Bulharský golfový rezort Pirin v obkľúčení troch pohorí

26. apríla 2023

Milovníkov lyžovania a súčasne aj golfu bulharské Bansko iste pohladí po duši. Aj keď niekedy premrznutou dlaňou, ako to bolo začiatkom tohtoročného apríla. Na zjazdovkách sa veselo lyžovalo a dole v údolí sme sa krásnym tamojším ihriskom prechádzali my, golfisti a snažili sa trafiť dupky, teda jamky.

Veľkonočné sviatky v tomto svetovom dovolenkovom stredisku mali svoje čaro. Nikde totiž nebolo preplnené. Treba dodať, že pravoslávni Bulhari nazývajú Veľkú noc Veľkým dňom a zmŕtvychvstanie Krista oslavujú o týždeň neskôr ako my. Inak ale zvyky aj s maľovanými vajíčkami sú podobné.

Bansko sa v ničom nelíši od alpských lyžiarskych stredísk.

Hoci sme sa tam tento krát prioritne vybrali za golfom, nedalo nám to a gondolou sme sa vyviezli aj do lyžiarskeho strediska Bansko. Hneď ako z nej vystúpite, máte ako na dlani čiernu zjazdovku Tomba, kde sa tradične odohrávajú rôzne významné preteky. Svetový pohár žien i mužov tam prvýkrát usporiadali v roku 2012 a odvtedy sa v 5-hviezdičkovom Pirin Golf Hotel & Spa pri golfovom ihrisku môžete ubytovať v apartmáne Lindsey Vonnovej a Marcela Hirschera. To sú vtedajší víťazi a  apartmány vraj dostali za odmenu. Ako často ich využili, sme sa však nedozvedeli.

Bansko hlavne lyžiarske

Lyžiarske stredisko Bansko otváral slávny lyžiar Alberto Tomba. Túto sochu postavili na jeho poctu.

Stredisko Bansko leží v krásnom bulharskom pohorí Pirin. Zo Sofie je vzdialené približne 160 kilometrov smerom na juh. Cesta tam sa nedávnym dokončením diaľnice a rýchlostnej komunikácie do údolia (za pomoci európskych fondov) skrátila z troch na dve hodiny.

Bansko je rázovité mestečko s osobitou históriou. Ukryté v horách sa nikdy počas takmer 500-ročnej nadvlády Osmanov nad Bulharskom nevzdalo. Hrdí horali si svoje obydlia dokázali ubrániť. Dodnes sa tam zachovali opevnenia i domy s hrubými múrmi so strieľňami. Napriek svojej polohe medzi vysokými a ťažko dostupnými štítmi hôr to bola vždy bohatá dedina. Jej mužskí obyvatelia si zarábali výrobou a predajom dreveného uhlia, ženy zase tkanými kobercami a výšivkami.

V tesnom susedstve dedinky vyrástla supermoderná časť so stovkami apartmánov, hotelmi (vrátane Kempinskeho) a penziónmi rôznej kategórie. Nuž, aj v nie veľmi bohatom vyše 7-miliónovom Bulharsku sa nájde dostatok ľudí, ktorí si môžu dovoliť kúpu dovolenkového

Rázovité mestečko Bansko sa nikdy nevzdalo Osmanom.

bytu či domu. V Banskom však oveľa viac počujete angličtinu. Dobrou propagáciou už pred vyše desaťročím prilákali množstvo Britov, ktorých očarilo tamojšie horské prostredie. V súčasnosti ich však vraj pomerne masovo ubúda a apartmány si po nich kupujú najmä Rusi.

V posledných rokoch prešlo toto stredisko rozsiahlou modernizáciou. Celý areál získala do prenájmu najväčšia bulharská banka, ktorá tu počas posledných rokov preinvestovala miliardy levov.

Razlog zase golfový

Len 15 km od Banska leží obec Razlog. Domáci netaja, že si vzájomne konkurujú. Ich moderné časti sa vzhľadom dosť podobajú, Razlog je však najmä golfový. Aj tam nájdete stovky predaných, nepredaných i rozostavaných apartmánov, najmä však dovolenkových domčekov v štýle francúzskych challeteov s typickými kamennými múrmi a bohatým využitím dreva. Architektov a urbanistov treba v tomto prípade pochváliť, podarilo sa im zachovať takmer v celej dedinke jednotný štýl. Občas síce uvidíte aj schátrané nedokončené barabizne, zrejme dôsledok niekoľkých posledných ekonomických kríz, ale súčasne aj aktuálnu výstavbu nových challeteov najmä v susedstve golfového ihriska Pirin Golf and Country Club. Podľa informácie Alexandry Ivanovej z tamojšieho marketingu sa kapacita ubytovania v Razlogu blíži v súčasnosti k 3000 lôžkam a pribudnúť má 50-100 ďalších nových challeteov. Aj v tomto prípade sú ich majiteľmi najmä Bulhari a Briti, ale v poslednom čase masívne pribúdajú aj majetní Rusi, ktorí ukladajú svoje peniaze do zahraničných nehnuteľností. Dodatok pre prípadných slovenských záujemcov: aktuálna cena je okolo 1 000 €/m2.

Veľkoryso postavený klubový dom.

Zásluhu na vybudovaní a rozvoji Razlogu a Pirin Golf and Country Club majú nepochybne úspešní majitelia stavebnej firmy Balkanstroj, dvaja bratia Nikolaj a a Konstadin Kalojanov a ich spoločník Kanazirev Jordan. Ihrisko s parom 72 a dĺžkou 6210 metrov  72 začali stavať už začiatkom tohto milénia, ale naplno sa začalo

hrať až v 2009. Jeho súčasťou je 5-hviezdičkový hotel Pirin Golf Hotel & SPA a apartmánové domy. Ide o investíciu za zhruba 20 mil. leva, čo je asi 10 mil. eur. O tom, že sa nešetrilo, svedčí aj fakt, že k návrhu dizajnu pozvali známeho golfistu Iana Woosnama, ktorý bol v roku 2006 kapitánom víťazného európskeho tímu na svetoznámom turnaji Ryder Cup. Nie je to jeho jediné ihrisko v Bulharsku. Podpísaný je aj pod ihriskom Lighthouse pri Balčiku na pobreží Čierneho mora. Pri projekte v Razlogu mu pomáhal aj Gary Johnston z firmy European Golf Design.

Ani samotnú výstavbu Pirin ihriska nenechali investori na náhode. Prizvali si k nej renomovanú nemeckú firma a na kvalite fervejí či grínov ale aj luxusného štýlového klubového domu s prvotriednou kuchyňou to naozaj vidno. Navyše areál o tri roky doplnili ešte o 5-jamkové ihrisko Pines.

Ako sme útočili na dupky

V čase našej veľkonočnej návštevy nás sprevádzali zasnežené štíty.

Aj samotná rozloha golfového areálu je veľkorysá. Ferveje a dupky, ako hovoria Bulhari jamkám, sa rozkladajú na 150 hektároch. Vedú zväčša po rovinke, takže ihrisko sa dá pohodlne zvládnuť aj pešo. Hoci sme hrali na konci tohtoročnej nekonečnej zimy, bolo až na pár práve vypieskovaných grínov vo výbornom stave. Pri prechádzke jamkami sa hráčom ponúkajú prekrásne výhľady na okolité, v čase našej veľkonočnej návštevy zasnežené trojtisícovky troch pohorí – Pirin, Rila a Rodopy. Tie sa vraj stretávajú práve na ihrisku pri jednej z najkrajších jamiek – trojparovke č. 3. Hovoria o nej, že je magická. Grín sa skrýva za vysokými stromami a kríkmi. Okrem toho musíte prestreliť divoký potok a netrafiť sa do hlbokých bankrov okolo. Loptičky táto jamka priam hltá a ani dostať sa na grín ešte nie je nijaké víťazstvo. Je pomerne veľký, takže trojpat sa tam dá zahrať celkom ľahko.

Dizajnér nakreslil ihrisko tak, že si tam zahrajú hráči každej úrovne. Rátať ale musia s prekážkami v podobe nie menej ako 80 bunkrov, štyroch jazierok, na niekoľkých miestach ihriskom pretekajúcou riečkou. Nechýbajú na nej malé vodopády. Je to ozajstná skúška čistého horského golfu.

Golf v horskej prírode.

Výber ubytovania je v okolí ihriská bohatý.

Päť hviezdičkový Pirin Hotel a Spa ponúka aj kúpanie v liečivej vode.

Klub má 200 členov a ako tvrdil nás bulharský spoluhráč, podnikateľ Nikolaj, úchvatné je najmä na jar a na jeseň. Obklopuje ho množstvo stromov vrátane stovák belostných briez. Výhľady neruší ani okolitá výstavba, pretože väčšina domov je od ihriska oddelená vysokými udržiavanými živými plotmi. Nie je teda náhoda, že  Pirin Golf and Country Club býva miestom European tour a medzinárodní hodnotitelia ho v svetových rebríčkoch zaraďujú medzi najlepšie bulharské ihriská, ktorých je mimochodom aktuálne sedem.

Ceny už svetové

Väčšina klientely prichádzala donedávna do Banska i Razlogu vďaka lákavým cenám. Dnes už to veľmi nie je pravda. Aj Bulhari prispôsobili ceny ubytovania, skipasov, green fee, jedla i nápojov svetovým. Tamojšia celoročne krásna príroda i ponuka však stoja za to.

Špeciálne ponuky pre rok 2023

Tri ihriská – Pravec, St. Sofia, Pirin

7 dní, 7 green fees – 1 538 €/osoba

(2 noci v  5 ***** hoteli Balkan v Sofii a 5 nocí v 5 ***** Pirin Golf Hotel & SPA

Čistá príroda a krásne výhľady na okolité štíty.

Neobmedzený golf s raňajkami a večerou

Ubytovanie 5 ***** Pirin Golf Hotel & SPA

407 € (3 dní), 576 € (5 dní), 759 € (7 dní) na osobu

Neobmedzený golf s raňajkami

Ubytovanie 5 ***** Pirin Golf Hotel & SPA

364 € (3 dní), 511 € (5 dní), 667 € (7 dní)na osobu

 4* All inclusive package

Ubytovanie: štúdio alebo apartmán

od 111-412 €/ za apartmán podľa počtu spální

Neobmedzený golf

Kontakt:

Pirin Golf & Country Club
2760 Razlog
Bulharsko
T: +359 (0) 700 18 500
E: registration@piringolf.bg
W: www.piringolf.bg

Autor: Jana Janků | 26. apríla 2023