Slovenský golf sa nestratil ani v Afrike

15. apríla 2013

Hrať vo finále najväčšej svetovej série amatérskych turnajov — BMW Golf Cup International v Juhoafrickej republike, či stretnutie s golfovou legendou Gary Playerom , to sú zážitky na celý život. Podarilo sa to Zvolenčanke Ivete Porvažníkovej.

  • Ako sa dostane slovenská hráčka na finále  BMW Golf Cup International?

    Vo Zvolene som sa už ako malé dievča venovala rôznym športom, ako sú gymnastika, atletika či basketbal. Počas štúdia na SPŠ drevárskej vo Zvolene som však presedlala na volejbal a tento šport mi učaroval tak, že som ho hrala aktívne za Zvolen vyše 20 rokov. Lenže rôčky pribúdali. Našťastie po štyridsiatke som začala s golfom a úplne som mu prepadla. V súčasnosti mám HCP 15 a po ôsmich rokoch sa dostavil asi môj najväčší úspech – vyhrala som národné finále BMW Golf Cup v ženskej kategórii. A tým aj vstupenku na svetové finále. Mimochodom, postupových kôl sa v jednotlivých krajinách zúčastnilo okolo 100-tisíc hráčov.

  • A tak si začiatkom marca tohto roku dostala do Juhoafrickej republiky… Kde ste hrali?

  • Miestom finále bol rezort Fancourt Golf Resort George. Je to jeden z najstarších klubov v tejto krajine. Leží na úpätí hôr Outeniqua Mountains, na prekrásnej Garden Route, teda Záhradnej ceste. O jeho histórii svedčí fakt, že trojjamkové ihrisko tam otvárali už v roku 1886. V súčasnosti sú súčasťou rezortu tri osemnástky Montagu, Outeniqua a The Links a akadémia. Pod ich dizajnom je podpísaná slávna americká golfová legenda Gary Player. Tento päťhviezdičkový golfový a konferenčný rezort zaraďujú medzi najkrajšie v Juhoafrickej republike.
    • Ako prebiehalo samotné finále BMW Golf Cup International?

    • Hralo sa na  ihriskách Montagu a Outeniqua. Po cvičnom kole nasledovalo prvé a druhé a vyvrcholením bolo finálové kolo. Montagu je ihrisko s veľmi rýchlymi grínmi stráženými množstvom bankrov.  Janka č. 17. dizajnom pripomína slávnu 12-tku v Auguste. Je tam aj množstvo vodných prekážok. Ihrisko Outeniqua nie je až také veľkolepé a náročné ako Montagu, ale dá tiež zabrať. Najmä množstvo bankrov robí aj kratšie jamky riadne náročnými.
  • Aký máš celkový dojem z turnaja?

Bol to pre mňa skutočne nezabudnuteľný týždeň a aj obrovská skúsenosť. Hralo sa systémom stableford. Vo veľkej konkurencii reprezentantiek 47 krajín som sa umiestnila na 24. mieste. Som teda spokojná ako som reprezentovala Slovensko, pretože golfové ihriská boli veľmi náročné, o čom svedčí fakt, že sa na nich hrajú PGA turnaje. Zo žien vyhrala Ruska Jekaterina Boldyreva a v mužskej kategórii Juhoafričan Ockert Douglas.  Z družstiev si víťaznú trofej odniesol domáci tím, Slovensko s dvomi hráčmi hodnotené nebolo.

  • A tvoj najväčší golfový zážitok?

Tým bolo určite stretnutie a spoločná fotografia s Gary Playerom, ktorý potom na galavečere odovzdával trofeje víťazom

  • Aké dojmy na tebe zanechala Juhoafrická republika?

Táto krajina mi učarila svojou prírodou a čistotou. Mestá ako Georga a Cape Town zase svojimi golfovými rezortmi, prírodou a históriou. Nakoľko sme si pobyt predĺžili, navštívili sme Stolovú horu, Mys dobrej nádeje, botanickú záhradu, pštrosiu farmu a veľa ďalších zaujímavých miest, ktoré táto krajina ponúka.

  • Iste máš pred sebou nové ciele…

Naďalej sa chcem venovať golfu ako amatérka, samozrejme už len v kategórii seniorov.

 

 

Autor: Jana Janků | 15. apríla 2013

Komentáre

  1. Tak to je závidenia hodný zážitok,Iveta si to zaslúži je to hráčka, ktorá sa len tak nevzdáva, prajem jej aj v seniorskej kategorii vela štastia a radosti z golfu.

  2. Chcem sa podakovat redaktorke Jane Janku za zverejnenie tohto clanku, ktorym som sa mohla o svoje zazitky a skusenosti podelit aj s inymi golfistami, a ludmi mne blizkeho okolia. Prajem Vam vela peknych golfovych zazitkov a uspechov. 🙂