Penati „hviezdi“ v stovke najlepších európskych kontinentálnych ihrísk 2014

08. januára 2014

Každý rok sa zverejňujú rôzne rebríčky najlepších golfových ihrísk. Medzi TOP 100 európskych kontinentálnych ihrísk sa prvýkrát objavilo aj Slovensko. Konkrétne senický rezort Penati.

Ide o jeden z rebríčkov, ktorý každoročne zostavuje tím hodnotiteľov web stránky www.top100golfcourses.co.uk. Tá o sebe tvrdí, že je jedinou nezávislou. Jej hodnotitelia navštevujú ihriská po celom svete a zostavujú rebríčky podľa regiónov.

Ihriská môžu získať od jednej po šesť loptičiek, ktoré možno získať za dizajn ihriska, vizuálnu stránku, kvalitu, poskytované služby. Web stránka top100golfcourses.co.uk je však unikátna v tom, že umožňuje čitateľom hodnotenia dopĺňať.

Najviac Francúzsko

V tlačovej správe komentujúcej rebríček TOP 100 najlepších európskych kontinentálnych ihrísk 2014 dominuje ako prvá fotografia ihriska Legend v Penati. Slovensko spolu s Estónskom sa tam objavujú prvýkrát. Obe tieto krajiny navštívil v roku 2012 i 2013 marketingový riaditeľ tejto web stránky Andy (priezvisko neuvádzajú). Ihriská, ktoré si zahral (na Slovensku Penati), ho podľa jeho slov uchvátili. Mimochodom, ide o človeka, ktorý má HCP 12, odohral už stovky svetových ihrísk a má za sebou 30 rokov organizovania rôznych golfových podujatí.

V TOP 100 kontinentálnej Európy pre rok 2014 je najviac ihrísk z Francúzska (19), po jedenásť majú Portugalsko a Španielsko, Švédsko desať, Taliansko a Holandsko po sedem, Nemecko a Dánsko po päť, Belgicko štyri, Rakúsko (Fontana a Adamstal), Nórsko, Švajčiarsko a Fínsko po dve, Bulharsko, Grécko, Fínsko, Cyprus, Estónsko a Slovensko po jednom. Do kontinentálnej Európy je zaradené aj Turecko, ktoré tam má štyri ihriská.

Päť loptičiek

Hoci ihrisko Legend v Penati sa umiestnilo v stovke až na 97. mieste, nesporne to treba považovať za úspech. Od hodnotiteľa Andyho získalo päť hviezdičiek. Ten svojimi postrehmi dopĺňa úvodný text o rezorte, ktorého autorom je Radomír Holečka.

Podľa neho vidno, že ide o rezort, kde sa pri výstavbe nešetrilo na rozpočte.  Ihrisko Legend hral koncom leta 2013, teda zhruba rok po otvorení a urobilo na neho veľký dojem. O slovenskom golfe predtým nemal nijaké vedomosti, ale teraz vidí „jeho žiarivú budúcnosť“. Legend mu pripomína viaceré špičkové anglické ihriská, ako napríklad Wentworth´s  v Edingurghu, Brocet Hall´s Palmeston či Woburn´s Dukes. Detailne popisuje viaceré jamky a tiež spomína, aké je to zábavné a nezabudnuteľné stáť na zadných odpaliskách na šesťparovej jamke č.15 dlhej vyše pol míle.  A evidentne sa mu páčila aj 18. jamka s jej ostrovným grínom, podobným záverečnej jamke na slávnom americkom ihrisku Sawgrass. Suma sumárum ide podľa neho o dobre vyzerajúce ihrisko so šiestimi odpaliskami, takže zahrať si môže každý, s pekným dizajnom, dobrou prezentáciou i podmienkami pre PGA European Challenge Tour, ktorá sa tam bude hrať v rokoch 2014 a 2015. Pripomína, že v rezorte je ešte aj ihrisko Heritage a tohto roku by mal pribudnúť hotel.

Propagácia chýba

Na stránke top100golfcourses.co.uk. Slovensko neopomínajú. Nájdete tam však okrem Legendu a Heritage v Penati iba popisky ďalších dvoch – Grey Bear na Táloch a Black River v Bernolákove. Tým však na rozdiel od senických chýba hodnotenie loptičkami. Popisky sú pomerne výstižné, najmä čo sa týka obtiažnosti Black River. Autor textu na záver uvádza: „Nech vám nevadí, že toto ťažké ihrisko nezahráte na par. Koľkože už golfistov opúšťa najmä posledné dve jamky s parom na score karte?“ A komu sa tieto textíky nepáčia, alebo ich považuje za nepresné či nebodaj  nepravdivé, má možnosť doplniť ich a pridať aj fotografie či score kartu.

Celkovo sa dá povedať, že aj v prezentácii golfových možností má Slovensko veľké medzery. Štátom podporovaná Slovenská agentúra pre cestovný ruch nezvláda ani iné úlohy a svoj nízky rozpočet mrhá najmä na platy zamestnancov.  A špecializovaná golfová marketingová agentúra na Slovensku zatiaľ neexistuje. O tom, že by sa zišla, svedčí napríklad fakt, že pri navrhovaní kandidátov na výročné ceny Medzinárodnej asociácie golfových touroperátov IAGTO v kolónke krajín Slovensko ani len nefiguruje. Po tohtoročnej urgencii ho tam možno o rok zaradia.  Z toho vychádza, že ak sa o propagáciu nepostarajú samotné kluby, zlepšenia informovanosti o slovenskom golfe sa zrejme nedočkáme.

Najlepšie kontinentálne európske ihriská 2014

podľa www.top100courses.co.uk
1. Morfontaine Francúzsko
2. Noordwijkse Holandsko
3. PGA Catalunya (Stadium) Španielsko
4. Valderrama Španielsko
5. Les Bordes Francúzsko
6. Chantilly (Vineuil) Francúzsko
7. Bor Hot Slott (Stadium) Švédsko
8. Royal Zoute Belgicko
9. Koninklijke Haagsche Holandsko
10. Fontainebleuau Francúzsko
97. Penati Slovensko

Autor: Jana Janků | 08. januára 2014