Keď si welšský miliardár vysnil Ryder Cup

07. marca 2012

Wales, región na juhozápade Veľkej Británie, dlho tak trochu žiarlil na svojho škótskeho brata. Všetko sa zmenilo po Ryder Cupe v roku 2010. Ten mu priniesol takú slávu, že jeho symbol, keltský drak, môže všetky svoje hlavy odvážne dvíhať.  

 Na ihrisku The Twenty Ten, čo je slovný prepis čísiel toho slávneho rydercupového roku  2010, to vrelo do poslednej chvíle. V  pamäti tisícok návštevníkov a miliónov televíznych divákov zostane natrvalo zapísaný nesmierne dramatický a napínavý záver tohto najprestížnejšieho tímového turnaja na svete a skvostné víťazstvo tímu Európy nad USA. Nesporne k tomu prispelo aj krásne a mnohými oceneniami ovenčené ihrisko The Twenty Ten, ktoré je súčasťou rezortu Celtic Manor (čítaj keltik menor), kde sa táto golfová paráda odohrávala.

Na balkóne s Montym

Zahrať si ihrisko The Twenty sa čoraz viac stáva pre golfistov nie menšou túžbou, ako si odskúšať hru na slávnom Old Course v Domove golfu – St. Andrews. Svedčí o tom aj fakt, že obrovský päťhviezdičkový hotel je plný návštevníkov z celého sveta prakticky od jari do jesene.  Pritom sa tam nemusí práve odohrávať nijaký významný turnaj.  A to aj napriek riziku dažďov, ktoré britské ostrovy tak radi zavlažujú.

Na hru na slávnom rydercupovom ihrisku The Twenty Ten v Newporte sa mimoriadne tešila aj naša medzinárodná novinárska skupinka. Ešte pred hrou sme sa vybrali na  balkón klubového domu a v duchu sme prežívali ten skvelý pocit, keď pred zrakmi vyše 40-tisíc divákov a miliónov pri televízoroch dvíhal pohár za „náš“ tím, teda Európanov,  kapitán Colin Montgomerie. Pozerajúc na modré nebo sme si pripomenuli opak – obrovské lejaky počas rydercupových dní a vzdali sme hold desiatkam organizátorov i dobrovoľníkov,  ktorí vtedy doslova vysávali vodu z grínov, aby sa vôbec dalo hrať.

 Ani olympiáda, ani majstrovstvá sveta

The Twenty Ten vošlo do histórie aj tým, že ide o prvé ihrisko v histórii Ryder Cupu, ktoré bolo postavené špeciálne pre túto udalosť. Veď keď mu pridelili v roku 2001 jeho organizáciu,  jeho výstavba sa dokonca ani len nezačala. Dokončili ho až v roku 2007.

Zásluhu na tom, že Walesu pridelili organizáciu tohto slávneho turnaja,  má prvý waleský  miliardár žijúci v Kanade, Sir Terence Matthews. Splnil si tak svoj sen o tom, že prinesie toto tak sledované golfové bienále do svojej domoviny.

„Chcel som presláviť svoj rodný kraj, ale vedel som, že olympijské hry ani majstrovstvá sveta vo futbale tam nedostanem. Čo ďalšie rovnako slávne mohlo nasledovať? No predsa Ryder Cup. Keď dnes kdekoľvek na svete poviete Celtic Manor, každý povie: to je to ihrisko, kde sa hral Ryder Cup,“ hovorí o svojom rozhodnutí človek, ktorý ho dal postaviť, Sir Terence Matthews. Veľkostatok, kde terajšie ihrisko stojí, kúpil v aukcii ešte začiatkom 80-tych rokov minulého storočia. V pôrodnici, ktorá bola jeho súčasťou, sa totiž pred 65 rokmi narodil.

Len na to, aby nové ihrisko splnilo štandard tohto svetového turnaja, vynaložil T. Matthews 40 miliónov libier, ďalších 60 miliónov stáli dve susedné ihriská v areáli Celtic Manor, štyri hotely a infraštruktúra. Môžete si povedať, že dosť veľké peniaze na takú sentimentálnu vec.

„Mám rád biznis a nie sentiment,“ tvrdí ale walesko-kanadský  miliardár, ktorý zbohatol najmä na výrobe telekomunikačných prístrojov. „Pre vybudovanie Celtic Manoru som sa rozhodol nielen preto, že ide o moje rodisko. Od začiatku som videl tento projekt predovšetkým v dimenziách biznisu. A potichu som myslel na Ryder Cup.“

Keď  v roku 2001 získal právo na jeho organizovanie, od dopravnej štruktúry až po kvalitu šatní už nemusel v projekte nič meniť.  Dokresliť a potom aj postaviť bolo treba len visutý most cez rieku Usk, aby sa mohli diváci dostať pohodlne z parkovísk na ihrisko.

T. Matthews vlastní dve golfové ihriská aj pri kanadskej metropole  Ottawe, ale sám golf nehrá. Vraj kradne čas. Keďže má ale aj dom na Floride, náhoda chcela, že sa tam stretol a spriatelil so slávnym golfistom Robertom Trentom Jonesom  a jeho synom. Juniora, ktorý prevzal otcovu dizajnérsku kanceláriu, poveril aj naprojektovaním Celtic Manoru.

Podnikateľský risk T. Matthewsovi vyšiel. Finančná bilancia Ryder Cupu 2010  je obdivuhodná.  Walesu priniesol zisk  82,4 mil. libier. Sú v tom započítané priame i nepriame výdavky návštevníkov, ktorých tam vtedy spolu prišlo 244 000.  Celkovo priniesol golf turizmus v tom roku Walesu 42 mil. libier.

 

Kárované ferveje

Ihrisko je teda pomerne mladé. Je však tak dokonale udržiavané, že sa na to nehodí iný výraz ako vymanikúrované. Ferveje majú kosačkami vytvorený károvaný povrch, podobný ako trávniky najlepších svetových futbalových klubov. O kvalite a tým aj rýchlosti grínov ani nehovoriac. Aj okolie je dokonale upravené. Ani sa nechce veriť, že pred pár mesiacmi tam stáli masívne tribúny a krajom sa presúvali tisícky divákov. Vari jediná vec, čo špatí areál,  je starý sedliacky dom. Stojí v susedstve moderného klubového domu so spomínanou terasou s výhľadom na poslednú jamku rafinovane umiestnenú nad vodnou priekopou. Pôvodne mal byť zbúraný, ochranári si však napriek želaniu T. Matthewsa postavili hlavu a nedali súhlas. Ten sa tak naštval na ich neústupčivosť,  že vyhlásil, že Ryder Cup bolo to posledné, čo urobil pre svoje rodné mesto.

 Prísni maršáli

Hracie časy na The Twenty Ten sú prísne rozplánované a počas hry sú hráči neustále  kontrolovaní maršálmi. Na niekoľkých miestach podchvíľou slušne napomínajú tých, ktorí si myslia, že musia dohrať každú loptu a zdržujú. Ani nijaké priateľské púšťanie rýchlejších flajtov dopredu neprichádza do úvahy. Všetci sa musia patrične hýbať, aby hra odsýpala.

Nečudo, veď hru na tomto ihrisku si treba dávno dopredu rezervovať a aj patrične zaplatiť. V týždni je to od júna do októbra 155 libier a cez víkend ešte o dvacku viac. V mimosezónnych mesiacoch sa dá síce ušetriť, ale znalci to odporúčajú len ozajstným milovníkom britského daždivého počasia. Hoci to vás môže prikvačiť kedykoľvek.

 Trochu Augusty, veľa Walesu

Ako sa dá popísať The Twenty Ten? Odborníci hovoria: trochu Augusta, trochu Floridy a veľa, veľa Walesu. Prvých deväť  jamiek sa tiahne údolím riečky Usk, aby potom ďalšie pokračovali na pôde pôvodného ihriska Wentwood Hills. Pri renovácii však nestačilo iba prerobiť každú jamku, ale muselo sa rátať aj s tribúnami pre divákov okolo nich. Nechýba množstvo vodných prekážok a  šesť jamiek je signovaných.

Kto miluje tradičný golf, možno to neocení, ale kto hľadá výzvy, ten je na pravom mieste. A čerešničkou na torte, hlavne pre toho, kto hrá The Twenty Ten prvýkrát,  je triafanie posledného grínu pred klubovým domom, kam sa treba dostať dlhou ranou cez vodnú priekopu. Ak nemáte zameriavač, podľahnete optickému klamu, že jamka je bližšie ako je to v skutočnosti. Zlý odhad vzdialenosti vás riadne potrestá. Stačí jeden centimetrík a loptička sa neomylne zgúľa po prudkom svahu do vody. A ešte aj za posmešných pohľadov a poznámok divákov pred klubovým domom, ktorí majú grín ako na dlani.  A najmä tí, čo už dohrali, tam vždy radi postávajú a tešia sa, že vo vode neskončili sami.

V rezorte dve ďalšie

Rezort Celtic Manor však pozostáva aj z ďalších dvoch ihrísk – Roman Road, ktoré navrhol designed by Robert Trent Jones St. a Montgomerie Course nazvané podľa jeho dizajnéra. Tie sa tiahnu popri centrálnom hoteli, takže golf si môžete užívať aj sediac na balkóne.  A komu sa máli, má si z čoho vybrať. Wales je silná golfová krajina – majú tam vybudovaných vyše 200 ihrísk.

Fakty o Celtic Manor

  • Predstavuje  1400 acrov panoramatickej parkovej krajiny
  • Postavené sú tam tri golfové ihriská, každé iného charakteru, ale všetky sú majstrovské
  • Nájdete tam tri hotely so 400 izbami, z toho dva päťhviezdičkové
  • V areáli sú dva klubové domy – prvý pri ihrisku The Twenty Ten a druhý pri Montgomerie Course

Creeso i chi!

  • Z Bristolu, kde je najbližšie lestisko,  je to do päťhviezdičkového rezortu Celtic Manor autom asi hodinku. Na recepcii vás  privítajú vo welštine Creeso i chi!  Hotel je obrovský. Má 330 izieb, a tak poskytol strechu nad hlavou všetkým významným účastníkom Ryder Cupu. „Týždeň pred podujatím sme ho zatvorili pre verejnosť a zostal k dispozícii výlučne pre účastníkov tohto golfového podujatia,“ spomína Slovenka Mária Pastirčáková, ktorá robí šéfku recepčných. „Všetci prišli s partnerkami a deťmi, iba Tiger Woods zo známych dôvodov sám. Prekvapilo nás, aký je to vysoký človek. Inak ani jeden z hráčov nemal nijaké špeciálne požiadavky. Vstávali pravidelne skoro ráno a keď nehrali, chodievali cvičiť do posilňovne či oddychovať do wellness.“

Foto: Jana Janku

 

 

 

 

Autor: Jana Janků | 07. marca 2012