Aj okolo bulharskej metropoly Sofia sa dá hrať skvelý golf

07. mája 2023

Golf v Bulharsku sú pre slovenských golfistov zvyčajne ihriská neďaleko Balčika pri Čiernom mori. Najmä Tracian Cliffs, teda Trácke útesy, patria k nezabudnuteľným zážitkom. Ak však zvítate do hlavného mesta krajiny – Sofie, aj v jej okolí nájdete ihriská hodné návštevy. 

Domáci vám potvrdia, že golf v Bulharsku je stále šport iba pre vybranú skupinu solventných ľudí. Svedčí o tom aj fakt, že v súčasnosti tam majú iba približne 2 500 registrovaných hráčov. Môžu si zahrať na šiestich 18-tkach (tri sú pri Čiernom mori) a jednej malej deviatke.

Pravec vymenil na starú slávu za novú

Do malej obce Pravec ležiacej asi 30 km na sever od Sofie, vedie autostráda. „Kvalitou“, teda najmä výmoľmi, pripomína cestu tretej triedy a vidno, že najlepšie časy má už dávno za sebou. Nuž tými slávnymi časmi bolo dlhé obdobie až 35-ročnej vlády (1954-1998, teda až do pádu komunizmu) bulharského komunistického vodcu Todora Živkova. Ten sa v Praveci narodil a do programu početných, hlavne komunistických delegácii vtedy patrila aj návšteva jeho rodného domu. Centrum mesta s megalomanským kultúrnym domom dnes očividne chátra.

Celkom iný svet sa vám však otvorí pár kilometrov odtiaľ – v golfovom rezorte Pravec. Už po vstupe do klubového domu cítite, že ste na tom pravom golfovom území. Nečudo, členmi tohto golfového klubu sú najmä zahraniční diplomati a šéfovia zahraničných firiem (najmä Kórejci) usadení v Sofii. Veľa zahraničných návštevníkov však prichádza aj vďaka tomu, že rezort leží len 13 km od sofijského letiska.

Ihrisko RUI Pravetz (takto to prepisujú do angličtiny) nájdeme na brehu rovnomenného jazera s pohorím Stará Planina za chrbtom. Skôr než nás tam miesta znalí nasmerujú, míňame obrovský, kedysi štátny rekreačný areál s veľkým hotelom, tenisovými kurtmi, bazénmi, bowlingom a ďalšími športoviskami. Nechýba ani kasíno. Areál tam stojí už roky a golfové ihrisko na opačnej strane jazera dostavali pred trinástimi rokmi. Hotel RUI  prechádzal v čase našej predveľkonočnej riadne uzimenej návštevy rozsiahlou rekonštrukciou. Po jej dokončení, naplánovanej na koniec tohto roku, ho bude spravovať americká hotelová spoločnosť Hyatt. Golfistov odtiaľ bude voziť na ihrisko shuttle.

Na druhom brehu jazera Pravec rekonštruujú hotelový komplex.

Za celou touto investíciou, vrátane ihriska, stojí ďalší rodák z Praveca, miliardár Valentin Zlatev. Podniká v naftárskom priemysle spojenom najmä s ruským Lukoilom. Jeho bulharskej pobočke roky šéfoval.

Ihrisko Pravec otvárali pred trinástimi rokmi. Vidno na ňom, že peniaze nehrali a ani nehrajú rolu. Všetko sa tam snažia mať dokonalé, na špičkovej úrovni. Jeho majiteľ netroškáril ani výbere architekta. Nakreslil svetoznámy dizajnérovi Peter Harradine, ktorý o svojich ihriskách tvrdí, že „ľahko sa hrajú, ale ťažké je na nich skórovať.“ Po hre na ńom potvrdíme, že má pravdu.

Deň pre našou predveľkonočnou riadne uzimenou návštevou sa prehnal ihriskom silný

Krásu ihriska Pravec zvýrazňuje pohorie Stará Planina za chrbtom

dážď so snehom a mnohé plochy boli rozmočené. Na ihrisku sme boli sami a kvôli nepovolili nám vybrať sa naň inak ako pešky. Ako sme neskôr zistili, autíčko by sa tam veľmi zišlo. Ihrisko je síce rovinaté so širokými ale aj dlhými fervejami obklopenými alejami stromov a keďže aj prechody sú pomerne dlhé, dá veru poriadne zabrať.

Výhľady na jazero, obrovské gríny

Hra na ihrisku Pravec s nádhernými výhľadmi na jazero je naozaj zážitkom. Prvá deviatka sa tiahne umelými terasami popod les a vidno, že presuny pôdy pri jeho výstavbe boli enormné. Druhú deviatku natiahol P. Harradine okolo veľkého horského jazera. Hoci voda v ňom býva podľa domácich aj v lete poriadne chladná a

vytvára často hmly, vďaka tamojšej mikroklíme sa tam dá hrať po celý rok.

Ikonická ôsma jamka v obkolesení vody.

Vysokú kvalitu údržby nastavila v prvých rokoch známa manažérska spoločnosť Troon Golf. Ako však hovorí  manažérka ihriska Kameliya Tsajkova, v súčasnosti to už zvládajú bez jej pomoci (i nemalých poplatkov za ňu). Všetko má dozorom skúsený manažér ihriska Juhoafričan Alan Arogut. A tak nečudo, že Pravec sa hrdí štatútom ihriska PGA, hostí významné domáce i medzinárodné turnaje a hodnotitelia ho pravidelne zaraďujú medzi najlepšie európske kontinentálne ihriská.

Hráčov nesporne upútajú aj obrovské, zvyčajne riadne rýchle gríny, pripomínajúce tie v Old Course v St. Andrews. V prípade 9-tky a 18-tky ide o dvojitý grín a jeho šírka je vyše 60 metrov! Keďže leží rovno pod terasou klubu, má to nesporne výhodu pre divákov najmä počas významných turnajov. K nezabudnuteľným patrí je aj ôsma ostrovná jamka.

Cena za hru je 75 € cez víkend a 55 € v týždni.

www.praverts-golfclub.com

St. Sofia na rovnom poli

Ihrisko St. Sofia na západ od Sofie nájdete pri mestečku Ravno Pole. Naozaj: čistá rovina. Hneď po vstupe nás upúta štýlový klubový dom v koloniálnom štýle s oblúkovitou fasádou obloženou na bielo natretými doskami. Aktuálne je však v rekonštrukcii a vedľa neho vyrastá už nie tak štýlový honosný hotel s 80 izbami.

Klubový dom St. Sofia je postavený v koloniálnom štýle.

Jeho otvorenie je naplánované na budúci rok, čo však v bulharských podmienkach zvyčajne neplatí. Ako sa dozvedáme od riaditeľa Angela Angelova, jeho súčasťou bude aj spa, pretože tak, ako na mnohých miestach na okolí,  aj tu majú prameň liečivej minerálnej vody. Čo sa týka vyťaženia, spoliehajú sa najmä na firemné a spoločenské podujatia.

Golfové ihrisko St. Sofia svojou údržbou za Pravcom zaostáva. Je viac prírodné, divokejšie, rovinaté. Jeho tvary nakreslil európsky rydercupový kapitán Paul Mcginley. Nájdete tam veľa vody, prekážok často v podobe vysokých stromov. Otvárali ho v roku 2004 ako prvý golfový klub v Bulharsku. Za touto investíciou stojí mediálny magnát Krassimir Gjorgov (okrem iného vlastnil aj práva na bulharské vysielanie CNN, rôzne média i reklamnú agentúru), ktorý zastával dlhé roky aj post prezidenta Bulharskej golfovej asociácie. Stojí tiež za zrodom dvoch slávnych ihrísk pri Čiernom mori – BlackSeaRama i Tracian Cliffs. Neskôr St. Sofiu predal a najnovším majiteľom je firma Bulgaria Development Holding.

 

Hrať treba často aj okolo vody vrátane jazierka s fontánou uprostred.

Samotný klub má približne 300 členov, hlavne z radov Bulharov. Ako však podotýka A. Angelov, golfová komunita v Bulharsku je stále veľmi skromná.

Ročné členské predstavuje cca 1 900 €, poplatok za hru je 150 leva (cca 75 €) cez víkend a 130 leva (cca 65 €) v týždni). Výhodou je, že tamojšia klíma je mierna, takže hrať sa tam dá po celý rok.

www.stsofiagolf.com

Okol Lake Place pred otvorením

Pri plánovaní tohtoročnej predveľkonočnej návštevy sme túžili navštíviť aj novobudované ihrisko Okol Lake Place, ktoré vyrastá na brehoch jazera Iskar len 30 kilometrov na juhovýchod od Sofie. Leží v pohorí Plana vo nadmorskej výške tisíc metrov a do známeho lyžiarskeho strediska Borovec je to len 25 km.

Investorom projektu je bulharská firma Markan Holding AD, podnikajúca v stavebníctve, developerstve, hotelierstve i vzdelávaní. Po dokončení všetkých etáp, ktoré sú rozložené na 20 rokov, má ísť o najväčšiu golfovo-rezidenčnú komunitu v Bulharsku. Ide o investíciu za najmenej 300 mil. eur, z toho 55 mil. € má stáť výstavba golfového areálu. Súčasťou rezortu, ktorý má manažovať prestížna firma IMG, má byť 18-jamkové majstrovské ihrisko  a 5–hviezdičkový hotel & spa Pulman vrátane luxusných víl a apartmánov.

Od marketingovo-obchodnej manažérky Katye Tenekavy sme sa ale dozvedeli, že jeho otvorenie ihriska sa posúva – a to na júl tohto roka, pričom hotelovú časť stihnú dokončiť pravdepodobne až koncom roka. O tom, že ihrisko má patriť k bulharskej špičke, svedčí aj fakt, že investori poverili jeho dizajnom Robina Hisemana z prestížnej firmy European Golf Design. Projekt má však od začiatku veľa neprajníkov najmä z radov ochranárov, ktorí poukazujú na fakt, že jazero Iskar je významnou zásobárňou pitnej vody.

Toto čaká od leta návštevníkov ihriska Okol na brehu jazere Iskar.

Dolná Banja spiaca Šípková Ruženka

V podobe veľkolepého projektu zatiaľ zostáva aj ihrisko pri známom kúpeľnom mestečku Dolná Banja, ležiacom v najväčšom bulharskom pohorí Rila asi 70 kilometrov od Sofie. Projekt ihriska nakreslil Steve Nicklaus zo svetoznámej americkej firmy Nicklaus Design založenej jeho otcom Jackom (je podpísaná aj pod ihriskom Legend Penati pri Senici). Keď v roku 2005 poklepával základný kameň vtedajší bulharský prezident Petar Stojanov, bola to veľká sláva. Dnes tam síce stojí už množstvo víl, ale ich majitelia ďalší golfisti si asi tak skoro, ba podľa odhadu niektorých zákulisia znalých ani nikdy nezahrajú. Rozostavané ihrisko aktuálne zarastá burinou a nik nevie, či sa veľkolepý golfovo-rezidenčný  projekt niekedy dočká dokončenia.

Foto: Archív ihrísk a autorka textu.

Autor: Jana Janků | 07. mája 2023