Kupujete lyže? Inšpirujte sa svetovým ski testom

06. marca 2012

Už desať rokov sa stretávajú odborníci na lyžovanie, aby spoločne vybrali z ponuky najvýznamnejších výrobcov lyží to najlepšie a dali odporučenie kúpychtivej verejnosti. Tzv. World Ski Test, ktorý dal inšpirácie pre sezónu 2011/2012, sa konal tentokrát  v Zell am See/Kaprun. 

Svahy lyžiarskeho areálu Schmittenhohe (nad známym rakúskym turistickým mestečkom Zell am See/Kaprun) sa po dva marcové dni 2011 hmýrili olympijskými víťazmi, majstrami sveta, predstaviteľmi svetových výrobcov lyží i novinármi špecializujúcimi sa na lyžovanie. Testovali modely lyží, ktoré bežní smrteľníci ešte ani nevideli,  a v obchodoch sa mohli objaviť až pred sezónou 2011/2012.

Hlavná hviezda Franz Klammer

Testovanie sa robí na „slepo“,  a to je zodpovedná práca. Jeho výsledky tradične viac či menej ovplyvnia predaj toho-ktorého modelu a určia alebo podporia rodiace sa lyžiarske trendy. 

Na testovačov čakalo v radoch naukladaných vyše 250 párov od desiatich najvýznamnejších svetových výrobcov. Ich vrchné plochy i akékoľvek identifikačné znaky, napríklad na viazaní, boli prelepené čiernymi páskami a platil aj zákaz obzerať si skĺznice. Aj na ne totiž väčšina firiem umiestňuje svoje logo či rôzne známe dizajnové prvky, ktoré by prezradili ich identitu.

Hlavný organizátor podujatia Gerhard Grüggler dokázal aj tentokrát vytvoriť testovací tím zo skutočných hviezd  a odborníkov na lyžovanie i lyžiarsku výstroj.

Nesporne najväčšou hviezdou bol olympijský víťaz, poverený úlohou test manažéra, Franz Klammer:  „Týmito testami chceme pomôcť lyžiarom vybrať si tie najvhodnejšie lyže, aby bolo lyžovanie pre nich ozajstným potešením.“
Napriek tomu, že ide už o  päťdesiatnika, jeho sláva nehasne a stále si to vie na svahoch rozdať s najlepšími lyžiarmi. Z novej generácie mu sekundovali najmä Anna Jelošičová z chorvátskej reprezentácie  a nádejná rakúska hviezda Joachim Puchner.

Nechýbali však ani ďalší olympijskí víťazi a majstri sveta, a to nielen v alpskom, ale aj severskom lyžovaní či sánkarstve z Rakúska, Slovinska a ďalších krajín. Stačí spomenúť také mená, ako Marc Girardelli, Hannes Trinkl, Frank Wörndl, Josef Strobl, Jure Košir, Fritz Strobl, z dám zase Viktoriu Rebensburgovú, Elisabeth Görglovú, Danielu Schusterovú či Ingrid Salvenmoserovú.

Kto teda zvíťazil v jednotlivých kategóriách?

AllMountain –  Völkl RTM 84

Čo majú tvrdé zjazdovky, umelý sneh, čerstvý prašan mimo zjazdoviek alebo jarný firn spoločné? Potrebujú dokonalé lyže pre všetky tieto rozličné podmienky.  Na to sú vhodné lyže kategórie AllMountain. Lyžiarsky priemysel  priniesol na trh vďaka novým technológiám skutočné  all-rounders. Testovali ich tak ženy ako muži a boli novými modelmi nadšení. Štyri krát udelili ocenenie : výborné. Víťazné lyže Völkl RTM 84 dosiahli najvyšší počet bodov v histórii World Ski Testu.

Dámske Allround – Atomic Cloud 9

Dizajnované sú tak, aby bolo treba na nich vynaložiť čo najmenej námahy, boli teda ľahko ovládateľné a jazda bola plynulá. Vyvíjajú a dizajnujú ich ženy pre ženy a sú učené pre amatérky a rekreačné lyžiarky. Ocenia ich tie, ktoré obľubujú pomalšiu jazdu a netúžia byť pretekárkami. Cena lyží v tejto kategórii by nemala spolu s viazaním prevýšiť 400 €. Tohtoročnému víťazovi Atomic Cloud 9 patrí aj zlato za SnowStyle, teda za dizajn.

Ladies High Performance – Nordica Dobermann Spitfire XBI CT

Ide o lyže určené pre športové lyžiarky. Preto potrebujú rýchle hrany, možnosť rýchleho presunu z hrany na hranu,  dobre držanie na snehu, veľké zrýchlenie,  plynulú jazdu.  Lyže značky Nordica nie sú víťazom iba Svetového pohára ale aj Wold Ski Testu.

Men Allround – Fischer Progressor 800 Powerrail

Nie každý rád lyžuje pretekárskou rýchlosťou. Pre takýchto mužov alebo začiatočníkov sú all-rounderky ako stvorené. Tieto modely sa ľahko ovládajú a odpúšťajú chyby. Netreba sa na nich príliš namáhať a jazdia plynule. Lyžiarsky priemysel sa v tomto prípade mimoriadne snaží, aby napriek tomu išlo o lyže z najlepších materiálov. Fischer Progressor 800 Powerrail sú to ozajstné all-rounderky a kvalitou presvedčili testovačov  aj z iných kategórii.

Mens Race Slalom – Atomic D2 Race SL

Rok predtým boli v tejto kategórii veľmi vyrovnané výsledky. Hovorí to úsilí lyžiarskeho priemyslu, ktorý je schopný poskytnúť športovým a skutočne náročným lyžiarom výrobky zo špičkových materiálov. Ak lyžiar dokáže takéto lyže dobre ovládať, bude mať  radosť z lyžovania od prvého do posledného oblúku. Testovacie mužské pretekárske slalomky mali jednotnú dĺžku 165 cm. Prvá skupina testovačov začínala jazdiť skoro ráno na tvrdej a upravenej zjazdovke, druhá  až okolo obeda na zmäknutom snehu. Výsledky v takýchto rozdielnych podmienkach sú pre spotrebiteľov mimoriadne dôležité. Značka Atomic obhájila vlaňajšie víťazstvo a víťazné lyže získali zlato aj v „súťaži krásy“ Snow Style.

OpenSpace – Atomic D2 VC 75

Budúcnosť lyžiarskeho športu, najväčšie vychytávky, inovácie a trendy sa skoncentrovali podľa testovačov v kategórii Open Space. Tieto modely sa vymykajú lyžiam v bežne testovaných kategóriách. Dôraz sa kládol na schopnosť ich ovládania, potešenie z lyžovania, osobitosť a tiež dizajn.  Open Space je jediná kategória, kde nie je pri testovaní prelepený povrch lyží a ich značky sú známe. Keďže každý pár je iný, ťažko sa aj stanovujú kritéria na porovnávanie. Výsledky dávajú ale dobrý prehľad o tom, ako sa  jednotlivé lyže správajú na svahu a ukazujú svoje charakteristické rysy. V tejto kategórii predvádzajú tak veľkí výrobcovia ako aj menšie manufaktúry svoje najnovšie technológie od samotných lyží až po viazania.  V kreativite nie sú nijaké obmedzenia, tak ako ich v tejto kategórii nemajú ani testovači. O víťazných  Atomic D2 VC 75 hovorí výrobca, že ide o prvé lyže, ktoré majú automatický rádius, ktorý sa dokáže flexibilne prispôsobiť rýchlosti a štýlu jazdy.

TwinTip – Völkl Wall

Kritéria pre tieto modely sú: cool, ležérnosť, nápaditosť. Sú určené lyžiarom, pre ktorých lyžovanie nie je vždy na prvom mieste, skôr im záleží na imidži, vzhľade a štýle. Čím unikátnejší a nápadnejší dizajn, tým lepšie. Ide  o lyže, ktoré mladí a divokí lyžiari „musia mať“ a chcú si na lyžovačke užívať neobmedzenú zábavu. Zdolať na nich musíte každú zjazdovku, dokázať sa otočiť na každom kopčeku, ba i skákať. Navyše, mali by ste  nimi upútať pozornosť napríklad aj pri čakaní v rade na lanovku. Inak sú to ale celkom normálne lyže aj na bežné lyžovanie. Víťazom v tejto kategórii sa s veľkým náskokom stali lyže Völkl Wall. Testovači dali na prvé miesto radosť z lyžovania na nich a označili ich za výborného partnera tak na zjazdovkách ako aj na half pipe.

Súťaž o „Miss lyže”

Súťaž, kde neboli lyže polepené čiernou páskou bola Snow-Style. Pochopiteľne, veď porotcovia hodnotili ich vzhľad a dizajn.

Tu sú víťazi jednotlivých kategórii:

Women’s High Performance – Fischer Zephyr C-Line Flowlfex tune.it
Mens Race SL – Atomic Race SL D2
Ladies Allround – Atomic Cloud 9
Mens Allround – K2 Photon
All Mountain – Salomon Enduro XT 800
Twin Tip – Head GP 84
Open Space – VIST Aurum

Autorka textu i foto bola súčasťou testovacieho tímu World Ski Test.  

 

Autor: Jana Janků | 06. marca 2012