Golfové Vianoce na Kréte? A prečo nie

06. decembra 2012

Grécko, ktoré je v poslednom čase v súvislosti s krízou tak premieľané, golfu zatiaľ príliš neprepadlo. V celej krajine majú len sedem rezortov a jeden rozostavaný pri Olympii. K najkrajším v krajine patrí nesporne osemnástka na ostrove Kréta.

Gréci to neradi priznávajú, ale tak trochu závidia susednému Turecku, ktoré sa  do budovania golfových ihrísk pustilo skôr, a teraz z toho jeho turizmus významne ťaží. Doba sa medzitým zmenila a Grécko sa dostalo do vážnych ekonomických problémov. O golfe sa tam preto teraz príliš hlasno nehovorí, okrem iného aj preto, že z 11 miliónového národa hrá tento šport len 1 500 ľudí. A tak si zrejme budú musieť na golfový boom počkať aj turisti.

Na ostrove Kréta, populárnom aj medzi slovenskými dovolenkármi, nájdete dve golfové ihriská  – majstrovskú osemnástku a deviatku typu Pitch&Put.

Na ihrisku sa neštrajkovalo

Osemnástka The CreteGolf Clubv leží len pár kilometrov od krétskej metropoly – Heraklion a z jeho medzinárodného letiska sa tam dostanete za necelú pol hodinku. Zbehnete päť kilometrov z diaľnice obopínajúcej po severnom pobreží časť ostrova a v susedstve známeho aquaparku už z diaľky vidíte časť po kopcoch sa ťahajúcich fervejí zasekaných medzi červené skalnaté hradby. Hneď tušíte, že vás čaká nevšedný zážitok.

My sme dovolenku na Kréte pôvodne vôbec nemienili spájať s golfom. Zaujímalo nás viac more a historické pamiatky. Turisti však mienia a Gréci menia. V čase keď sme sa vybrali na prehliadku najznámejšej krétskej historickej pamiatky – Knossos, štrajkovali. Tak generálne, že zatvorili pred stovkami zvedavých turistov aj brány tohto paláca.

Takže na ihrisko sme sa vybrali celkom neplánovane. Tam sa našťastie neštrajkovalo.  Generálny riaditeľ Dimitris Kollaros sa okamžite prejavil ako džentlmen a človek správnej dobrosrdečnej krétskej povahy. Spoločné kolo golfu bolo okamžite dohodnuté. Problémom neboli ani chýbajúce palice, topánky, loptičky  či rukavička. Všetko do druhého dňa nachystal a vyrazili sme. Sprievod nám na pár jamkách robil aj jeden z troch švédskych PRO, ktorí vyučujú v tamojšej golfovej akadémii.

Hotelieri investovali

Investormi ihriska je okrem pár súkromných osôb najmä 40 významných krétskych hotelov. Ich vlastníci pochopili, že golf sa v posledných rokoch stal významnou doplnkovou aktivitou a pomáha získavať hostí aj mimo letnej sezóny.  Na Kréte sa totiž na rozdiel od väčšiny európskych krajín dá hrať po celý rok.  Dimitris okamžite vygooglil, že zo Slovenska sa tam dá dostať z Viedne s jedným prestupom v Aténach. Večeru už môžete tráviť v niektorom z partnerských hotelov.

Krétske ihrisko oslávi budúci rok desaťročnicu od otvorenia. Každý, kto ho navštívil, potvrdí, že patrí k najkrajším, čo ponúka Stredomorie. Známy britský architekt Bob Hunt dokonale využil prírodu a vytvoril majstrovské dielo. Z divej neučesanej polopúšte urobil zelenú oázu obklopenú hradbami z červených skál, divokými kroviskami a bodliačím, ale aj olivovníkmi a novovysadenými oleandrami.

Z ihriska  sú nádherné výhľady. Zo  zadnej deviatky vidno najmä divoké krétske horstvo Dikti. Tam podľa Homéra ukryla Rea v jaskyni syna Zeusa, aby ho uchránila pred zlobou jeho otca Knossosa obávajúceho sa o svoj olympský trón. Z druhej deviatky sú zase prekrásne výhľady na modrú hladinu Egejského mora.

Už po príchode je vám jasné, že to nebude turistická prechádzka po rovinke. Odporúčame obetovať pár eur navyše a vybrať sa na ihrisko vozíkom. Najmä v horúcich dňoch.

Nesporne najviac si budete pamätať jamku č. 7, kde muži hrajú cez hlboký kaňon. Netreba sa ale stresovať, ak vám nevyjde odpal. Za kaňonom je drop zóna a tam sú aj ženské odpaliská, takže dámy pravdepodobne ušetria na loptičkách. Ferveje sú vo všeobecnosti pomerne široké, ale presná hra je v tomto prípade mimoriadne potrebná. Hľadať loptičky po skaliskách či v hustých kroviskách a bodliačí nie je práve najpríjemnejšie. Obzvlášť v lete, keď sa tam zvyknú vyhrievať aj hady. Hru ešte sťažuje aj 68 bunkrov.

Osemnásta jamka býva bežnou „fintou“ dizajnérov, ktorí sa ňou snažia sťažiť golfistom posledné chvíle na ihrisku, ale súčasne pobaviť tých, ktorí sedia na klubovej terase pri pivku či kávičke a škodoradostne či so súcitom pozorujú, komu sa podarí „utopiť“ čo najviac loptičiek. V tomto prípade sa hrá navyše z kopca a tesne pred grínom je na ferveji prírodná jama obklopená skalným múrom. O hustých kríkoch na jednej strane a troch jazierkach okolo neho ani nehovoriac. Takže kto ihrisko nepozná a nevie taktiku, môže sa spoliehať len na šťastie.

Aj v horúcich dňoch

D. Kollaros zdôrazňuje, že vďaka pofukujúcemu vetru od mora sa tam dá hrať aj v horúcich letných dňoch. Pravda, čiapka proti úpalu je vtedy obzvlášť potrebná. Ihrisko je otvorené po celý rok, ale priznáva, že v januári a februári zvykne pršiavať, ale aj vtedy je na ostrove celkom príjemná teplota.

Hostí rozdeľuje na letných, ktorí prichádzajú na Krétu kvôli moru a hra golfu je pre nich len príjemná zábavka navyše. Mnohí zimní hostia tam však mieria kvôli tomu, že si môžu golfu užiť do sýtosti. „V zime púšťame na ihrisko denne len 70 hráčov, aby tu vládla stále pohoda a nik nikoho nenaháňal, ako to býva napríklad v Turecku,“ hovorí. „Preto nás často navštevujú aj PRO so svojimi skupinami, pretože im umožňujeme pokojný tréning.

Ihrisko má par 70 a je dlhé 5 831 m z bielych, 5 484 zo žltých,  5012 z modrých a 4 407 m z červených odpalísk. O jeho náročnosti hovorí aj slope rating 138 zo žltých, 131 z modrých a 124 z červených.

Cena za hru je 80 € za 18 jamiek a 50 € za 9 jamiek. Možno však využívať rôzne zľavy. Napríklad tí, ktorí sa ubytujú v niektorom zo 60 partnerských hotelov (zoznam nájdete na http://www.crete-golf.com/partner-hotels.aspx) majú ceny zhruba o 15 % nižšie a dovoz hotelovým mikrobusom.

Dlhodobé pobyty

V susedstve ihriska je dedinka Village Heights Golf Resort pozostávajúca z luxusných apartmánov, kde si možno počas zimy objednať aj dlhodobý pobyt od dvoch do štyroch týždňov. Do marca je v cene aj neobmedzená hra golfu. Takže fanatickí hráči si tam môžu naozaj užiť.

Kokotosov Pitch&Put

Druhým ihriskom na Kréte je Pitch&Put s deviatimi trojparovými jamkami a dĺžkou 1 042 metrov v zátoke Mirabello. Je súčasťou tamojšieho luxusného rezortu Elounda. Navrhol ho bohatý majiteľ hotelov a rezortov a súčasne golfový architekt Spyros Kokotos.

Minov labyrint a Adrianina niť

Ak pravda práve nebude štrajk, treba sa pri návšteve Kréty celkom iste vybrať na prehliadku Knosského paláca len pár kilometrov od Herakliona. Postavili ho okolo roku 2000 p. n. l. Bolo to stredisko minojskej civilizácie, vrátane povestného Minovho labyrintu, kde bola na orientáciu potrebná Ariadnina niť. V roku 1893 ho začal odkrývať britský archeológ Arthur John Evans a čiastočne ho aj zrekonštruoval.

Preprava palíc zdarma

Grécke aerolínie Aegean Airlines patria k tým, ktoré podporujú golf a golfistom cestujúcim na Krétu, Korfu, Chalkidiki a Cyprus prepravia golfový výstroj zdarma.

Golf sa bude hrať aj v Olympii

Najnovším gréckym golfovým prírastkom sú dve osemnástky Costa Navarino na pobreží Stredozemného mora v regióne Messinie, ktoré postupne otvorili v roku 2010 a 2011. Links of Olympia pri slávnej Olympii mali dokončiť vlani, ale zatiaľ sa im to nepodarilo.

Cestu na Krétu vám zabezpečí napr. Cestovná kancelária Aeolus Bratislava www.aeolus.sk

Foto: Jana Janků

Autor: Jana Janků | 06. decembra 2012

Komentáre

  1. na kréte som bola aj v knossose aj v heraklione v múzeách ale ešte som vtedy nehrala golf, ale si myslím, že v tom čase tam ešte tie hriská nestáli, v každom prípade tam je podnebie príjemné, ale v lete to by som určite na hrisko nešla je tam strašne teplo, teraz by to šlo, ale zasa ja nejdem, ale dakujem janka za správičky aspon si posurfujem po hriskách, kedže je tu snehu ako na vianoce a len sa dívam z okna na zasneženú boršu, už vysadili stromy, ked narastú tak to „bude zážitok“ ako v bernolákove na river park. pekný den olga