Kitzbühel má nielen najrýchlejšiu zjazdovku ale aj golfové poklady

20. mája 2012

Streif na kopci Hahnenkamm, jedna z najťažších zjazdoviek na svete, dokonale preslávila mondénne rekreačné stredisko v rakúskom Tirolsku – Kitzbühel. Každý lyžiar túži aspoň raz v živote spustiť sa po nej. V posledných rokoch tam však mnoho hostí prichádza aj preto, aby si odskúšalo tamojšie skvelé golfové ihriská.    

Keď býva na Hahnenkamme nesporne najťažší a najrešpektovanejší zjazd Svetového pohára, za jediný víkend počas týchto pretekov sa natlačí do tamojších hotelov a penziónov okolo 60 až 80 tisíc návštevníkov z celého sveta a akredituje sa 800 novinárov. Hoci je počas bežnej prevádzky zjazdovka Streif z bezpečnostných dôvodov čiastočne uzavretá, denno-denne sa na nej doslova zrážajú stovky lepších i horších lyžiarov, ba dokonca aj začiatočníkov z celého sveta. Veď to je už niečo povedať doma: zvládol som Hahnenkamm!

Rovnako ako na Streif sú Kitzbühelčania hrdí na svojho nedávno zosnulého rodáka Toniho Sailera. V alpských disciplínach získal tri zlaté olympijské medaily, stal sa päťnásobným majstrom sveta a hlavne bol veľkou osobnosťou. Nie náhodou ho vyhlásili za rakúskeho športovca 20. storočia.

Po skončení športovej kariéry sa uchytil tento sympatický fešák vo filme, ba aj spieval. No napokon pôsobil ako športový funkcionár, riaditeľ pretekov Hahnenkamm. Nie veľmi je však známe, že bol aj výborným golfistom, hoci sa  tomuto športu  začal spolu so svojim bratom Rudim venovať až po skončení lyžiarskej kariéry.

Štyri ihriská okolo

Golf sa stal pre Kitzbühel popri lyžovaní ďalšou športovou lahôdkou, ktorá napĺňa tamojšie hotely a penzióny zase v lete. O tom, že je pre región existenčnou záležitosťou, svedčí aj fakt, že v lete tam kvôli nemu prichádza až štvrtina hostí. A predstavitelia tamojšej turistickej kancelárie i mesta robia všetko preto, aby ich bolo ešte viac. Tvrdia, že niet lepšej propagácie, ako ukázať, že tento šport milujú aj domáci. Málokde na svete vraj nájdete toľko ochotných domácich golfistov, ktorí radi pôjdu s hosťami vo flajte.

Golfový nadšenec sa nebude  v Kitzbüheli naozaj nudiť. Štyri ihriská v tesnom okolí a ďalších tridsať v blízkom dosahu  znamená, že každý deň počas krátkeho či dlhšieho pobytu môže objavovať stále niečo nové.

Na Čiernom jazere

Napríklad také ihrisko Schwarzsee Reit, ktoré leží neďaleko jazera Schwarzsee. Mimochodom je naozaj čierne, ponuré, čo spôsobuje rašelinisko na jeho dne i v jeho okolí.

Prvá deviatka ihriska začína na príjemnej rovinke. Netreba sa však dať učičíkať. Potom už nasleduje poriadna skúška fyzičky. Ferveje stúpajú prudko do kopca, a keď sa tam udýchaní vyšplháte, sotva sa viete sústrediť na pokojný odpal. Ale tie výhľady na Alpy stoja zato. Dvakrát sa hrá na ostrovný grín a úplnou špecialitkou je posledná päťparová jamka. Grín je tesne za takmer tri metre vysokým drôteným plotom. Ak ste tam prvý krát a sústredíte sa len na zdarné prehodenie plota, budete nepríjemne prekvapení. Za ním totiž tečie divoká hlboká a vari štyri metre široká rieka. Ak neskončíte s loptičkou vo vode,  len ťažko ju nájdete na strmých hustou trávou porastených brehoch.  

Mimochodom ihrisko Schwarzsee Reit je majetkom miestneho turistického zväzu a  v plnej príprave je už výstavba ďalších deviatich jamiek. Opäť z peňazí tamojších podnikateľov v cestovnom ruchu.

Odpalisko na streche

Len pár kilometrov za Kitzbühelom sa nachádza ďalšie ihrisko Eichenheim. Znalci ho zaraďujú medzi najkrajšie alpské ihriská  a aj bedeker Peugeot ho už trikrát zaradil medzi 100 najlepších ihrísk Európy.

Leží na terasách, takže vydriapať sa na ne je tiež riadnou „makačkou“. Ferveje často zužujú okolité lesy, medzi ktorými je ihrisko umiestnené, takže bez presnej hry treba rátať s večným hľadaním loptičiek. Je to dielo Kyla Phillipsa a dizajnér skutočne využil to, čo mu tamojšia príroda ponúkla, vrátane všetkých jej prekážok, ako sú priepasti, potôčiky či listnaté lesy.

Ďalšie deväť jamkové ihrisko Kitzbühel Laps sa preplieta parkom okolo hotela A-Rosa. Hoci sa rozkladá na malej ploche a hoci vyzerá ako by bolo určené iba pre postarších kúpeľných hostí, dá riadne zabrať. Nechýba tam päť par i dva ostrovné gríny. Skrátka, architekt myslel aj na divákov. Veď nie je nič zábavnejšie, ako pozorovať pri kávičke a zákusku na terase, ako tí úbohí golfisti topia loptičky v jazierku…

A to ešte čaká jedno prekvapenie na záver. Odpalisko poslednej jamky umiestnil totiž architekt na strechu garáže hotela. Je to však také majstrovské dielo, že zvonku si to ani nevšimnete.

V záverečnej rovinke Streifu

Posledné zo štvorice kitzbühelských ihrísk je deväť jamkovka Rasmushof. A v tomto prípade ide svojim spôsobom  o „pikošku“. Rozkladá sa na spomínanej slávnej zjazdovke Streif. Netreba sa však obávať. S jej prudkými úsekmi, kde pretekári dosahujú aj 140-kilometrovú rýchlosť, nemá nič spoločné. Ide o pokojne nadizajnové ferveje umiestnené v záverečnej rovinke zjazdovky a je priam ideálne pre začiatočníkov. A čo je podstatné pre domácich i návštevníkov mesta – z historického centra je takpovediac na dohodenie kameňom – iba päť minút pešky. Takže na výlet tam chodievajú celé rodinky.

A ak sa niekomu ešte máli, len17 kilometrov z Kitzbühelu je v Erpfendorfe ďalšia nová deviatka – ihrisko Lärchenhof. Pochádza z dielne anglického dizajnéra  Keitha Prestona, ktorý pridal ešte aj šesťjamkovú akadémiu. A návštevníka tam opäť čakajú okrem dokonale upravených fervejov prekrásne výhľady na Kitzbühelské Alpy.  

FOTO: Tatiana Jantoláková a archív ihrísk

 

 

Autor: Jana Janků | 20. mája 2012