Beřovice – links pri Prahe na dohľad od bájnej hory Říp

14. júla 2012

Vtipný reklamný slogan: Ihrisko, ktoré má švih. V prípade 18-jamkového Ihrisko Beřovice, len 35 kilometrov z centra Prahy, to naozaj platí.  Majstrovské, dokonale udržiavané, s milou domáckou atmosférou.

Možno sme mali šťastie, ale hoci nás tam nik nepoznal, hneď nás každý zdravil. Na parkovisku, v klube i na ihrisku. A tak radi dávame tip: keď sa budete zdržiavať v Prahe a zažiada sa vám golfu, z autostrády smerom na Chomutov treba odbočiť do kráľovského mesta Slaný. Odtiaľ to je do Beřovíc už len päť-šesť kilometrov. Možno vás v Slanom trochu zamotajú krivolaké ulice, ale domáci vás ochotne nasmerujú.

V peknom klubovom dome sa stretávame s komerčnou manažérkou rezortu Vandou Koukalovou. Dáva najavo radosť, že na ihrisko zablúdili aj hostia zo Slovenska. Inak sú tam zvyknutí okrem Čechov najmä na Nemcov, ktorí prichádzajú aj za dobrou (a lacnejšou) kuchyňou a ešte lepším českým pivom. A aj ceny za hru sú prijateľné. Osemnástku si cez týždeň zahráte za českú tisícku a deviatku za 700 Kč (cca 40 €/ 28 €) a cez víkend za 1200 Kč/800 Kč (48/32 €).

Rukopis H. G. Erhardta

V Beřoviciach sa hrá golf od roku 1998. Najskôr tam postavili akadémiu a keď záujem prevýšil možnosti, rozhodla sa skupina investorov, že postaví majstrovské ihrisko. Prvú deviatku otvárali v roku 2004 a o štyri roky aj druhú. Vznikla tam tiež známa golfová škola, ktorá je dnes súčasťou Tréningového centra mládeže a vedie ju jeden z najskúsenejších českých PRO trénerov Jan Juhaniak.

Beřovické ihrisko nazývajú links. Tiahne sa zväčša po zvlnených lúkach. Zatiaľ mu na niektorých dráhach chýbajú výraznejšie stromy, ale aj to je len otázka času, lebo malé stromčeky sú už vysadené.  Keď však hráte v časti popri potoku, stromy, kríky a ďalšia vegetácia robia prirodzenú hranicu ihriska. A nechýbajú ani jazierka. Viackrát sa hrá popri nich i cez ne a 16-ta jamka je dokonca ostrovná.    

Na ihrisku je očividný rukopis známeho rakúskeho architekta nemeckého pôvodu Hansa Georga Erhardta. A tak nečudo, že našincovi toto ihrisko veľmi pripomína (aj tými chýbajúcimi stromami) Skalicu alebo báčsky Welten, ktoré tiež pochádzajú z jeho dielne. Je tiahle, s dlhými dráhami, kde si natrénujete hru s drevami. Bez elektrického vozíka sa však pripravte na riadnu makačku. Hlavne prechody  od jamiek k odpaliskám sú často dlhé aj vyše 300 metrov a neraz vedú do prudkého kopca. Idete však zväčša po vyasfaltovaných alebo spevnených cestičkách, takže to vám manipuláciu s buginou uľahčí.

Nechýba trojička

Ferveje – to je jednoducho krása. Sú tak dokonale udržiavané, že máte pocit, že tam nikto ani nehráva. Vidieť vyseknutý alebo neopravený drn je takmer nemožné. Dráhy majú tradičné erhardtovské zvlnenia i oblúkovité výbehy do rafov. Moderátor golfu na Eurosporte Alan Babický to prirovnáva k ponožkám s tenisovými loptičkami. Premýšľajúci a presný hráč si tam môže dokonale premyslieť, kam umiestniť svoje rany. Ale aj rafy sú tam vykosené na nízko, takže ak loptičku neutopíte v niektorom z jazierok, nemáte ju zväčša ani kde stratiť.

Zaujímavé sú gríny. Sú nezvyklo rozľahlé a tvarované do vĺn, takže dostať sa na ne ešte nič neznamená. Počet patov cez vlny môže neutešene upraviť skóre.

No a najmä okolo grínov vás ešte čakajú typické erhardtovské bankre, ktoré ich zvyčajne chránia zo všetkých strán. Pravdaže nechýba ani Erhardtov signature –  trojička okrúhlych bunkrov – od najmenšieho po najväčší – chrániacich grín.

V diaľke za ihriskom vidno  pre Čechov bájnu horu Říp. Tieni ho síce obrovské elektrické vedenie, ale aj tak si nemožno nevšimnúť jeho typický vzhľad  – z okolitej mierne pahorkatej krajiny čnie nečakane ako hríbik z machu.

Na pôde nešetrili

Domáci tvrdia, že ihrisko ponúka jamky, ktoré si s inými nespletiete, a ktoré poskytujú dokonalé súkromie. Naozaj, na pôde sa na tomto ihrisku nešetrilo. Hrať sa dá z piatich odpalísk a pre hráčov všetkých kategórii. Mimochodom, rekord tohto 72 parového ihriska je 68 rán. Takže riadna výzva pre toho, kto ho pozná, i náhodných hráčov.

Beřovice nás naozaj očarili. Je to náročné, ale férové ihrisko. Obdivuhodná je čistota na ňom, nenájdete tam ani smietku, nieto ešte špak. Dokonalé je aj značenie. Jeho autori mysleli na každý detail. Napríklad kluboví hráči majú pred príchodom na prvé odpalisko čítačku kariet, ktorá signalizuje na recepcii že idú hrať bez toho, aby na ňu vôbec zašli.

A k ihrisku patrí aj verejná deviatka s trojparovými jamkami dlhými od 43 do 200 metrov, ktoré sú ideálne na trénovanie krátkej hry. Je to zmenšenina klasického ihriska, kde sa hráči stretnú so všetkými prekážkami, ktoré sú na normálnych ihriskách. Môžu tam hrať aj tí, ktorí nemajú golfové osvedčenie.

Pri odchode sa s nami lúči slogan na bilboarde: Nic to nechce, jen hrát lehce. Přeje Golf Beřovice.

Kde zložiť hlavu?

Ubytovať sa dá priamo v areáli. Ale domáci vás radi nasmerujú tiež do partnerského hotelu Hejtmanský Dvůr v Slanom.

Foto: Tatiana Jantoláková a archív ihriska

Autor: Jana Janků | 14. júla 2012