Turecký golfový apetít neustáva

05. marca 2014

Belek, ktorý nazývajú aj tureckou golfovou Riviérou, má za sebou ďalší silný rok. V roku 2013 tam už druhý krát dosiahli výsledok – pol milióna odohratých golfových kôl. Až 98 % golfistov bolo zo zahraničia, vrátane Slovenska.

Celkovo ide o nárast o 6,7 % a majiteľov ihrísk teší, že sa tak zastavil pokles z roku 2012. Rekordným bol zatiaľ rok 2011, kedy v Beleku odohrali golfisti takmer  523 000 kôl. Tohto roku očakávajú ďalší nárast.

Celkovo disponuje Belek 16 golfovými ihriskami s 270 jamkami, za čo tejto lokalite patrí 21. miesto v Európe a štvrté v oblasti Stredomoria. Pomáha tomu aj ponuka 50-tisíc postelí v 47 päťhviezdičkových hoteloch.

Turci tvrdia, že nepovedali posledné slovo. Podľa Tureckej golfovej asociácie je cieľom mať v krajine stovku ihrísk. Investície do nových majú predstavovať 325 mil. €, čo by sa ale malo vrátiť golfovému turizmu v podobe fíčiek a ubytovania v hodnote takmer 750 mil. eur. V súčasnosti minie golfista v Beleku priemerne okolo 500 eur, kým v Španielsku je to najmenej dvojnásobok. Turecké ministerstvo turizmu sa začalo zameriavať na prilákanie golfistov z Ázie – Kórey, Číny, Japonska, Indie, Singapuru a Malajzie, čo už bolo dosť výrazne vidieť aj počas uplynulých Vianoc. Najsilnejším mesiacmi čo do návštevnosti zostáva apríl, máj a október s novembrom, ktoré sa tam považujú za  vrcholnú golfovú sezónu.

TOP 10 krajín pre Tureckú Riviéru v roku 2013

  1. Nemecko
  2. Veľká Británia
  3. Francúzsko
  4. Švédsko
  5. Fínsko
  6. Holandsko
  7. Švajčiarsko
  8. Rakúsko
  9. Česká republika
  10. Nórsko

Podľa tureckých touroperátorov je najočividnejší najmä nárast počtu ruských, ale aj českých, holandských a talianskych golfistov. Belek je však populárna destinácia aj pre slovenských hráčov.

Foto: Golfové rezorty

Autor: Jana Janků | 05. marca 2014