Golfové chuťovky na juhu ostrova bohyne lásky Afrodity

24. apríla 2024

Skala, pri ktorej sa podľa mýtu z peny vynorila z morskej peny bohyňa lásky Afrodita, hľadajte na juhu ostrova Cyprus, kúpajúcom sa v Stredozemnom mori. Je to len na skok od rezortu nazvanom podľa nej Aphrodite Hills s nezabudnuteľným PGA ihriskom. Aj ďalšie tri ihriská v jeho blízkosti stoja za to.

Jar je na golfovanie na Cypre ideálnym obdobím. Na tamojších ihriskách sa však hrá celoročne. Len v zime riskujete dážď a vetriská, v lete zase vedia potrápiť horúčavy. Vtedy je ideálne rezervovať si tee time na skoré ráno alebo neskoré popoludnie.

Ak sa vám štyri ihriská (celkovo ich na Cypre majú desať) zdajú primálo, treba dodať, že na týždeň golfovej dovolenky na gréckom juhu ostrova to skvele postačuje. Všetky ležia v blízkosti bývalého hlavného mesta Pafos s medzinárodným letiskom a z jedného na druhé je to autom do polhodinky. Ideálne je spojenie s pobytom na pláži, spoznávaním historických pamiatok mesta zapísaných na Zoznam UNESCO i výletmi do okolia vrátane ochutnávky vín. Nudiť sa niet kedy. Navyše, každé ihrisko je charakterom úplne iné.

Aphrodite Hills – luxus na dvoch plató

Vybudovať dovolenkový rezort svetovej úrovne s výnimočným golfom na otcovskej pôde v Kouklii bol sen člena jednej z najbohatších cyperských obchodníckych rodín Evagorasa Latinisa. Podarilo sa mu to, hoci rezort neskôr predal cyperskej banke. Aphrodite Hills Resort je luxus – päťhviezdičkový hotel, námestíčko s obchodmi i reštauráciami, tenisové kurty, spa a stovky víl s individuálnymi či spoločnými bazénmi. To všetko sa ťahá okolo hlbokej a širokej rokliny, ktorá úchvatne štiepi tamojšiu krajinu na dve plató.

Výhľady na Stredozemné more.

O kvalite majstrovskej osemnástky, ktorú otvárali v roku 2002, hovorí aj fakt, že je členom rodiny PGA ihrísk. Všetko je tam ako vymanikúrované, udržiavané, okolo záhony kvitnúcich kvetov. Ferveje obklopujú olivovníky a karobové stromy. Cítite sa tam ako v botanickej záhrade.

Pred hrou dostávame na recepcii buginu vybavenú GPS. Prvá jamka pripomína kopou kamenia uprostred ferveje Kachlikovský dizajn na Black Stork v Bernolákove. Ale inak pohoda. Po tretej jamke ale pochopíme, prečo je tam autíčko povinné. Od jej grínu k odpalisku ďalšej je to totiž takmer kilometer, presne 950 m!

Cabell Robinson, renomovaný americký architekt žijúci v Španielsku, využil túto rozprávkovú, miestami riadne dramatickú krajinu dokonale. Dráhy ťahá najprv jedným plató, aby ste sa potom museli spustiť po prudkých serpentínach dole do rokliny a vzápätí vyškriabali na druhé plató, ktoré sa tiahne až k Stredozemnému moru. Slabšie povahy nech za volant radšej ani nesadajú.

Medzitým však treba uprostred rokliny  odohrať slávnu 7. jamku, ktorú znalci zaraďujú za jeden z najkrajších trojparov na svete. Naozaj nezabudnuteľný výhľad. Muži to majú na grín na druhej strane kroviskami zarastenej rokliny, umiestnený ako na stene veľkej misy, 130 metrov. Opticky to však vyzerá oveľa viac. Ženy to majú zboku o čosi ľahšie, ale aj z ich tíčiek môže loptička poľahky skončiť v krovinách. A to je ešte jamka z troch strán strážená hlbokými bunkrami. Skrátka atrakcia a súčasne skúška schopností každého hráča. Nezabudnuteľný je tiež výhľad z 8. a 15. grínu. Pred hráčmi sa rozprestierajú vody Stredozemného mora. Len kúsok odtiaľ sa vraj vynorila z vĺn spomínaná Afrodita. Na toto ihrisko naozaj málokto zabudne.

Slávna siedma jamka umiestnená na boku hlbokej priepasti.

www.aphroditehills.com

Tajomstvá tajomného údolia

Ihrisko Secret Valley, teda Tajomné údolie, sa tiahne len o dolinu ďalej od Aphrodite Hills. Ba zo 14. jamky aj vidno jeho klubový dom a prvú fervej. Pôvodná deviatka sa ťahala opačne, ale dnes je väčšina jej jamiek zaliata priehradou, odkiaľ čerpajú na Cypre tak vzácnu vodu.

Nad ihriskom upútajú červené Venušine skaly.

Terajšie ihrisko sa zrodilo v roku 2013, keď sa jeho nový majiteľ Bank of Cyprus rozhodol pre redizajn. Poverili ním štvornásobného rydercupového kapitána, víťaza British i US Open Tonyho Jacklina. Na spoluprácu si prizval ďalších skúsených dizajnérov Hans-Georga Erhardta a Snorriho Vihjalmssona. Dráhy ihriska stiahli dole do údolia popri potoku smerujúcemu do Stredozemného mora a tajomne ich ukryli do okolitej zelene. Stromy poskytujú v horúcich dňoch blahodarný tieň, no zároveň sú častými prekážkami v hre. Okolitú kulisu tvoria kopce s červeno sfarbenými Venušinými skalami. Vysoko nad  ihriskom si nemožno nevšimnúť obrovskú vilu pôvodného majiteľa ihriska – cyperského miliardára, developera, Theodorosa Aristodemouva.

Hoci ihrisko hrá väčšina domácich členov pešky, predsa len, a to najmä v horúcich dňoch, sa hodí autíčko. Najmä kopcovité prechody dajú zabrať. Prvou deviatkou dokráčate k Stredozemnému moru, aby ste sa paralelne vrátili ku klubu.

Secret Valley v tajomnom údolí.

www.secretvalleygolfresort.com

Minthis – zveľadené historické dedičstvo

Ihrisko Minthis na rozdiel od prvých dvoch treba hľadať vo vnútrozemí. Od Pafosu je to asi pol hodinka autom. Prechádzate srdcom cyperského vinohradníckeho regiónu až na kopec v pohorí Throodos ku klubovému domu. Pred očami sa otvára údolie ako široká misa a po jeho svahoch sa driapu ferveje.

Ferveje sa tiahnu okolo kláštora.

Minthis vyrástol na cirkevnej pôde. Uprostred tróni kláštor z 12.storočia. Mnísi ho už ale už dávnejšie opustili a dnes slúži na svadby a spoločenské akcie. Aj tu sa dizajnérovi – je ním Donald Steel –  ponúkol doslova dramatický priestor na vytvorenie majstrovskej osemnástky, ktorá je inak najstaršou na Cypre. Tohto roku oslavuje  30 rokov. Už na prvom odpalisku hráči tušia , že ich čaká náročný, nezabudnuteľný golf. Hrať z rovnej plochy je tam prakticky nemožné. Dráhy sa tiahnu kláštornými záhradami a nanovo vysadenými vinohradmi hlboko do údolia a na záver zase hore ku klubu. Bez autíčka je to naozaj makačka.

Supermoderná dedinky so spa, ktoré získava jednu cenu za druhou.

Minthis bol vždy náročným ihriskom.  V roku 2006 sa jeho majiteľ, najväčší súkromný cyperský rezidenčný developer – spoločnosť Pafilia, rozhodol pre moderný redizajn. Poverili ním tím Mackenzie

& Ebert, ktorí dráhy umne včlenili do tohto kopcovitého priestoru. Uvedomíte si to najmä na 10. odpalisku, z ktorého treba tak z mužských ako aj ženských odpalísk prestreliť kroviskami zarastenú hlbokú priepasť, aby ste sa vôbec dostali fervej. Ani to ešte nie vždy výhra, lebo je ako prudká zjazdovka a loptička sa často zgúľa niekoľko desiatok metrov späť.  Náročnosť ihriska zvýšil po rekonštrukcii aj ostrovný grín jamky č. 14.

Margarete Dunst, Rakúšanka, ktorá sa usadila na Cypre, má v rezorte na starosti obchod. S hrdosťou nás previedla novým supermoderným spa, ktoré zbiera jedno ocenenie za druhým. Je súčasťou dedinky so 44 supermodernými suitmi, námestíčkom s reštauráciami i obchodmi. Z roka na rok pribúda tiež počet súkromných víl nad ihriskom.

Z bazéna je nádherný výhľad na desiatu jamku.

www.secretvalleygolfresort.com

Eléa so 60 bunkrami 

Štvrté cyperské ihrisko Eléa, v preklade oliva, zaujme najmä počtom bunkrov. Nečudo. Jeho autorom je slávny britský hráč, šesťnásobný víťaz major, Sir Nick Faldo. A jeho dizajn je preslávený práve bohatým počtom bunkrov. Na Eléa ich umiestnil 60! Nielenže sú riadne rozľahlé, často jeden vedľa druhého, ale aj poriadne hlboké. Hráčom vedia dať poriadne zabrať, a to najmä pri vetre, ktorý tam fúka takmer neprestajne. Aj tu dráhy lemuje veľa olivovníkov a rohovníkov (karobníkov), na ktorých sa rodí tzv. svätojánsky chlieb. Cítite sa ako v parku. Ihrisko je pomerne rovinaté, dá sa zvládnuť pešky.

Eléa leží od letiska v Pafose pár minút autom a aj do historického centra mesta je to iba sedem kilometrov. Koncom minulého roka sa zmenil majiteľ rezortu. Stala sa ním cyperská dopravná spoločnosť Lakena Holdings, ktorá sa spojila s firmou CCA Enterprises špecializujúcou sa na manažment golfových rezortov po celom svete.

Na Eléa si užijete bunkre. Je ich tak až 60!

Za koľko si zahráte?

Ceny za hru sú na cyperských ihriskách pohyblivé – záleží či ide o vysokú, nízku alebo strednú sezónu. Napríklad na Aphrodite Hills je to za 18-jamiek 120-180 €, na Secret Valley 80-120 €, Minthis  95-130 €, Eléa 90-130 € Preto je výhodnejšie kúpiť si golfový balík spolu s ubytovaním a dopravou na ihrisko.

Foto: Jana Janků a golfové rezorty

Golfovú cestu na Cyprus bude v septembri organizovať agentúra Birdie Golf.

Kontakt: nukovic@birdiegolf.pro

 

 

 

Autor: Jana Janků | 24. apríla 2024