Bük – golf s termálnymi vodami. Ideálna kombinácia

05. mája 2014

Kúpele Bükfürdö, skrátene  Bük, spoznali Slováci a Česi v rámci odborárskych rekreácii ešte v 60. rokoch. Na popularite nestratili. Najmä po tom, čo tam v roku 1991 pribudlo golfové ihrisko Birdland. A tak sa tam teraz chodí za termálnou vodou i golfom.

Putujúc touto nekonečnou maďarskou rovinou v blízkosti rakúskych hraníc, autom len čosi vyše poldruha hodiny z Bratislavy, človek rozmýšľa, čo by tu bolo, keby nebolo termálnych vôd. Iba kukurica, repa, obilie, ktorým sa na tejto úrodnej zemi tak darí. A ešte nejaké vinohrady a fóliovníky. Táto časť Maďarska i jeho rakúsky náprotivok sú však horúca zem. Kde tam zavŕtajú, môžu stavať kúpele či modernejší wellness.

Liečivá voda

Najskôr dedinka, dnes už mestečko plné zelene – Bükfürdö, zbohatlo práve vďaka horúcim prameňom, ktoré vyvierajú o teplote až 56 oC. Sú navyše vďaka vysokému obsahu železa, horčíka, vápnika a hydrogenuhličitanov liečivé a majú blahodarné účinky na rôzne choroby. Rovnako aj tamojšie pramene pitnej liečivej vody. Na rozdiel od slovenských kúpeľov sa tam  majitelia zariadení nehádajú, kto má právo poskytovať liečebné procedúry. A tak takmer každý hotel má vlastný bazén. Spolu ich je tam 26 a pokrývajú plochu 5 000 m2.

Vekom patrí Bükfürdö medzi najmladšie maďarské kúpele, ale vari najrýchlejšie sa rozvíjajúce. Cez tohtoročné Veľkonočné sviatky by ste tam nenašli voľnej postele. Rakúšania, najmä v seniorskom veku, veľa Čechov a Slovákov (najmä golfistov), poľské i ruské a samozrejme aj maďarské rodinky.

Výber ubytovania je tam veľmi pestrý. Od hotelov, ktoré sú chodbami spojené s centrálnymi kúpeľmi, cez penzióny, privátne apartmány či izby. Ba mestečko bohato navštevujú aj karavanisti a kempisti.

S výhľadom na ihrisko

Golfisti však nesporne ocenia bývanie v hoteli Greenfield (v preklade Zelené pole). Okrem toho, že z mnohých jeho okien je výhľad priamo na golfové ihrisko Birdland, jeho výhodou je, že má vlastný wellnes o rozlohe 3 500 m2 tiež s vlastným prameňom liečivej termálnej vody vyvierajúcej z hĺbky vyše 700 metrov o teplote 38,5 0C, so šiestimi bazénmi, ôsmimi saunami a všetkými najmodernejšími procedúrami.

Greenfield má kategóriu štyri hviezdičky superior (teda akoby pol hviezdičky navyše) a 192 klimatizovaných izieb. Postavili ho síce pred desiatimi rokmi, ale v roku 2011 prešiel po zmene majiteľa radikálnou rekonštrukciou. Dostal moderný dizajn a domácku atmosféru.

Manažérsky patrí do skupiny Accent  Hotels a jej zamestnanci napriek skúsenostiam sa majú čo obracať. Nuž, Maďarsko postihla kríza drastickejšie ako iné krajiny. Nie náhodou tam v posledných dvoch rokoch skrachovali dve ihriská pri Budapešti a ďalšie v Miškolci. V tejto krajine sa totiž golfu príliš nedarí. Počet registrovaných golfistov sa horko- ťažko drží na 1 200 a noví príliš nepribúdajú.  A tak nečudo, že slovenských i českých golfistov i organizátorov golfových túr si tam veľmi považujú. Bez nich by pravdepodobne skrachovali aj ďalšie golfové  ihriská.

Úctu k slovenským golfistom vyjadruje aj marketingová šéfka Greenfieldu Julia Kalman-Vörös.  Okrem iného aj preto, že sú vraj slušní, ale vedia sa zabaviť, pustiť nejaký ten forint. Prízvukuje, že pobyty v ich hoteli sa pre golfistov vyplatia nielen kvôli spomínanému spa. Ponúkajú tam služby  all inclusive, vrátane maďarského piva a vína. Navyše, hostia ich hotela majú zľavu na green fee.

Vtáčie územie

A aké je ihrisko Birdland? Keď ho postavili, bolo prvým majstrovským ihriskom v Maďarsku. Hrať na ňom je ozajstný zážitok. O tom, že ho Slováci a Česi obľubujú, bolo počuť cez Veľkonočné sviatky z každého kúta. Slovenčina a čeština tam naozaj dominovali. O jeho kvalite veľa hovorí už samotná rozloha – osemnástka sa rozkladá na sto hektároch. A hoci je to rovina ako všetko na okolí, čo sa týka prírody, je naozaj impozantné. Veď ide o chránené vtáčie územie Birdland (v preklade Vtáčia krajina), kde žije okolo sto druhov vtákov. Ak budete mať šťastie, pozorovať život ich komunít bude môcť priamo z balkóna, ako sa to stalo nám. Len si potom neužijete veľa ranného spánku.

Prvé dve jamky úvodnej deviatky vyzerajú na pohodový kúpeľný golf. Na tretej štvorparovke však na všetko zabudnete. Ku grínu sa treba prestrieľať cez tri vody a kým ihrisko spoznáte, budete pravdepodobne musieť oželieť nejakú utopenú loptičku. To isté platí o ďalšej päťparovke. Celá sa točí okolo jazera a ešte aj grín je na kopci tiež zo všetkých strán chránený buď vodou alebo bankrami. Táto jamka je však zároveň veľkou výzvou, lebo dráhu si možno skrátiť cez jazero. Kto sa nezľakne rizika, má tam šancu byť treťou ranou na gríne. Ale čo sa týka vody, najkrajší je pohľad z vyvýšeného grínu jamky číslo trinásť. Odtiaľ uvidíte všetkých sedem jazierok, okolo alebo cez ktoré na tomto ihrisku hráte. Dopadové zóny sú naozaj na viacerých miestach mimoriadne nápadité a najmä pri prvej hre vedia pozitívne i negatívne prekvapiť.

Prechodom na druhú deviatku zistíte, že tá je vyzretejšia, ferveje, semirafy i celé okolie výrazne upravenejšie ako na prvej deviatke. Nečudo. Bola postavená skôr, len ich potom prehodili.  Gríny majú zväčša náročnú moduláciu a vyžadujú si pozorné čítanie i cit pri patovaní. Niektoré však boli v čase našej návštevy dosť „chlpaté“ a bolo na nich ešte vidno dôsledky opráv po zime. Celkovo je to však športovo náročné ihrisko, kde sa ani po niekoľkých dňoch hry nebude golfista akejkoľvek úrovne nudiť.  Atmosféru dotvárajú aj na historický štýl upravené golfové autíčka, ktoré sa ihriskom preháňajú (viď úvodné foto).

Dobré podmienky tam nájdu aj začiatočníci alebo tí, ktorí nelenia tréningom si zlepšovať  hru. K dispozícii je putting grín i driving. Suma sumárum: ide o udržiavané a vďaka prekážkam vzrušujúce ihrisko, ktoré sa hrdí titulom Najlepšie maďarské ihrisko 2011. A jeho manažérka Erszebet Papp zase titulom Golf manager 2012. Aj hotel získal pred tromi rokmi uznanie – stal sa Najperspektívnejším hotelom roka.

Kontakt: www.greenfieldhotel.net

Foto: Greefield a Birdland

 

 

Autor: Jana Janků | 05. mája 2014