Mladí golfoví víťazi Faldo Series pocestujú tohto roku do USA

17. júla 2013

Matthew, 24-ročný syn slávneho golfistu Nicka Falda,  je prekvapujúco skromný človek. V súčasnosti reprezentuje neziskovku zastrešujúcu sériu turnajov Faldo Series pre mladých golfistov od 12 do 21 rokov, ktorú založil jeho otec Nick. Niekoľkokrát navštívil aj Slovensko.

S Matthewom sme sa stretli v rakúskom golfovom rezorte Waidhofen, kde sa aj za účasti slovenských hráčov uskutočnili Majstrovstvá Rakúska Faldo Series. Keďže Majstrovstvá Slovenska tejto série sú už predo dverami – budú  20. – 23.  augusta 2013 v rezorte Black Stork vo Veľkej Lomnici, aktuálne sú aj niektoré tohtoročné novinky, o ktorých sme hovorili.

  • Asi vám dám otázku, ktorú počúvate veľmi často, ale nedá mi neopýtať sa: Nechcete pokračovať v otcových šľapajach profesionálneho golfistu?

Nie. Golf síce hrám, ale iba pre radosť. Keď mám deň, tak zahrám ihrisko na par, ale nie vždy sa mi to podarí. Chýba mi totiž ten sen, túžba, akú mal môj otec, ktorý si v štrnástich rokoch vysníval sen, že sa stane najlepším golfistom sveta. Pritom dovtedy ani nebol členom nejakého golfového klubu. Ja som golf hrával od útleho detstva, mal som špičkový výstroj i trénerov, pohyboval som sa na najslávnejších ihriskách… Skrátka, bolo to niečo celkom iné ako v jeho prípade. Keď mi raz ako dvanásť či trinásťročnému po nejakom vyhratom turnaji ktosi povedal, že sa zrodil nový Nick Faldo, radšej som otočil na päte a nahnevaný odišiel. Viem, že byť profesionálnym hráčom je veľmi ťažké. Človek musí naozaj veľmi chcieť. Môj otec dokázal, že sa dá dostať na absolútnu špičku, ale ja som k tomu nebol nikdy tlačený. Hral som, len keď som chcel. Viem, že na svete je veľa dobrých golfistov, ale na špičku má málokto. Mojou túžbou je hrať dobrý golf a asi ako každý sa túžim zlepšovať. Ale chcem byť iba dobrým amatérskym hráčom.

  • Pôsobíte v neziskovej organizácii Faldo Trust, ktorá založil váš otec a ktorá zastrešuje turnaje pre mladých talentovaných hráčov Faldo Series. Aká je v nej vaša úloha?

Som výkonným riaditeľom práve pre sériu. Náš organizačný tím je veľmi malý. Vo Veľkej Británii, kde je sídlo, sa o všetko staráme traja ľudia. Jedného máme v Hong Kongu pre ázijskú časť série. Teraz uvažujeme o rozšírení našich aktivít do USA, kde to možno prevezmem ja osobne. Našou úlohou je vytvoriť celoročný program turnajov. Organizujeme aj iné podujatia, hlavne sa však zúčastňujeme našich turnajov po Európe a pomáhame riešiť organizačné problémy.

  • Faldo Series si dala do vienka úlohu pomáhať mladých ľuďom nájsť pomocou golfu svoju identitu a tiež vychovávať budúcu generáciu majstrov. Naplnilo sa to. Veď víťazmi jej turnajov sú už viaceré dnešné hviezdy…

Áno, najďalej to dotiahol a nesporne najznámejší je Rory McIllroy. Ale prvým víťazom našej série bol už tiež známy Nick Dougherty a potom zase napríklad Yani Tseng, Oliver Fisher a ďalší.

  • Ako sa rozvíja séria od jej založenia?

Začínala vo Veľkej Británii pred 18 rokmi a potom sa už rozširovala po Európe. Po Poľsku, Islande a Rusku pribudli ďalšie krajiny a pred ôsmimi rokmi sme prišli aj do Ázie. Budúcim krokom sú USA.

  • Aká je doterajšia štatistika Faldo Series?

Tohto roku zastrešujeme 40 turnajov v 30 krajinách. Polovica z nich je v Európe, vrátane Slovenska, zvyšok v Ázii a dva turnaje sú alebo už boli v Južnej Amerike – v Brazílii a Čile a ďalší na Strednom východe – v Abú Dhabi. Celkovo sa série zúčastňuje ročne okolo 7 000 mladých hráčov.

  • Turnaj Faldo Series sa hráva aj Slovensku. Jeho licenciu má zakúpený rezort Black Stork vo Veľkej Lomnici. Pravidelne na ňom stretávame aj vás osobne…

Áno, na Slovensku som bol po tri uplynulého roky a mám na vašu krajinu veľmi dobré spomienky. Mám tam výborné vzťahy so Sylviou Hruškovou a ďalšími ľuďmi okolo turnaja. Tento rok však na Faldo Series Slovak Championship príde namiesto mňa môj kolega.

  • Celkom čerstvou novinkou je, že veľké finále – Grand Final Faldo Series, nebude v Severnom Írsku, ale v USA. Prečo táto zmena?

Kontrakt s Lough Erne Golf Resort v Severnom Írsku sa jednoducho skončil a dostali sme ponuku z USA. Keďže otec v tejto krajine v súčasnosti žije a plánujeme tam rozvíjať naše aktivity, privítali sme to. Dostávame tak možnosť ukázať aj „za morom“, čo robíme. Hoci aj tam organizujú podobné podujatia na podporu mladých talentovaných golfistov, predsa len my ponúkame víťazom výnimočné ceny. Víťazi z eurotúry pôjdu do Ázie, do Mission Hills v Číne, tak ako tam bola napríklad aj Slovenka Natália Hečková.

  • Pre mladých budúcich majstrov golfových majstrov je to teda nová obrovská príležitosť…  Kde sa bude hrať Grand Finale?

Veľké finále bude v golfovom rezorte Greenbrier v Západnej Virginii.  Je to slávne ihrisko, ktoré hostilo v roku 1979 Ryder Cup, neskôr zase ženský Solheim Cup, PGA Tour a iné významné turnaje. Hrali tam takí slávni hráči ako Hogan, Snead, Palmer, Nicklaus, Trevino, Watson, Ballesteros, Woods, Mickelson, môj otec a iní.

  • Na jednej strane to znie lákavo, na druhej z Európy je to predsa len ďalej ako do Írska a možno si to ani niektorí hráči nebudú môcť z finančného dôvodu dovoliť…

V tejto chvíli už môžem prezradiť, že im bude stačiť, ak sa za svoje dostanú do Londýna. Odtiaľ poletí — už na naše náklady — špeciálne lietadlo do USA. A účasť na turnaji je pre víťazov bezplatná.

  • Koľko dní a kedy strávia za morom?

Termín je určený na október a z Európy by do USA malo letieť približne sto mladých hráčov. Samotné podujatie bude trvať týždeň. Turnaj bude trojdňový a k tomu treba prirátať cvičné kolá i golfovú kliniku. Prítomný tam bude môj otec Nick Faldo a pozval aj ďalších významných hráčov. Nebudú chýbať ani minuloroční víťazi. Bude to nesporne zaujímavé podujatie a prajem aj slovenským talentovaným hráčom, aby sa naň kvalifikovali, ako v minulosti napríklad už spomínaná Natália Hečková.

Kto je Nick (Nicholas) Faldo

Narodil sa v roku 1957 vo Veľkej Británii. Znie to priam neuveriteľne, že ako 14-ročný v roku 1971 pri pozeraní turnaja Masters na novom rodičovskom farebnom televízore, hoci nebol dovtedy členom nijakého golfového klubu, si predsavzal stať sa najlepším golfistom sveta. Do troch rokov sa mu podarilo stať sa úspešným britským amatérom a vo veku 20 rokov sa ako dovtedy najmladší hráč v histórii klasifikoval na Ryder Cup (Európu potom reprezentoval 11-krát). V tridsaťročnej kariére získal šesť titulov víťaza Major turnajov, viac ako 40 víťazstiev na iných turnajoch a 98 týždňov bol na čele rebríčka svetových golfistov, čím sa stal najúspešnejším britským golfistom v histórii. Za svoje golfové zásluhy ho kráľovná Alžbeta II. v roku 2009 povýšila do šľachtického stavu a udelila mu titul Sir. Je jediným žijúcim golfistom, ktorému sa ušla takáto pocta. V súčasnosti sa venuje svojej dizajnérskej firme Faldo Enterprises,  ktorá sa už podieľala na výstavbe 50 ihrísk po celom svete. Naposledy otváral napríklad rezort Laguna LăngCô Golf Club  v Thua Thien vo Vietname. Ďalšou jeho aktivitou je podpora mladých golfistov cez organizovanie Faldo Series. Pracuje tiež ako golfový analytik a komentátor pre televízne kanály  CBS a Golf Channel. Jeho majetok odhadol magazín Sunday Times  v roku 2012 na 34 mil. USD. Má štyri deti z dvoch manželstiev.

Foto: Jana Janků a Faldo Series

Autor: Jana Janků | 17. júla 2013