Keď sa vám na svahu venuje služobník

28. novembra 2014

Počasie sa začalo meniť a mnohí už rozmýšľame, že vymeníme golfové palice za lyže. O lyžovačkách bola nedávno aj prezentácia rakúskeho regiónu Turracher Höhe.

Hoci Turracher Höhe na hraniciach medzi Korutánskom a Štajerskom uprostred regiónu Nockberge má v rakúskych Alpách konkurenciu vo väčších strediskách, predsa patrí medzi mimoriadne obľúbené. Zjazdovky sa tam šplhajú do výšky 2 lyze 1205 metrov nad morom a ide o náhornú plošinu, kde sa výborne drží sneh. A tak sa tam zvyčajne lyžuje už od novembra až do mája. Svoje zohráva aj romantické horské pleso Turracher See, ktoré je v súkromnom vlastníctve. Patrí, rovnako ako aj tisícky hektárov lesov naokolo, českému exministrovi zahraničných vecí Karlovi Schwarzerbergovi.

Ak je však Turracher Höhe mimoriadne obľúbené, je to aj tým, že vie vytvoriť pre návštevníkov priateľskú atmosféru a ponúka nadpriemerný servis. Naznačuje to aj svojim sloganom: höchst. persönlich (maximálne osobné), ktoré dopĺňa logo – modrý motýlik s písmenkom T podľa Turracher.

Dospelým sekt, deťom sladkosti

fun parkStredisko Turracher Höhen-Runde ponúka lyžovanie a snoubordovanie na 38 kilometroch udržiavaných zjazdoviek. Pred dvomi rokmi tam dokončili snowpark a funpark s náročnými dráhami a dĺžkou 850 m, čím patria k najdlhším na svete. Deti i dospelí  obľubujú aj Nocky Flicker, 1,6 km dlhú sánkarskú dráhu.

Čo však robí toto stredisko výnimočným (autorka článku sa o tom viackrát presvedčila) je výnimočný servis. Pri vstupe na zjazdovky sa môžete zastaviť pri lanovke Kornock v tzv. obývačke s hlbokými klubovkami, kde už zrána zapália tzv. butleri, v preklade služobníci, krb. Ponúknu vám štajerské jablká, hroznový cukor…

ButlerButlerov tam majú na plný úväzok dvoch – ženu i muža, oboch vyobliekaných v špeciálnych uniformách. Stretnúť sa s nimi môžete aj na svahu, kde pohotovo postavia mobilný stan. Vymrznutým dospelým ponúknu „prvú pomoc“ v podobe pohárika sektu, deťom sladkosti, malinový džús a ak treba, napríklad aj balíček papierových vreckoviek. Počas jarnej lyžovačky budete pravdepodobne počuť výkriky: „Gelati, gelati!“ Vtedy zase ponúkajú originálnu nockberskú biozmrzlinu z miestneho gazdovského dvora Hansa Petra Hubera.

Funkciu butlera už odkukali aj iné strediská. V Turracher Höhe sa však chvália, že oni boli pred 14 rokmi prví. Sú teda priekopníkmi tejto služby. Postupne sa hosťom natoľko zapáčila, že dnes si butlerov najímajú aj na súkromné či firemné večierky. Dokonca si ich niektorí ženísi najmú, aby v ich mene išli požiadať dámu ich srdca o ruku. Mimochodom, na ich činnosť sa skladajú všetky podnikateľské subjekty v regióne. Logicky, veď sú to práve ony, ktoré ťažia z toho, že sa hostia do strediska radi vracajú.

Kúpalisko na jazereKorčule i plavky

Po jazere Turracher See sa v zime, keď zamrzne, preháňajú korčuliari, bežkári i sánky ťahané koňmi. Funguje tam aj jazerný taxík (traktorík), ktorý preváža hostí aj s lyžami a snoubordami z jedného brehu jazera na druhý. Na jednom mieste sa však dá vojsť do jeho vôd v plavkách a človek nezamrzne. Je to pri hoteli Hochschober, kde jeho pôvodný majiteľ Peter Leeb postavil unikátny vyhrievaný bazén s vodou teplou 30°C. Nie náhodou sa tento wellness hotel zaraďuje k tomu najlepšiemu nielen v Rakúsku, ale i vo svete a získal viacero ocenení.

Gastronomická ponuka

Keď sa v Turracher Höhe rozhodli, že budú ponúkať nadpriemerné služby, zvíťazil názor, že na svahoch vylúčia fastfoodové samoobslužné reštauračné podniky. A tak tam nájdete len reštaurácie s obsluhou, pretože tá je osobnejšia.

Tamojšiu kuchyňu postavili na domácich lokálnych surovinách a najmä domáckych jedlách. Ryby majú napríklad z vlastného rybárstva, mäso a mlieko z dobytka pasúceho sa v lete na okolitých pasienkoch.

gastronomiaA ešte niečo patrí k miestnym špecialitám. Keďže tamojší región je najväčšia rakúska oblasť limbových lesov, pália tam limbovicu.

Kto túži po mimoriadnom kulinárskom zážitku, vyberie sa s butlermi na tzv. Safari labužníkov, čo je túra po okolitých chatách, kde sa v každej predvedú tými najlepšími jedlami, aké varia. A populárna je aj Trilógia na snežniciach. Začína sa skoro ráno a smeruje na chatu, kde sú raňajky. Potom sa účastníci, skôr než sa spustia lanovky, spúšťajú po čerstvo upravených tratiach a nasledujú ďalšie gastronomické prekvapenia.

Ako prezradila šéfka marketingu Turracher Höhe Elke Basler, všetky tieto programy pre hostí sa rodia spoločne s tými, čo sa tamojšej gastronómii a turizmu venujú. „Zvyčajne v polovici marca sa stretávame v našej obývačke a vytvárame 6-chodové menu. Spolupráca predstaviteľov regiónu s majiteľmi hotelov a reštaurácii je veľmi zaujímavá i poučná. Veď nám ide  o spoločný úspech. Všetkým je ale jasné, že najskôr treba investovať a až potom sa dajú žať úspechy.“

Golfové možnosti

Koho predsa len Turracher Höhe láka viac v lete, treba povedať, že golfové ihrisko tam zatiaľ nemajú. Ale k majstrovskej osemnástke v Bad Kleinkirchheime je to odtiaľ len 16 kilometrov.

Foto: Turracher Höhe

 

Autor: Jana Janků | 28. novembra 2014