Agónia maďarského golfu?

28. mája 2012

Maďarský golf oslavoval vlani storočnicu, ale tento stimul mu dlho nevydržal, píše Tamás Oltványi, člen Medzinárodnej asociácie golfových a cestovateľských novinárov IGTWA. Nevidno nijaké znaky zlepšenia a bremená ťažkej ekonomickej situácie krajiny vytvárajú unikátnu situáciu v Európe.

Tamás Oltványi tvrdí, že krutá agónia maďarského golfu je očividná. Niektoré ihriská boli zatvorené, počet hráčov stagnuje, mladá generácia si nemôže dovoliť hrať golf.

 Kríza zasiahla naplno

Dôkazom je napríklad situácia v Budapeštianskom golfovom klube, ktorý bol založený už v roku 1911. Vlani tam otvorili nové golfové ihrisko zvané Academy, ale len rok po jeho spustení do prevádzky ho nedávno zatvorili. Cudzinci to ťažko pochopia. Ide o kopcovité deväť jamkové ihrisko s malebnými grínmi, ponúkajúce prekrásne výhľady na hlavné mesto Maďarska.  Malo byť symbolom „Zlatých čias“ a znovuzrodenia golfu po 50 rokoch komunizmu a jeho zákazu. Pravda je ale iná. Tréningové odpalisko a ihrisko, ležiace iba päť minút autom z centra Budapešti, je prázdne a zatvorené. Prevzala ho medzinárodná banka a tá hľadá odvážnych Maďarov, ktorí by ho boli schopní opäť prevádzkovať.

V súčasnosti je však iba malá šanca, že by ihrisko udržali nažive, lebo kríza zasiahla maďarský golf naplno. Nie iba Academy zápasí o prežitie. V podobnej situácii je všetkých ďalších desať maďarských golfových rezortov. Dôvodom je veľmi malý počet hráčov. Z desiatich miliónov obyvateľov Maďarska hrá golf iba 2 500 ľudí. Aj aktívni golfisti obmedzujú svoje výdavky na tento šport.

Ihrisko neudržal ani milionár

Dôvodom súčasnej situácie v maďarskom golfe je spomínaná zlá ekonomická situácia krajiny, a to sa medzi prvými dotklo práve golfu.

Aj známy privátny 18-jamkový PólusGolf Club spolu so 6-hviezdičkovým hotelom, ktorý postavil bohatý maďarský podnikateľ Péter Pólus a pred štyrmi  rokmi hostil Majstrovstvá Európy diplomatov, zatvorili. Gríny zarastajú a na fejvejoch môžete stretnúť akurát tak psičkárov so svojimi miláčikmi.

Aj 18-jamkové ihrisko v južnej časti Maďarska – v Hencse, už zatvorili. Nejakí investori z Kaposváru, čo je mesto asi 30 kilometrov od Hencse, síce napokon zaplatili za zavlažovanie grínov a odpalísk, ale ferveje už prakticky neexistujú. V posledných týždňoch je v Maďarsku mimoriadne sucho a závlahy nestačia.

Peňazí niet 

Odborníci na ekonomiku nevidia nijaké šance na zlepšenie situácie, ktoré by priniesli peniaze do golfu. A tak nie je vylúčené, že ďalšie maďarské ihriská sa dočkajú takého istého osudu, ako kluby, ktoré sme spomínali.

Preč  sú časy, keď fungovalo svetoznáme ihrisko  Mount Széchenyi course na kopci nad maďarskou metropolou, kde hral na turnaji koncom 30. rokov aj legendárny americký golfista Bobby Jones. Postavili ho v roku 1921, ale po 2. svetovej vojne bolo zničené.

„Zlaté obdobie maďarského golfu sa v tejto dekáde pravdepodobne nevráti,“ uzaviera svoju úvahu Tamás Oltványi.

Poznámka: Z Maďarska prichádzajú aj dobré golfové správy,  2. júna 2012 tam otvárajú nové deväť jamkové ihrisko pri Balatone –  Forest Hills Golf & Country Club.

 Preklad: Jana Janku

 Foto: archív ihrísk

Autor: Jana Janků | 28. mája 2012