V Golf du Solei spomínajú na slovenské údery

08. januára 2012

 Je to skvelý pocit. Ste tisícky kilometrov od domova a Slovensko sa tam – v dobrom – skloňuje už od chvíle, ako prejdete vstupnou bránou. Na najvýznamnejšom turnaji, ktorý sa tam kedy hral, vyhrala Slovenka. Reč je o ihrisku Golf du Solei a Zuzane Kamasovej.

Arabská jar poriadne zamiešala karty v turistickom priemysle. Mnohé krajiny, najmä však Egypt, Tunis a Líbya,  sa zdajú (nesporne oprávnene) pre mnohých dovolenkárov nebezpečné. Maroko, kde je zatiaľ relatívny pokoj, chce z toho vyťažiť. Vidno to na obrovských propagačných kampaniach, do ktorých v roku 2011 štát masívne investoval. Okrem iného do vytvorenia imidžu zaujímavej golfovej destinácie.

 V zime najlepšie

Čo sa týka golfovania, má Maroko naozaj všetko, čo má mať. Vhodné počasie, pekné udržiavané ihriská, nie prehnané poplatky za hru i kedíkov, dobré jedlo i milých ľudí. K tomu pre Európanov exotická atmosféra starých medín či súkov. Nezabudnuteľné zážitky. Spev mezuínov zo stredovekých mešít posilnený reproduktormi zvolávajúcich „ovečky“ k modleniu, trhoviská plné vôní rôznych korenín, jedlá z tádžinu, ubytovanie v luxusných hoteloch alebo na butikové hotely prerobených riadoch, čo sú staré paláce patriace v minulosti (a mnohé dodnes) bohatým obchodníkom či iným podnikateľom.

Golf sa dá v Maroku hrať prakticky celý rok. Veď v krajine majú priemerne 300 slnečných dní. V lete  pritom nebýva  extrémne horúco -pravdaže až na výnimky- a vtedy je najlepšie zájsť na ihriská skoro ráno, alebo navečer. V prímorských oblastiach treba rátať s tým, že od apríla do septembra tam fúka od Atlantiku pomerne silný vietor, ale aj to patrí k prekážkám, s ktorými musí golfista rátať. Práve preto tam vtedy radi chodia trénovať profesionálni hráči, ktorí takúto hru najmä na linksových ihriskách akoby našli.

Od septembra do októbra zase zvykne pršať, takže rekreačným golfistom odporúčajú domáci január až marec. V Maroku vtedy býva ideálnych 15-18 0C, navyše väčšina európskych ihrísk vrátane slovenských je vtedy pod snehom.

Tridsiatka ihrísk

Výber marockých ihrísk je naozaj slušný – v súčasnosti je ich k dispozícii  27, z nich pätnásť má najmenej 18 jamiek. V súčasnosti je najviac, až osem ihrísk, okolo historického a cudzincami tak milovaného mesta terakotovej farby –  Marakéšu. Za najvýznamnejší sa ale považuje 45 jamkový areál Royal Golf Dar-Es-Salam v Rabate, kým najstarším klubom je Royal Club v Tangiere. Do piatich rokov však plánujú v Maroku zvýšiť počet ihrísk na 40 a predať ročne 1 400 000 green fees.

Za pár minút zrovnané so zemou

My sme začali golfový pobyt v Agadire, meste pri Atlantickom oceáne, ktoré sa vďaka širokým piesčitým plážam zaradilo medzi významné svetové turistické strediská. Je to absolútne moderné európske mesto so širokými bulvármi a vysokými hotelmi.

Nebolo to tak vždy. Do 29. februára 1960 aj tam žili ľudia v nízkych domčekoch v úzkych uličkách, nechýbala stará medina a súky. Onoho dňa bolo za pätnásť minút po všetkom. Silné zemetrasenie zrovnalo toto významné prístavné mesto a križovatku karavanov prichádzajúcich zo Sahary so zemou. O život prišlo 15-tisíc ľudí, čo bola takmer polovica obyvateľstva.  Maročania so svojimi berbersko-arabskými koreňmi sú však húževnatí ľudia. Obnovu mesta začali hneď po zemetrasení, avšak dva kilometre južnejšie.

 Po stopách Kamasovej

V súčasnosti ponúka Agadir štyri ihriská, čo predstavuje 99 jamiek. Piate je pred dokončením.

Prvé odpaly sme si išli odskúšať na ihrisko Golf du Solei www.golfdusoleil.com . Už výhľad z klubovej terasy stál za to. Dokonale upravené ferveje a gríny obkolesené mohutnými palmami, eukalyptami, jazierkami a záhonmi kvetov.  Nečudo, že toto ihrisko zvolili na jar tohto roku za miesto pánskej časti Európskej túry – 38. Trophée Hassan II. i dámskej 17.La Coupe Lalla Maryem.

Pre fanúšikov slovenského golfu je to navyše ihrisko, kde Slovensko žalo vďaka Zuzane Kamasovej obrovskú slávu. Dosiahla tam vo svojej kariére dosiaľ svoj najväčší úspech, keď sa stala víťazkou tohto turnaja, hoci sa naň dostala len na špeciálne pozvanie.

Nechtiac si jej slávy trochu užila aj autorka reportáže. Napríklad manažér ihriska pri predstavovaní a vyslovení krajiny pôvodu významne zdvihol obočie a poznamenal: „Odtiaľ prichádzajú víťazky.“ Pravda, to našťastie nevidel jej hru.

Nemenej príjemné bolo prelistovať si vtedy aktuálne číslo magazínu Golf du Maroc. Bolo totiž len niekoľko týždňov po onom turnaji, a tak mu venovali  takmer celé číslo. Zuzkine meno tam skloňovali vo všetkých pádoch a jej fotky zaplnili niekoľko strán, vrátane detailu na titulke, kde čupiac oblečená v žltej sukničke, pozorne číta grín. Hlavná reportáž sa začína fotkou, kde uteká pred spŕškou šampanského, ktorou ju polievajú súperky, a titulok znie: Kamasová pripravila prekvapenie. A to nehovoriac o ďalšej celostranovej fotografii i tej, kde jej kráľovský princ Moulay Rachid odovzdáva víťaznú trofej – striebornú vykladanú truhličku.

Hrajú aj členovia kráľovskej rodiny

Maroko sa pýši svojou golfovou tradíciou i súčasnosťou. V roku 2011 sa mu podarilo pritiahnuť mužskú i ženskú Európsku túru a s nimi aj svetových hráčov. Ale aj v samotnej krajine-kráľovstve ide o populárny šport. Evidujú tam 90 000 hráčov a  podporu má aj v kráľovskej rodine. Sám kráľ Mohamed VI. golf vraj nehrá, je viac na vodné športy. Golfistom je ale jeho brat, princ Moulay Rachid a dobre vraj hral údajne aj ich otec. Inak vraj na to, akými sú resp. boli členovia kráľovskej rodiny golfistami, sa vraj v Maroku pýtať nepatrí.

 Pod rozložitými stromami

Nuž, hrať na ihrisku Golf du Solei, kde sa pár týždňov prechádzali najlepší európski hráči a hráčky, bolo nesporne pre všetkých účastníkov nášho zájazdu výzvou. Ide o jednu osemnástu a dve deviatky rôznej technickej náročnosti,  takže návštevník si môže vybrať niekoľko variácií. Dizajnovali ich páni Manuella a Courbin. Každé z ihrísk má veľa jazierok s môstikmi, nechýbajú vodopády a rozsiahle bunkre.

Ferveje sú pomerne úzke, takže si to vyžaduje presnú hru. Čo golfoví návštevníci nesporne ocenia najmä v horúcich marockých dňoch,  sú veľké stromy, ktoré vrhajú na ferveje príjemný chládok.  Na druhej strane sťažujú hru, pretože pri nepresnom údere vedia zmeniť smer lopty, často aj späť za hráča.

 Kde zložiť hlavu?

Výber hotelov Agadire je obrovský – od veľkých hotelových rezortov, ako je napríklad  Atlantic Palace (www.atlanticpalaceresort.com), kde nechýba ani kasíno, až po malé dizajnové hotely, prerobených zo  starých palácov bohatých kupcov – riadov. Sú zvyčajne vybavené luxusnými spa a wellness ako napríklad Riad Villa Blanche (www.riadvilablanche.com) či Riadana (www.agadir-riadana.com).

 

 

Foto: Jana Janků a archív ihrísk

Autor: Jana Janků | 08. januára 2012