Chorvátske golfové menu stále veľmi chudobné

31. augusta 2014

Hľadať v Slovákmi i Čechmi mimoriadne obľúbenej dovolenkovej destinácii  Chorvátsku golf, je isté dobrodružstvo. Chorváti v tomto smere dosť zaspali dobu a hospodárska kríza to ešte umocnila. Svedčí o tom aj fakt, že majú iba päť plnohodnotných ihrísk.

Dve osemnástky nájdete na alebo pri polostrove Istria – prvou je Adriatic v Savudrii, druhá je na  ostrove Brioni. Na tomto polostrove majú ešte neďaleko Motovuna  ihrisko (po chorvátsky igralište) so šiestimi jamkami (rupami). Ďalšími sú rezorty pri Záhrebe a mestečku Krasič. Malú deviatku nájdete aj na ostrove Sveti Martin.

Najstaršie na ostrove Brioni

Tento ostrov vlastnil v 20. rokoch minulého storočia rakúsky fabrikant Karl Kupelwieser a na jeho pozvanie tam chodila letovať vtedajšia európska aristokracia. Po 2. svetovej vojne ju vystriedala komunistická smotánka na čele s bývalým prezidentom Josipom Brozom Titom.

Golfové ihrisko na Brioni otvorili už v roku 1922. Je teda najstarším na území bývalej Juhoslávie i dnešného Chorvátska. Dnes je dostupné  verejnosti i turistom. Táto 18-tka, kedysi patriaca medzi najdlhšie v Európe, leží v krásnej prírode národného parku. A tak v rôznych ročných obdobiach vyzerá ihrisko rôzne. V lete zvyčajne šedivo, spálene. Navyše gríny nie sú zelené, ale hnedé, lebo sú z piesku. Ale na druhú stranu: zahráte si tam v prítomnosti muflónov, jeleňov, zajacov a iných zvieratiek. Prekrásne miesto, ktoré akoby bolo darom od Boha. Navyše, kto by dnes povolil výstavbu v národnom parku?

Za svoju históriu bolo ihrisko štyrikrát predizajnované. Naposledy v roku 2006 známymi architektmi Georgeom Thomasom a Tomom Simpsonsom. Dá sa tam hrať celý rok, ale v januári, keď fúka od mora vietor nazývaný bura, býva aj okolo nuly. Vtedy zvyčajne zatvoria, lebo neprídu ani najotužilejší golfisti.

Kempinski a golf

O golfovom rezorte Kempinski Adriatic v Savudrii, na istrijskom pobreží hneď za slovinskými hranicami i 5-hviezdičkovom hoteli, sme písali nedávno. Podrobnosti na https://www.golfandtravel.sk/archives/4198.

Hlavne pre Záhrebčanov

V hlavnom meste Záhreb sa prirodzene grupuje najviac golfistov. Tam na podnet miestnych golfových entuziastov, len desať minút od centra mesta v blízkosti rieky Sávy, vznikol aj prvý golfový klub. Dnes má okolo 500 členov. Najskôr postavili verejnú (mestskú) 9-jamkovú akadémiu. V roku 2008 otvorili prvú deviatku a o rok na to druhú deviatku majstrovského ihriska anglického typu s jedenástimi umelými jazierkami a  80 bunkrami. Cena za hru cez víkend je 400 kún, cez týždeň 300 kún.

Pri kardinálskom mestečku

Mestečko Krasic, ktoré bolo založené už v 13. storočí, je známe aj tým, že odtiaľ pochádzajú viaceré vplyvné katolícke osobnosti ako kardináli Stepinac a Kuharic. Podľa nich dostalo názov aj tamojšie 18-jamkové ihrisko, na ktorom si bohato užijete najmä vodných prekážok. Zaujímavosť: v stredu tam hrajú dámy zadarmo.

Vyhrievané gríny

Na ostrove Sveti Martin v rezorte Spa & Golf Resort nájdete deviatku, tiahnucu sa medzi lesíkmi a vinohradmi. Atrakciou sú vyhrievané gríny, na ktorých je ale umelá tráva. Hrať sa tam dá po celý rok. V zime, keď napadne sneh, sa tam hrá s farebnými loptičkami a gríny sú vďaka vyhrievaniu vždy v perfektnom stave. Štyri jamky sú dokonca osvetlené.

Šesť jamiek

Motovun Golf Club je milá 6-jamková akadémia v severnej Istrii s parom 22. Odtiaľ je prekrásny výhľad na historické mestečko Motovun postavené na  kopci  vysoko nad okolitou krajinou, známe aj filmovým festivalom. Určite si nenechajte ujsť  návštevu mestečka Livade a tamojšej reštaurácie i obchodu pod názvom Zigante, kde môžete ochutnať a nakúpiť si domov pravé čierne (v lete) a  biele (na jeseň) istrijské podzemné huby tartufi, teda po slovensky hľúzovky. Ich zemito-cesnaková chuť je nezabudnuteľná a nezameniteľná s niečím iným.

Plánov veľa, ale…

Chorváti dobre vedia, že súčasný cestovný ruch si vyžaduje aj ponuku golfu. Navyše vďaka golfu môžu využiť vybudované ubytovacie kapacity aj mimo letnej sezóny, ako to urobili napríklad Turci v Beleku, Portugalci v Algarve či Španieli v Malage.

Iba kapusta

Plánov na výstavbu nových ihrísk v Chorvátsku bolo pred krízou (tak ako aj na Slovensku) bohato. Napríklad slávny chorvátsky futbalový hráč Dražen Ladić prezentoval ešte v roku 1998 na všetky strany myšlienku vybudovať luxusný golfový rezort Marlera na juhu Istrijského polostrova pri obci Ližnjan neďaleko Puly. Výstavba ihriska s 27 jamkami, luxusným hotelom, apartmánmi, prímorskými vilami, wellness centrom, kasínom a kúpeľmi mala trvať dva roky. Čas však uplynul, ale ihrisko nestojí. Projekt sa  dostal do finančných problémov a najnovšie správy väčšinového vlastníka GTC Globe Trade Center hovoria, že hľadajú zahraničných investorov z Európy alebo Blízkeho  Východu. Ide o investíciu cca 130 mil. eur. Na pozemkoch s mimoriadne úrodnou pôdou však zatiaľ rastie kapusta a iná zelenina a na otvorenie rezortu si zrejme ešte počkáme.

Nad historickým Dubrovníkom

Podobná situácia je aj v Dubrovníku. Aj tam existuje projekt na 27-jamkové ihrisko linksového typu vrátane vilového a apartmánového komplexu, päťhviezdičkovým hotelom s tenisovými kurtmi, stajňami a jazdiarňou pre kone, športovým komplexom, kultúrnym centrom, galériami, amfiteátrom  a ďalšou vybavenosťou. To všetko by malo stáť na skalnatom plató na kopci Srdj nad mestom.

Zo starého mesta tam chodí aj lanovka a turisti toto miesto radi navštevujú kvôli úžasnému výhľadu na prekrásne historické centrum s hradbami i Jadran. Nový areál má stáť na 130 hektároch a sumu na jeho výstavbu odhadujú na zhruba 1,1 mld. eur. Projekt z dielne austrálskej golfovej legendy Grega Normana existuje tiež už niekoľko rokov a stojí za ním izraelský developer Razvoj Golf. Podľa projektu to má byť výnimočné ihrisko, kde sa bude dať hrať po celý rok.

Medzi tým sa zaktivizovali odporcovia ihriska a vyžiadali si referendum. Argumentovali tým, že Dubrovník stratí svoj „luster“, ktorým myslia Srdj a mesto zatieni golfové ihrisko, mnohoposchodové vily a hotely. Nedostatočná, len 31-percentná účasť občanov (potrebných bolo 50 %), znamená, že v projekte sa bude pokračovať. Žiaľ, ani v tomto prípade termín, kedy ho začnú stavať a najmä dokončia, nie je známy. Plány hovoria o desiatich rokoch.

 

Autor: Jana Janků | 31. augusta 2014