Greenieplanet – nový virtuálny svet pre golfistov

07. júna 2012

Otec a dvaja synovia Wiegerovci sú na Slovensku známa golfová rodina. Venujú sa najmä vyučovaniu golfu, ale podnikajú aj v predaji golfového výstroja. Najmladší z rodiny –  Peter, inak  tiež PRO tréner, prišiel nedávno so svojím partnerom s novou zaujímavou aktivitou. Vymyslel pre golfistov sociálnu sieť Greenieplanet.com. 

  • Ako sa zrodil tento nápad?

S partnerom sme dlhšie rozmýšľali, s akou aktivitou oslovíme golfové Slovensko a neskoršie golfový svet. Greenieplanet nám napadol, keď sme si uvedomili, ako všetko ide online na internete a že síce existujú golfové online projekty, ale žiadny sa nevenuje potrebnej interaktivite či už pre golfové ihriská a obchody, alebo aj pre samotných golfistov. Ako dlhoročný golfista som si uvedomil hodnotu informácií od iného golfistu, napríklad o tom, či dané ihrisko spĺňa kvalitu a ako bol s ním spokojný. Na stránkach golfových klubov nájdeme zvyčajne rôzne, musím to nazvať „výtvory“ fotiek, ktoré neodzrkadľujú realitu. www.greenieplanet.com má teda slúžiť golfistom na vymieňanie si informácií o golfových ihriskách, tréneroch, obchodoch a inom – či už v pozitívnom alebo negatívnom zmysle.

  • Čo všetko sa skrýva za takýmto projektom?

Je za tým veľa ešte pre golfistov neznámych nápadov, ktoré majú na stránke k dispozícii. Nájdu tam veľa naprogramovaných aplikácii, ktoré pomáhajú každému nájsť si to, čo potrebuje.

  • Čo ale považujete za najpodstatnejšie?

Je to už spomínaná výmena informácii medzi golfistami na golfových profiloch, ktorých máme na stránke už vyše 50 000, a to len keď počítame  trénerov a golfové ihriská vo svete. Na týchto profiloch sa už rozbehli konverzácie o golfových kvalitách ihrísk. Môžem uviesť aj príklad. Na profile Bernolákova prebehla diskusia medzi členmi klubu, trénerom a rôznymi golfovými nadšencami. Spolu prišli na to, že Black River už nie je tak náročne kosené ako v minulosti. Keď som si to prečítal, tak som sa rozhodol, že tento rok si ho určite pôjdem vyskúšať. Toto je ukážka hodnoty skúseností, hovoreného slova, ktoré sa musia niekde zhromažďovať. A garantujem vám, že Facebook to nie je.

  • V internete ale dnes už viac či menej úspešne funguje aj množstvo iných sociálnych sietí…

Môžeme si to ukázať na už spomínanom Facebooku. Povedzme, že mám v profile 30 golfových priateľov a tiež sa dozviem, kde kto hral a ako bol spokojný. Ale položme si otázku: stačí mi 30 mojich kamarátov, ktorí chodia hrávať väčšinou na svoje domovské ihrisko, keď v okolí Bratislavy máme okolo stovky golfových ihrísk?  A preto golfisti potrebujú miesto, kde sa slobodne a jednoducho podelia o svoje skúsenosti. Čím viac sa ich zapojí do konverzácií, tým viac hodnotného obsahu budú mať k dispozícii.  

  • Greenieplanet.com má teda šancu presadiť sa v internetovej konkurencii?

Áno, a som presvedčený, že táto sieť bude úspešná. Vidíme potrebu rozdelenia internetu zo všetkého a o všetkom na jednu tému. Ak má golfista chuť pozrieť si niečo o golfe, navštívi golfovú stránku a ak chce dostať pravdivé informácie, bude si radšej čítať feedback golfistov. A to je Greenieplanet.com.

  • V čom je ešte táto sieť výnimočná?

Hlavne funkcionalitou, ktorá je jedinečná. Takzvaný Open Wall – otvorená nástenka, umožňuje nielen napísať, čo si myslím, a to nielen členom Greenieplanet, ale aj golfovým ihriskám. Obchody či tréneri majú zase šancu ľahko sa propagovať. Na Facebooku a v iných sociálnych sieťach musíte investovať veľa času na získavanie či už laikov do skupín, alebo priateľov do profilu. Tento čas môžete na Greenieplanet investovať napríklad do písania blogu o svojom biznise, alebo o skúsenostiach. A uvidí to každý člen ihneď po prihlásení sa na stránku.

  • A čo, ak tam budú pribúdať príspevky v sekundách?

Aj nato myslíme, a preto máme na Open Wall už naprogramovaný filter nástenky, kde si určíte, či si chcete pozerať trebárs len blogy zo Španielska, alebo fotky zo Slovenska a Česka. Filter je prepracovaný a funguje podobne ako vyhľadávanie áut na automobilových stránkach.

  • Aký cieľ si kladiete?

Ten je jasný. Chvíľku bude trvať, kým si golfové ihriská uvedomia efektivitu promovania sa na Greenieplanet.com a golfisti potrebu zdieľania informácií o golfových kluboch.

  • Aká je návštevnosť stránky?

Evidujeme nárast návštevnosti. Denne je to už v stovkách a mesačne v tisícoch. Je aj v záujme ihrísk a trénerov promovať niečo jedinečné. Veď ak dostanú svojich členov na Greenieplanet, tak nemusia denne tzv. spamovať do ich e-mailových schránok informácie, ktoré im chcú dať. Na Greenieplanet môžu prispievať denne a budú oslovovať tých, ktorí si tie informácie žiadajú.

  • Čo má urobiť golfista, aby sa stal súčasťou tejto novej siete?

Stačí navštíviť slovenskú mutáciu stránky www.greenieplanet.sk a prihlásiť sa cez jednoduchý formulár. Potom je už na golfistovi, ako bude tráviť čas na stránke. Môže si vyhľadávať golfové ihriská pomocou vyhľadávania v pravom hornom rohu, prezerať si Open Wall, vypĺňať si golfové štatistiky, prezerať si golfové oznamy rôznych domácich aj svetových portálov a mnoho ďalších aktivít. 

  • Aký unikátny obsah nájdu na Greenieplanet slovenskí golfisti?

V prvom rade sú to názory na ihriská, ich hodnotenie, prípadne fotografie pridané samotnými golfistami, ktoré sa na všeobecných
sociálnych sieťach strácajú medzi množstvom informácií iného obsahového charakteru. Ja, ako profesionálny golfový tréner, tam
prispievam svojimi radami a na základe vlastných skúseností a poznatkov im radím, ako odstrániť chyby, alebo ako zahrať konkrétne ihrisko. Často sa totiž stáva, že sa golfista vydá na nové ihrisko a nevie, akú taktiku tam zvoliť. Nakoľko som v golfe už viac ako 15 rokov a počas svojej golfovej kariéry som odohral už nespočet ihrísk, viem im poradiť. 
 

  • Viacerí si už odskúšali aj vašu online švihovú analýzu…

Áno, Greenieplanet ponúka jedinečnú príležitosť, ako dostať feedback zadarmo od golfového trénera v relatívne krátkom čase. Stačí, ak si nahrá svoj švih a pripojí mi video na môj wall. Na základe toho mu v krátkom čase vyhotovím analýzu s odporučeniami, ako si zlepšiť švih. Vďaka online som schopný robiť analýzy golfistom z celého sveta, ktorí by v opačnom prípade museli za mnou cestovať niekedy aj tisíce kilometrov. Túto službu už u mňa využili golfisti zo Slovenska, Čiech, Maďarska, ale aj USA, Austrálie, ba dokonca aj Japonska.

  • Aké ďalšie služby ponúkate?

Najnovšie ponúkame svojim členom aj profesionálne fotografie z turnajov, alebo na požiadanie im za dohodnutých podmienok nafotíme golfový book. Každý, kto z nás hrá golf, vie, že má len málo dobrých fotografií, pretože počas hry sa sústredíme hlavne na ňu a fotografovanie býva často prekážkou v plynulosti hry. Momentálne fotíme turnaje prevažne na Slovensku, ale o túto službu už prejavili záujem ihriská zo susedného Maďarska, Čiech, Rakúska a Poľska. Zároveň budeme prinášať fotoreporty z okolitých ihrísk, aby golfisti videli ich momentálnu kvalitu a na základe toto sa rozhodli, či je ihrisko v takom stave, aby stálo za zaplatenie si poplatku za hru.

Zhovárala sa Jana Janků

Autor: Jana Janků | 07. júna 2012