Slovenský golf mal aj v roku 2022 veľa dobrých chvíľ

26. februára 2023

V trnavskom hoteli Holiday Inn sa 11. februára. 2023 zišiel – až na pár výnimiek – výkvet slovenského golfu. Slovenská golfová asociácia (SKGA) ocenila najlepších a najúspešnejších golfistov uplynulého roka 2022.

Aj uplynulá sezóna bola čiastočne ovplyvnená pandémiou Covid-19, ale už v podstatne v nižšej miere ako predchádzajúca sezóna.Slovenský golf má za sebou úspešný rok, radosť robili nielen jednotlivci, ale úspechy sme zaznamenali aj v tímových súťažiach.

Hráč/Hráčka roka 2022

Hráčmi roka 2022 sa zaslúžene stali Michaela Vavrová a Jakub Hrinda, obaja sú aktuálne študentmi amerických univerzít.

M. Vavrová, študentka University of Nebraska, obsadila na AMUNDI Czech Ladies Challenge 12. miesto, na Slovak Amateur Championship jej patrilo 2. miesto, Slovensko reprezentovala aj na Univerzitných majstrovstvách sveta v golfe v Turíne (Slovensko obsadilo 9. miesto), na majstrovstvách sveta žien sa pričinila o 31. miesto tímu (v individuálnej súťaži jej patrilo 61. miesto), na majstrovstvách Európy ženských tímov zabodovala pri 20. mieste tímu.

J. Hrinda, študent George Washington University, obsadil na Czech Amateur Open Championship 3. miesto, na Univerzitných majstrovstvách sveta v golfe v Turíne sa pričinil o 9. miesto slovenského výberu, v individuálnej súťaži mu patrilo výborné 15. miesto. Jakubovi sa darilo aj v zámorí, vyhral turnaje Visit Stockton Pacific Invite a VCU Shootout v americkej univerzitnej lige. Jakub aj v tejto sezóne patrí k najlepším hráčom svojho tímu.

Ocenení golfisti s predstaviteľmi SKGA a moderátorom slávnostného večera Filipom Tumom.

Víťazi žiackych a kadetských kategórií

Víťazmi najmladších kategórií do 12 rokov sa stali Olívia Grachová a Marek Albert Majerčák. Obaja získali titul majster Slovenska a Olívia sa môže pochváliť aj prejdením cutu na Slovak Junior Amateur Championship.

V kategórii starších žiakov do 14 rokov boli ocenení Marek Choma a Deniz Sapmaz.

Kategóriu kadetov do 16 rokov zaslúžene ovládli Rebecca Ann Náhliková, medzi jej najväčšie úspechy patrí víťazstvo na Slovak Junior Amateur Championship a Tomáš Šmiček, ktorému sa okrem domácich turnajov darilo aj v zahraničí, na Int. D’Italia Trofeo Teodoro Soldati v kategórii U16 obsadil 20. miesto.

Ocenení boli aj v kategóriách U18 a U21

V zaujímavej kategórii dorastenky roka patrí honor najlepšej hráčky Alexandre Šulíkovej, víťazke Slovak Junior Amateur Championship v kategórii U18, na prestížnom turnaji Annika Invitational Europe pod záštitou jednej z najlepších hráčok golfu v histórii, Anniky Sörenstamovej, obsadila Alexandra skvelé 8. miesto. Alexandra bola aj členkou viacerých reprezentačných výberov. René Bergendi ukázal aj v uplynulej sezóne progres, medzi jeho úspechy patria tretie priečky na Slovak Amateur Championship a na Slovak Junior Amateur Championship. René bol taktiež členom viacerých reprezentačných výberov.

Medzi najväčšie talenty slovenského golfu patria nepochybne Antónia Zacharovská a Lukáš Zušťák, víťazi kategórie juniorka, resp. junior do 21 rokov. Tonka Zacharovská je prváčkou na Texas A&M University. Medzi jej najväčšie úspechy minulej sezóny možno zaradiť 3. miesto na Slovak Junior Amateur Championship, Tonka je už viac rokov členkou reprezentačných výberov. Lukáš Zušťák má za sebou úspešný rok, víťaz Slovak Matchplay Championship, patrí mu 2. priečka na Slovak Junior Amateur Championship. Na Slovak Amateur Championship skončil v Top 10.

Darilo sa aj seniorom

Slovenský golf – to je aj golf pre vyššie vekové kategórie, pre kategórie Mid-Am (od 25 rokov) a kategórie senior/seniorka. Víťazmi kategórie Mid-Am sú Sophia Sommerová a Florián Tomko. Kráľom kategórie senior je opäť Igor Taraba, resp. Alžbeta Fulopová.

Slovenský paragolf na vzostupe

Po nesmelých začiatkoch sa na Slovensku rozvíja aj golf zdravotne hendikepovaných, ktorý si už vyskúšalo viacero úspešných slovenských paralympionikov. Stálicou medzi paragolfistami je Jaroslav Šalaváry, ktorému sa darí aj na medzinárodnej scéne. Teší fakt, že má úspešných nasledovníkov.

Slovensko má svoje zastúpenie aj medzi profesionálmi

Minulý rok medzi golfových profesionálov vstúpili Tadeáš „Teddy“ Teťák a Pavol Mach. Viac sa darilo Teddymu. Prvenstvo v kategórii Profesionál roka obhájil slovenský strieborný olympijský medailista Rory Sabbatini, ktorý aj tento rok bojuje na okruhu PGA Tour. Medzi ženami patrí prvenstvo Anike Bolčíkovej, ktorá na Penati Slovak Open Championship obsadila 6. miesto.

Výkon roka 2022

Slovenská golfová asociácia ocenila aj Výkon roka 2022, ktorý patrí Tadeášovi Teťákovi za výkon v 1. kole turnaja Big Green Egg German Challenge powered by VcG, kde Teddy zahral 8 rán pod par a po 1. kole bol lídrom (-8/64). Teddy sa v minulom roku zúčastnil na 7 turnajoch Challenge Tour, 4-krát prešiel cutom: Kaskáda Golf Challenge (T21), Big Green Egg German Challenge (T28), Vierumäki Finnish Challenge (T47), B-NL Challenge Trophy by Hulencourt (T52) a na jednom turnaji DP World Tour.
Mimoriadne ocenenie roka si odniesla Laura Póšová za výkon na ME ženských tímov vo Walese.

Noví členovia Siene slávy

Sieň slávy je najmladšia kategória a po minuloročnom prvom laureátovi boli uvedení do Siene slávy Juraj Lupsina, prvý prezident Slovenskej golfovej únie (SGÚ) a Rudolf Ondreička, prvý generálny sekretár. Vďaka nim bola SGÚ prijatá v roku 1995 do Európskej golfovej asociácie a v roku 1997 do svetovej golfovej asociácie WAGC. Pre SKGA je cťou uviesť týchto dvoch pánov do Siene slávy.

Foto: Damián Beseda

 

Autor: skga.sk | 26. februára 2023

Komentáre sú uzavreté.