil, že sa nechystáme na ihrisko s podobným názvom – Marbella Club &Country Golf Resort  (tiež vraj patrí k tomu najlepšiemu v okolí) a potom už nás vyviezol na bujnou vegetáciou porastené kopce nad Banahavísom. Privítal nás neveľký klubový dom v tieni mohutných borovíc postavený v koloniálnom štýle. V susedstve mu už pribúda dvojička. Už na prvej jamke bolo jasné, že ide o ďalšie zaujímavé ihrisko s veľkými prevýšeniami. Majitelia (Marbella Club Hotel & Thalasso Spa a Puerrte Romano Hotel) robia všetko preto, aby ihrisko nestratilo nič zo svojej pokojnej atmosféry, ktorú sľubujú. Kulisu mu tvorí pohorie La Concha. Dizajnér Dave Thomas ukázal aj v tomto prípade veľký kus svojho majstrovstva. Opäť nás čaká šplhanie sa hore fervejami uloženými v úzkych údoliach a potom zase hra dole kopcami. Pochopiteľne, že buginy sú tu povinné. Opäť je potrebná strategická hra a veru ani jedna palica nezostane v bagu. Treba sa prestrieľať priepasťami, štyri jamky sa tiahnu popri vode, gríny sú často vyvýšené…  Dokonalú údržbu oceníme nielen na dráhach, ale aj bokoch bankrov i všetkého okolo. Cítite sa ako v parku. Z niektorých jamiek máte prekrásne výhľady na Stredozemné more, napr. z 15. a v čase pekného počasia dovidíte až k Gibraltaru a jeho Rocks, ba dokonca na neďaleké africké pobrežie.

Cabopino GC – na skok od mariny

Golfový areál Cabopino sa rozkladá na juhozápade Marbelly nad marinou, kde kotvia luxusné jachty a na ich majiteľov a hostí čakajú na pobreží drahé reštaurácie a značkové obchody plné najmodernejších vychytávok. Ihrisko patrí k tým, ktoré sú obklopené desiatkami víl a apartmánových domov, postavených aj v niekoľkých radoch, pričom ďalšie tam v čase našej návštevy usilovne budovali. Zdá, sa, že bývať s výhľadom na ihrisko je stále žiadané. Layoutom pripomína toto ihrisko niektoré z tureckého Beleku. Kulisu mu tvoria

najmä obrovské pínie s rozľahlými korunami, ktoré robia v lete výborný tieň, ale pri nepresnom údere dokážu vrátiť loptičku poriadne dozadu. Opäť čakajú hráčov z niekoľkých jamiek úžasné výhľady na Stredozemné more. Dajú rýchle zabudnúť na príkoria, ktoré sa im počas hry stali. Nie príliš známy španielsky architekt  Juan Ligués Creus tu vytvoril na začiatku tohto tisícročia (otvárali v roku 2001) dielo s množstvom technických prekvapení. Aj keď sa vám najskôr pri pohľade na výsledkovú kartu bude zdať, že ihrisko pri jeho dĺžke 5 193 m ľahko zvládnete, ukáže sa, že vie riadne preveriť schopnosti tak profesionálov ako aj amatérov.

Almenara – kombinácia troch deviatok

Za týmto 27-jamkovým rezortom sa treba vybrať až na úplný juh Iberijského polostrova k mestu Sotogrande. Gibraltar a africká pevnina je už úplne na dohľad. Ponúka možnosť zahrať

si na kombinácii troch deviatok – Pinos (Píniová), Lagos (Jazerná), Alcornoques (Korková, pretože sa tiahne popod korkové stromy. Otvárali ju ako poslednú len v apríli 2022). Všetky susedia s Národným parkom Alcornocales, takže o nádhernú prírodnú kulisu sa postarala príroda. Za pôvodným layoutom všetkých troch deviatok stojí slávny britský dizajnér Dave Thomas. Nedávno však požiadali majitelia o ich modernizáciu legendárneho golfistu  Manuela Piñeru.

Postaral o niekoľko pozitívnych zmien, ktoré privítali hráči všetkých úrovní a zaradili ho medzi exkluzívne španielske ihriská. Hráčov čaká niekoľko nezabudnuteľných jamiek, rôzne tvarované ferveje a poriadne hlboké bunkre. Aj toto ihrisko obklopujú vily, sú však postavené s citom, takže hráči si ich takmer nevšimnú. Ihrisko je hrateľné aj pre vyššie hendikepy.

Golfovú cestu zorganizovala CK Events, s.r.o. – Golfholidays, Bratislava, ktorá popri organizovaní golfovych dovoleniek a eventov vie byť napomocná aj pri výbere nehnuteľnosti v Španielsku. Niektoré z ponúk nájdete na www.dreamvillas.sk.

Foto: jednotlivé rezorty a autorka textu

Uličky Starého mesta Marbelly, ktoré domáci nazývajú Borrio Alto, vyzerajú takmer rovnako ako v 16. storočí, keď ho postavili. Mnohé steny zdobia kvetináče so živými kvetmi.  Za prehliadku stojí aj promenáda Avenida del Mar so sochami svetoznámeho umelca- surealistu Salvatora Dalího.

Autor: Jana Janků | 11. januára 2023

Komentáre sú uzavreté.