K portskému výborne pasuje aj golf (2)

07. októbra 2013

Druhé najväčšie portugalské mesto Porto ponúka dve exkluzívne ihriská a ďalšie tri nájdete na sever od neho. Každé stojí za návštevu a dá sa to spojiť so spoznávaním  krásnej prírody i histórie severného Portugalska.

Z historického Porta, známeho aj portským vínom či futbalom v podaní FC Porto, sa dá dostať do severnej časti krajiny skvelými diaľnicami. Na tie si Portugalsko dokázalo vybrať z európskych fondov štedré podpory a dnes sa touto krásnou hornatou a lesnatou časťou nemusíte presúvať kľukatými serpentínami, ale pohodlnými rýchlostnými komunikáciami často preklenujúcimi na pilieroch hlboké údolia. Krajina je tam zelená, lesnatá, s romantickými dedinkami. Milovníci histórie tam nájdu množstvo atrakcií a celý výlet sa dá skombinovať so skvelým golfom. 

Penta balík

To, že po golfistoch zo zahraničia tam naozaj túžia, svedčí (na Slovensku nevídané) spojenie sa majiteľov tamojších piatich golfových ihrísk a niektorých hotelov a vytvorenie spoločného tzv. Penta balíku (Penta Package).  Umožňuje hosťom zahrať si päť, tri alebo aj dve kolá golfu na rôznych golfových ihriskách (Amarante, Vidago, Estela, Ponte Lima, Oporto) a ak sa ubytujú v hoteloch Casa da Calçada Relais & Chateaux, Vidago Palace, Axis, Solverde a Primavera, balík si môžu zabukovať priamo v danom hoteli. Päť kôl golfu ich potom vyjde 210 € a 3 kolá 150 € na osobu.

Hore kopcom, dole kopcom

Začnime ihriskom Golfe de Amarante, ktoré leží len pár minút od prekrásneho rovnomenného historického mesta na rieke Tamega. Keďže je obklopené pohoriami Marao Aboboreira a Alvão, tušíme, že nás čakajú kopce. Realita tušenie predstihla, je to niečo medzi Adamstalom  a Stegersbachom. Hoci ihrisko nie je podľa dnešných štandardov dlhé – pozostáva len z troch päťparoviek a až siedmich troparoviek – dá riadne zabrať. Niekoľko jamiek sa hrá naslepo a aj rafy sú riadne vysoké. Skrátka, riadna výzva, ktorá preverí tak kondíciu, ako aj presnosť hry.

Je to nepochybne skvelá ukážka práce známeho dizajnéra Santana da Silva. Bez autíčka sa ihrisko snáď ani nedá zvládnuť a šoférovanie pripomína skôr ralley. Slabším povahám sa chvíľami jazdou po prudkých serpentínach či dole fervejami zastavuje  dych. Ale výhľady zhora máte úžasné. Je to nezabudnuteľný zážitok.

A kde zložiť hlavu? Ubytovacou špičkou v meste je Casa  da Calcada , päťhviezdičkový hotel s michelinovskou reštauráciou, prerobený z bývalého kaštieľa.

Voda vynáša

Potom nás čaká Vidago. Golf je tam kombináciou hry v bernolákovskom parku s obrovskými dvestoročnými stromami, akurát, že tamojší hotel z obdobia Belle Époque (z roku 1910), postavený pre kráľa a jeho suitu, je dokonale zrekonštruovaný na luxusný päťhviezdičkový kúpeľný rezort s liečivou vodou, kým bernolákovský barokový kaštieľ  sa pomaly rozpadáva.

Ihrisko pri ňom má vyše storočnú históriu, ale pred štyrmi rokmi ho kompletne prebudovali. Je vidno, že s peniazmi sa tam nešetrilo. Spoločnosť Unicer na to ani nie je odkázaná. Veď zastrešuje nielen výrobu známeho portugalského piva, ale hlavne má pod kontrolou až 60 % domáceho trhu s balenou minerálnou a stolovou vodou. A to sa jej v súčasnosti ešte otvorili obrovské exportné možnosti najmä do krajín, ktoré bývali portugalskými kolóniami.

Ihrisko je krásne udržiavané, najmä gríny sú dokonalé. Platí to aj o odpaliskách, ktoré sú často umiestnené na vyvýšených teraskách obklopených precízne vystavanými kamennými múrikmi. Druhá deviatka sa šplhá z parku medzi rodinné domy a farmy. Je to naozaj príjemné ihrisko, ktoré si nesporne užívajú tamojší kúpeľní hostia.

Kde sa tvorila história

Tretie ihrisko Axis Golfe Ponte de Lima je opäť kopcovité. Hrá sa niekedy s prevýšením aj 200 metrov. Vari najzaujímavejšia je deviata jamka, kde sa hrá ponad cestu a vysoký plot a grín je potom ešte obkolesený malou vodnou priekopou. Opäť sa odporúča bugina. Hrať golf je tam zážitok, ihrisko veľmi pripomína Tále, ibaže tu sa hrá aj pomedzi vinohrady. Ferveje sú férové, človek zväčša vie, čo hrá, bunkrov nie je veľa, ale nepresnosť trestajú okolité stromy. Zaujme aj klubový dom v historickom kamennom štýle.

Za prehliadku stojí aj pôvabné trhovnícke mestečko Ponte de Lima ležiace na brehu rieky Lima. Založili ho Kelti a potom sa o jeho rozvoj postarali zase Rimania, o čom svedčí aj románsky most s nízkymi oblúkmi, pripomínajúci pražský Karlov most. Rimania verili, že Lima je Lethé, mýtická Rieka zabudnutia a kto prejde mostom, môže na všetko zabudnúť a bude žiť večne.

Ochutnajte portské

Ono to tak v živote býva: všetko zlé je na niečo dobré. Tak to vraj bolo aj s červeným vínom z údolí rieky Douro vlievajúcej sa po 927 km dlhej ceste zo Španielska do Atlantiku v meste Porto. Keď sa portugalskí námorníci vybrali odtiaľ na svoje niekoľkomesačné či niekoľkoročné objavovacie plavby po svetových moriach, sudy vína na lodiach nechýbali. Po čase zistili, že nevypité zásoby sa im pokazili. A tak ktosi vymyslel, že víno bude trvanlivejšie, ak ho fortifikujú, teda pridajú do neho vínny destilát. Ďalší príbeh však hovorí, že to bolo celkom inak. Táto výrobná metóda vraj bola reakciou na zákaz vývozu vína z Portugalska do Anglicka. A tak ktosi vymyslel, že keď ho fortifikujú, už o víno vlastne ani nepôjde. Nech to bolo tak či inak, svet spoznal portské. Zásluhu na tom majú nielen portugalskí pestovatelia, ale aj Angličania, ktorým mimoriadne zachutilo. Ono vlastne portské ani nie je z Porta. Vinohrady sa totiž rozkladajú po stráňach údolia rieky Douro asi sto kilometrov od mesta a kedysi sa vozilo v sudoch na plytkých lodiach rabelo do pivníc Vila Nova de Gaia, mestečka dnes už splývajúceho s Portom. V súčasnosti ho už ale vozia v cisternách. Kus romantiky teda odišlo do minulosti, ale rabely ostali – rozvážajú turistov.

Foto: Jana Janků a archív ihrísk

 

 

Autor: Jana Janků | 07. októbra 2013