Na Kubínskej holi je napriek nedostatku snehu slušná lyžovačka

03. februára 2014

Snehu si lyžiari tejto zimy zatiaľ príliš neužili. Pochopiteľne, že to trápi aj majiteľov lyžiarskych stredísk. A predsa sú také, kde sú podmienky napriek rozmarom prírody pomerne slušné. Patrí k ním aj Kubínska hoľa.

Z údolnej stanice na hrebeň Kubínskej hole, kam vyvážajú lyžiarov, snoubordistov a iných záujemcov nahor dve na seba nadväzujúce štvorsedačky, je to tri kilometre. Aj minulý týždeň i počas školského polročného predĺženého víkendu sa veselo lyžovalo na celom tomto úseku. Nie však po celej šírke a išlo pochopiteľne o technický sneh. Ani na Oravu sa Perinbabe tohto roku akosi nechce. Stromy v hornej časti hole sú však napriek tomu krásne obalené námrazou a pripomínajú tajomné lesné postavy.

To, že na Kubínskej holi je aj teraz relatívne dobrá lyžovačka, nie je to náhoda. Ľubomír Cimrák, predseda predstavenstva akciovky Orava Ski Park, ktorá je majiteľom, pripomína, že je to hlavne vďaka dobudovaniu zasnežovania i vodnej nádrže, ktorá umožňuje vytvárať dostatočné zásoby vody. „Zo zasnežovaním sme po celom úseku začali hneď, ako sa nočné teploty dostali pod mínus tri stupne,“ hovorí.

Hrozilo zatvorenie

Stredisko Kubínska hoľa začalo písať svoju históriu v 50. rokoch. Obľúbili si ho nielen domáci Oravčania, ale húfne prichádzali autobusmi napríklad aj baníci z Ostravy. Po „Nežnej“ však začalo upadať a už-už sa zdalo, že úplne skončí. Finančný impulz na jeho modernizáciu prišiel od majiteľa OFZ v Istebnom Vladimíra Klocoka. Vďaka tomu mohli postaviť prvú a potom aj druhú štvorsedačku. Nepatria síce k najrýchlejším modelom, ale sú pomerne dobre chránené pred vetrom. Vďaka tomu zvyčajne jazdia aj vtedy, keď iné strediská musia prevádzku obmedziť.

Celkovo majú lyžiari k dispozícii 14 km ťažších i ľahších zjazdoviek. A ocenia najmä šírku väčšiny z nich, čo umožňuje dobre si zalyžovať aj v čase väčšieho náporu návštevníkov. A náročnosť niektorých zo zjazdoviek umožňuje organizovať aj preteky FIS v slalome i obrovskom slalome. Vydareným podujatím tam boli pred piatimi aj preteky rodinných tímov Family Cup. Minulý týždeň tam zase medzi bránky i na skromnú bežeckú stopu na hrebeni nastúpili účastníci Majstrovstiev Slovenska novinárov-lyžiarov.

Nevyženú vás do doliny

Celkovo v Ski Parku Orava popri dvoch štvorsedačkách funguje aj osem vlekov a nechýba ani lyžiarska škôlka. Spoločne prepravia 9 000 osôb za hodinu, takže s radmi v nástupných staniciach sa v tomto stredisku takmer nestretnete. Nevýhodou Kubínskej hole je, že ide prevažne o južne orientované svahy. Takže sneh sa z nich na jar pomerne rýchlo stratí.

Čo však lyžiari v plnej sezóne nesporne ocenia je dobre organizované veľkokapacitné parkovisko pre 1 500 áut. Takže odkláňanie niekde do doliny tam nehrozí.

V súčasnosti stredisko navštevujú najmä Slováci, Poliaci a verní zostali aj lyžiari zo Severnej Moravy. Oproti minulosti ubudlo Maďarov, ale aj tí sa po troche začínajú vracať. 

Vlastné hotely

Orava Ski Park vlastní okrem lyžiarskeho strediska aj tri ubytovacie zariadenia. Jedno z nich  – Hotel Green – nájdete len pár metrov od parkoviska pri nástupnej stanici na Kubínsku hoľu.  Trojicu  dopĺňa Hotel Park v Dolnom Kubíne a Kultúra v Ružomberku. Hotel Green ešte čaká dobudovanie wellnessu a bowlingu. Aj to by malo pomôcť viac naštartovať záujemcov o mimozimné termíny. A čo v lete? Do okolia sa chodí najmä na túry, cyklotúry, huby či čučoriedky. Dobudovať ďalšie aktivity, zaujímajúce najmä mládež, na majiteľov strediska ešte čaká.

www.kubinska.sk

Foto: internet

 

Autor: Jana Janků | 03. februára 2014