Maďarsko je pre Slovákov z roka na rok lákavejšie

10. apríla 2013

Kedysi  chodili Slováci do Maďarska najmä kvôli nákupom.  Hoci je tomu tak ešte čiastočne aj dnes, štatistické údaje prezrádzajú, že čoraz viac ich prichádza aj kvôli turistike.

Vlani tam zaznamenali 261 829 prenocovaní v komerčných ubytovacích zariadeniach, čo je medziročný takmer 12-percentný nárast. Slovensko sa tak stalo pre Maďarsko 13. najvýznamnejším zdrojovým trhom cestovného ruchu.

Ulicami Budapešti

Najobľúbenejším cieľom návštev Slovákov je Budapešť a jej okolie. Maďarskú metropolu už nevyhľadávajú len kvôli historickým pamiatkam, ako je Námestie hrdinov, Andrássyho trieda či Budínsky hrad. Mnohí, najmä mladí návštevníci vyhľadávajú aj rikša taxíky, tajné salsa párty, vínne bary, túry po podzemných bunkroch, kultúrne zážitky či niektorý z festivalov.

Budapešť je známa aj svojimi vynikajúcimi termálnymi vodami a historickými kúpeľami ako napríklad Széchenyiho kúpele, kúpele Gellért, Lukács či Rácz. A stále pribúdajú ďalšie. V centre mesta nájdeme už aj kúpele Magnolia Day Spa či Magnólia, ktoré vyhľadávajú najmä dvojice.

Ak sa vyberiete smerom k renovovanej pešej zóne na Ulici 6. októbra, dostanete sa na námestie Vörösmartyho, kde sa nachádza najnovšia cukráreň svetoznámej siete Szamos Marcipán – Dom Szamos Gourmet. Nie je to však len obyčajná cukráreň, ale  môžete si tam vyskúšať aj výrobu bonbónov.

Po tejto trase prídete aj k renomovanému Palácu Klotild, v ktorom sa nachádza najnovší exkluzívny hotelový prírastok – päťhviezdičkový Hotel Buddha Bar. Ak sa do Budapešti vyberiete na rodinný výlet, nemali by ste vynechať ani žraločie akvárium Tropicarium či Palác zázrakov, ktorý sa nedávno presťahoval do susedstva Tropicaria.

Výlety po okolí

Kto chce spoznávať širšie okolie Budepešti, dobrým riešením bude Hotel Aquincum, odkiaľ sú Margitin ostrov, Zichyho kaštieľ či Múzeum v kaštieli Kiscelli len na skok. Ak pôjdete ďalej po tejto trase z centra k Hotelu Aquincum, dostanete sa na zelenú trasu, ktorá svojimi prírodnými krásami láka milovníkov túr po celý rok. Ide o Dunajský oblúk, kde môžete stráviť zopár príjemných dní či už na Vyšehrade, vo Váci, na ostrove Szentendre alebo v Západnom Novohrade či Rétságu.

Vyšehrad je centrom Dunajského oblúka a návštevníci sa tam môžu ubytovať vo viacerých štvorhviezdičkových hoteloch ako Thermál Hotel Visegrád či nedávno otvorený Patak Park Hotel. Vo Váci si môžete pozrieť Zbierku moderného umenia, Múzeum Sajdik alebo Memento Mori. Kto sa však zaujíma skôr o svet Polovcov, vynikajúcim miestom je jazero Bánki s hotelom Tó Hotel Wellness na jeho brehu. Na ostrove Szentendre si zase v jazdeckom a zábavnom parku Bodor Major možno zajazdiť na koňoch, povoziť sa na konskom záprahu, alebo si zmerať svoje sily na visutej lanovej dráhe.

Vo vzdialenosti 120 kilometrov od Budapešti sa nachádza Zsámbék so štvorhviezdičkovým hotelom Espa Bio a Art Hotel, z ktorého je to iba niekoľko minút do Etyeku, Vínnych pivníc Rókusfalvy, kde hostí čaká ochutnávka vynikajúcich vín. Cestou na Gödöllő sa oplatí zastaviť v Jazdeckom parku Lázár bratov Lázárovcov, majstrov sveta v jazde na koči.

www.madarsko.sk

 

Foto: archív

Autor: Jana Janků | 10. apríla 2013