Keď chutilo v Tatrách lyžovanie i golf

08. apríla 2024

Napriek poriadnemu teplu bola v uplynulý piatok vo Vysokých Tatrách ešte skvelá lyžovačka. A súčasne bolo už golfové ihrisko v rezorte Black Stork vo Veľkej Lomnici krásne zelené a pripravené na hru. Presne to si želali organizátori po piatich rokoch obnoveného podujatia SKI&GOLF

Hlavní organizátori -Adam Žampa a Rory Sabbatini.

Organizačný tím tvorili tentokrát dve športové hviezdy – aktuálne najlepší slovenský pretekár v zjazdovom lyžovaní Adam Žampa a strieborný medailista v golfe na Letných olympijských hrách 2020 v Tokiu Rory Sabbatini. Pomocnú ruku im nezištne podala skúsená organizátorka prvých desiatich ročníkov  SKI&GOLF Danka Velecká. Spoločne prilákali do Vysokých Tatier vyše 44 účastníkov všetkých vekových kategórii, a to nielen zo Slovenska, ale aj Česka, Poľska i Holandska.

Výborné podmienky vo Furkotskej doline

Obrovský slalom Žampa & Sabbatini SKI&GOLF bol  v piatok postavený vzápätí po skončení pretekov FIS vo Furkotskej doline a pretekári ho absolvovali  v dvoch kolách. Vyberal sa lepší čas. Ten sa podľa pravidiel, tak aby boli zrovnoprávnené obe disciplíny, násobil dvomi, čo  zhruba zodpovedá paru golfového ihriska. A tak si najrýchlejší medzi slalomovými bránkami mohli urobiť slušný základ do druhého golfového dňa.

Rory Sabbatini po bolestivom zranení na slalom napokon nenastúpil.

Žiaľ, kvôli zraneniu sa nepodarilo postaviť sa na štart ani jednému z dvoch hlavných organizátorov. Adam Žampa si dáva do poriadku koleno zranené na svetovom pohári. A smola sa tesne pred začiatkom pretekov prilepila aj na Roryho Sabbatiniho, ktorý už rok trénuje v Tatrách lyžovanie. Ako videli prítomní na vlastné oči, naozaj pod vedením Adama urobil riadne pokroky. Žiaľ, tesne pred štartom spadol a bolestivo si natiahol väzivo v ramene.

Víťazom lyžiarskych pretekov sa napokon s najlepším časom stal Andreas  Žampa, ktorý trať prešiel za 33,04 sekúnd a najrýchlejšou lyžiarkou bola Anna Žampa, manželka Adama, s časom 38,81 sek.

Spoločné foto na Solisku.

Ihrisko ako v plnej sezóne

Golfová sobota bola tiež mimoriadne príjemná, na začiatok apríla nezvyklo teplá. Hoci sa nad štítmi Tatier i ihriskom občas prehnali mraky a padlo aj zopár dažďových kvapiek, všetko účastníkom vynahradilo už krásne zazeleňané a ošetrené ihrisko. Napriek zdravotným problémom do prvého flajtu nastúpili aj obaja organizátori a doplnila ich dosiaľ najúspešnejšia slovenská golfistka Zuzana Kamasová.

Náročné ferveje a gríny dali súťažiacim poriadne zabrať. Hralo sa totiž na rany, a tak bolo treba dohrať každú, aj tú nie práve vydarenú jamku.

Príprava na štart na Black Stork.

Odmena však stojí za to. Je ním postup piatich víťazov jednotlivých kategórii na májové svetové finále do Rakúska. Už tradične sa  bude v obrovskom slalome pretekať na ľadovci Kaprun a následne hrať dve kolá golfu na ihrisku v Zell am See.

Pred golfovým kolom.

Charitatívny večer

Podujatie Žampa & Sabbatini SKI&GOLF malo aj spoločenskú stránku. Výborná nálada bola prvý večer v rodinnej reštaurácii Žampovcov – Spitz v Starom Smokovci i na druhý deň v hoteli International v rezorte Black Stork.

Súčasťou druhého večera bola aj dražba predmetov. Okrem iného sa dražili lyže Adama Žampu či drajver od Roryho Sabbatiniho. Vydražená suma vo výške 6 000 € putuje detskému onkologickému oddeleniu popradskej nemocnice.

Kto pôjde do Kaprun- Zell am See?

Vľavo jeden z postupujúcich na svetové finále Vladimír Moško.

Tu sú mená víťazov jednotlivých kategórii:

Matúš Maďar/PRO, Michal Galko/Main, Dalibor Maňák/MidAge, Vladimír Moško/Masters2, Vladimír Karásek/Masters1.

Foto: Martin Žilka

Autor: Jana Janků | 08. apríla 2024